4 Jenis Insulin untuk Rawatan Diabetes - GueSehat.com

Adakah Diabestfriend pernah mendengar mengenai insulin? Sekiranya anda atau seseorang yang berdekatan dengan anda menghidap diabetes mellitus, terutamanya diabetes mellitus jenis 1, mungkin anda sudah biasa dengan ubat yang satu ini.

Yup, insulin adalah ubat yang digunakan dalam rawatan diabetes mellitus, baik pada tipe 1 dan tipe 2. Tetapi tahukah anda bahawa terdapat pelbagai jenis insulin yang digunakan dalam rawatan diabetes mellitus? Apakah jenis insulin yang berbeza dan bagaimana ia berbeza? Ini paparan!

Apa itu insulin?

Pertama, mari kita ketahui lebih lanjut mengenai apa itu insulin. Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh sel beta di pankreas manusia. Semasa kita makan, insulin dilepaskan oleh badan. Tujuannya adalah untuk 'memasukkan' gula dari pencernaan makanan dalam darah ke dalam sel. Kemudian di dalam sel, gula akan digunakan sebagai sumber bahan bakar agar sel berfungsi.

Apa yang berlaku pada insulin pesakit diabetes?

Pada pesakit diabetes mellitus tipe 1, sel beta pankreas tidak dapat menghasilkan insulin dalam jumlah yang cukup, sehingga gula akan tetap berada di dalam darah dan tidak dapat memasuki sel. Jadi pada pesakit diabetes jenis 1, terapi insulin adalah yang utama.

Manakala pada pesakit diabetes jenis 2, tubuh masih menghasilkan insulin, tetapi tindak balas badan terhadap insulin tidak baik. Biasanya, ubat antidiabetik oral adalah pilihan utama bagi pesakit ini. Sekiranya dengan ubat antidiabetik lain pesakit tidak mendapat kawalan gula darah yang baik, biasanya insulin akan digunakan.

Insulin digunakan sebagai ubat adalah hasil sintesis, tetapi secara kimia serupa dengan insulin yang dihasilkan oleh tubuh manusia. Penyediaannya dalam bentuk pen, memudahkan pesakit menggunakannya.

Tiga ciri insulin

Ternyata, insulin mempunyai tiga ciri yang penting untuk dilihat oleh Diabestfriends. Sebabnya, ketiga-tiga ciri ini kemudiannya akan menentukan jenis insulin yang digunakan oleh pesakit, anda tahu! Yang pertama adalah permulaan atau memulakan kerja. Onset adalah masa yang diperlukan dari saat insulin disuntik pertama (paling sering di bawah kulit atau sub-cutaneous) hingga akhirnya berfungsi menurunkan gula darah.

Seterusnya ialah waktu puncak, iaitu ketika insulin mencapai kekuatan maksimum dalam bekerja untuk menurunkan gula darah. Dan ciri terakhir adalah jangka masa, iaitu jangka masa insulin berfungsi menurunkan gula darah di dalam badan.

Jenis-jenis Insulin

Nah, dari tiga ciri insulin, terdapat beberapa jenis insulin yang digunakan untuk mengawal gula darah bagi pesakit diabetes.

  1. lakonan pantasinsulin aka insulin bertindak pantas. Seperti namanya, insulin jenis ini hanya memerlukan 15 minit selepas digunakan untuk menurunkan kadar gula darah pesakit. Puncak kerja mengambil masa lebih kurang 1 jam. Walau bagaimanapun, insulin jenis ini hanya mempunyai jangka masa tindakan 2 hingga 4 jam. Jadi, ia biasanya digunakan lebih dari sekali sehari. Jenis insulin ini biasanya digunakan untuk mengawal kadar gula darah pesakit yang meningkat setelah makan. Biasanya disarankan untuk menggunakan 15 hingga 30 minit sebelum makan. Contoh insulin yang bertindak pantas adalah insulin aspart, gluisine, dan lispro.
  2. Lakonan pendekinsulin atau insulin bertindak pendek. Jenis insulin ini mempunyai permulaan tindakan selama 30 minit dan mencapai puncak tindakan 2 hingga 3 jam selepas suntikan. Tempoh kerjanya sedikit lebih lama daripada lakonan pantas insulin, iaitu sekitar 3 hingga 6 jam.
  3. Lakonan pertengahaninsulin atau insulin bertindak perantaraan. Saya sendiri jarang melihat jenis insulin ini digunakan dalam amalan klinikal. Jenis insulin memerlukan 2 hingga 4 jam dari suntikan, untuk menurunkan gula darah dan kekal di dalam badan sehingga 12 hingga 18 jam.
  4. Lakonan yang panjanginsulin aka insulin bertindak panjang. Mungkin anda dapat meneka dari nama bahawa insulin jenis ini paling lama bertahan di dalam badan. Yup, jangka masa kerja adalah sehingga 24 jam! Oleh itu, cukup untuk menggunakannya sekali sehari. Walau bagaimanapun, jenis insulin memerlukan beberapa jam untuk menurunkan kadar gula dalam darah. Contoh insulin yang bertindak panjang adalah insulin levemir dan glargine. Biasanya disyorkan untuk disuntik pada waktu pagi atau malam sebelum tidur.

Sebagai tambahan kepada empat jenis insulin ini, dalam praktik klinikal juga terdapat banyak persiapan insulin dalam bentuk gabungan, atau biasa disebut insulin biphasic. Contohnya, gabungan insulin bertindak pendek dan sederhana, atau gabungan insulin bertindak cepat dan sederhana. Tujuannya adalah untuk mempermudah pesakit yang harus menggunakan dua jenis insulin sehingga mereka tidak mengganggu, jadi mereka hanya perlu menggunakan satu jenis pen.

Setelah menyedari bahawa terdapat pelbagai jenis insulin untuk rawatan diabetes, soalan seterusnya Diabestfriend mungkin jenis insulin yang harus digunakan. Sudah tentu bergantung kepada keperluan dan keadaan pesakit. Doktor akan menetapkan jenis insulin yang sesuai mengikut keadaan pesakit, contohnya pola alias tren gula darah pesakit dalam sehari.

Nah, itulah jenis insulin yang digunakan untuk mengawal kadar gula darah pada pesakit diabetes mellitus. Ternyata terdapat pelbagai jenis insulin, bergantung pada permulaan, puncak, dan jangka waktu tindakan. Sekiranya anda atau orang terdekat anda menggunakan terapi insulin, jangan lupa untuk selalu memastikan bahawa jenis insulin yang digunakan betul mengikut arahan doktor, OK! Kerana jenis insulin yang digunakan bergantung pada keadaan dan keperluan pesakit. Salam sihat!