Punca Bayi Berpeluh | Saya sihat

Berpeluh adalah keadaan normal yang berlaku pada semua orang, termasuk bayi. Selain sebagai hasil proses perkumuhan tubuh untuk membuang produk sisa metabolik, peluh juga merupakan cara semula jadi tubuh untuk menyesuaikan suhu badan dengan persekitaran sekitarnya.

Umumnya, seseorang akan berpeluh ketika melakukan aktiviti yang cukup melelahkan, makan makanan pedas, demam, atau ketika dia merasakan emosi tertentu. Namun, apa yang menyebabkan bayi berpeluh?

Punca Bayi Berpeluh

Berpeluh berlebihan yang dialami oleh bayi baru lahir sebenarnya adalah keadaan yang sangat normal. Sebab keadaan ini berlaku adalah kerana badan bayi masih belum matang dan masih belajar mengatur suhu untuk menyesuaikan diri dengan persekitarannya. Pada masa yang sama, bayi sering memakai pakaian yang berlapis dan tebal, yang memudahkan mereka untuk terlalu panas.

Kadang kala bayi berpeluh hampir ke seluruh badan mereka. Tetapi pada masa-masa tertentu, bayi akan berpeluh di kawasan tertentu, seperti tangan, kaki, atau kepala. Lebih jelas lagi, berikut adalah beberapa penyebab berpeluh bayi:

1. Menangis

Menangis boleh menjadi aktiviti berat dan memerlukan banyak tenaga. Sekiranya bayi menangis dengan kuat dan kuat untuk waktu yang lama, wajahnya boleh menjadi merah dan berpeluh. Sekiranya ini berlaku, peluh akan muncul sementara dan hilang ketika bayi lebih tenang.

2. Pakaian terlalu tebal

Bayi sering berpakaian dengan beberapa lapisan pakaian atau selimut. Tujuannya adalah untuk mengelakkan bayi menjadi sejuk. Namun, jika bayi anda mempunyai berat badan berlebihan, dia akan merasa sesak, tidak selesa, dan berkeringat. Ini kerana kulit tidak dapat bernafas dengan betul.

3. Tidur lena

Bayi yang baru lahir menghabiskan sebahagian besar waktu siang dan malam tidur, dengan jangka masa yang agak pendek, biasanya hanya sekitar 3 hingga 4 jam tidur.

Walaupun pendek, bayi mempunyai kitaran tidur yang berbeza dengan orang dewasa, di mana dia dapat tidur nyenyak. Semasa tidur nyenyak ini, sebilangan bayi akan berkeringat dengan banyak dan bangun basah. Tidak perlu risau tentang keadaan ini kerana sangat normal.

4. Selsema, demam, atau jangkitan

Sekiranya anak kecil anda biasanya tidak berkeringat secara berlebihan tetapi tiba-tiba mendapati dia berpeluh dengan banyak, maka ada kemungkinan dia mengalami jangkitan. Demam adalah tanda jangkitan, jadi segera dapatkan suhu bayi anda. Rujuk doktor sebelum memilih ubat demam yang selamat untuk bayi.

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Demam pada Bayi Baru Lahir

5. Apnea tidur

Apnea tidur adalah keadaan apabila seseorang berhenti bernafas selama 20 saat atau lebih ketika tidur. Walaupun sebenarnya sangat jarang berlaku, bayi masih dapat mengalaminya, terutama pada bayi pramatang. Sekiranya anda merasakan anak anda mempunyai keadaan ini, segera berjumpa doktor. Beberapa tanda apnea tidur termasuk berdengkur, terengah-engah, dan mulut terbuka.

6. Hiperhidrosis

Hyperhidrosis adalah keadaan yang menyebabkan berpeluh berlebihan, walaupun suhu persekitaran sebenarnya tidak tinggi. Hyperhidrosis biasanya hanya berlaku pada bahagian badan tertentu, seperti tangan, ketiak, atau kaki.

Terdapat juga jenis hiperhidrosis yang disebut hiperhidrosis umum, yang biasanya mempengaruhi kawasan tubuh yang lebih besar. Keadaan ini jarang berlaku dan secara amnya semakin baik ketika bayi membesar. Hyperhidrosis boleh berlaku semasa terjaga atau semasa tidur.

7. Penyakit jantung kongenital

Bayi yang menderita penyakit jantung kongenital biasanya akan lebih kerap berpeluh. Ini kerana badan mengimbangi masalah yang berlaku dan bekerja lebih kuat untuk mengepam darah ke seluruh kawasan. Pakar menganggarkan bahawa hampir 1% bayi dilahirkan dengan penyakit jantung kongenital.

Bayi dengan penyakit jantung kongenital akan mengalami kesukaran untuk makan dan mula berpeluh ketika mereka berusaha makan. Gejala lain termasuk penampilan warna kulit kebiruan dan pernafasan lebih cepat dan pendek.

Nah, itulah 7 penyebab bayi berpeluh yang perlu anda ketahui. Walaupun keadaan ini sebenarnya sangat normal, jika keadaan anak anda diikuti oleh beberapa gejala lain, seperti demam atau pernafasan yang tidak teratur, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. (AS)

Rujukan

Kesihatan Ibu Bapa. "Mengapa Bayi Saya Berpeluh?".