Prosedur Pembedahan Tonsil pada Children-GueSehat

Ibu, tentu saja tidak asing dengan istilah tonsilektomi. Mengapa ya, tindakan ini paling dekat dengan kanak-kanak? Dan, adakah benar bahawa setelah amandel dikeluarkan, sistem imun anak akan menurun? Mari kita bincangkan sekarang, Ibu!

Mengapa Tonsil Perlu Dibuang?

Sebelum membincangkan lebih lanjut mengenainya, mari kita ketahui terlebih dahulu beberapa perkara asas mengenai tonsil, atau dalam bahasa perubatan mereka disebut tonsil. Amandel atau amandel adalah 2 jisim tisu yang terletak di bahagian belakang mulut, di sebelah kanan dan kiri.

Amandel adalah sebahagian daripada sistem imun badan untuk melawan kuman yang menyebabkan penyakit. Terletak di bahagian belakang mulut, amandel bertindak sebagai pusat pemprosesan kuman dan membantu tubuh mengenali pelbagai jenis kuman, sehingga mereka dapat melawan dengan lebih baik.

Walaupun bermanfaat, amandel masih perlu dikeluarkan dengan prosedur tonsilektomi atau pembuangan tonsil (tonsilektomi) kerana beberapa sebab, seperti:

 • Anak kecil anda mengalami jangkitan berulang, terutamanya radang amandel, radang tekak, atau jangkitan telinga sekitar 5-6 kali setahun.
 • Anak kecil anda sukar makan atau menelan kerana keradangan di bahagian belakang tekak.
 • Si kecil tidur berdengkur dan nampaknya berhenti bernafas dalam masa yang singkat. Ini dipanggil apnea tidur obstruktif. Risiko apnea tidur itu sendiri tidak bergurau. Keadaan ini dapat mengurangkan kualiti tidur si kecil anda, sehingga dia tidak dapat tidur nyenyak dan bangun dengan rasa kurang segar. Pada akhirnya, ini boleh menyebabkan masalah pembelajaran, tingkah laku, pertumbuhan, dan jantung.
 • Anak kecil anda sering dilihat bernafas melalui mulutnya dan mengalami nafas berbau. Hidungnya juga kelihatan seperti tersumbat.
 • Walaupun kes ini sangat jarang berlaku, tonsilektomi diperlukan sekiranya pendarahan atau barah dijumpai di amandel.
Baca juga: Bersedia Menghadapi Normal Baru dengan Tabiat Makan Sihat yang Baru

Prosedur Pembedahan Tonsil pada Kanak-kanak

Setelah menjalani pemeriksaan pakar pediatrik dan pakar Ear Nose Throat (ENT), doktor akan memberitahu anda bila prosedur tonsilektomi akan dilakukan. Umumnya, anak kecil anda tidak dibenarkan minum ubat satu hingga dua minggu sebelum pembedahan. Di samping itu, sudah pasti bahawa si kecil mesti berada dalam keadaan sihat 7 hari sebelum operasi.

Harap diperhatikan, terdapat dua jenis tonsilektomi yang dapat dilakukan, iaitu:

 • Tonsilektomi tradisional, iaitu penyingkiran kedua-dua amandel.
 • Tonsilektomi intrakapsular, yang hanya membuang amandel yang dijangkiti dan meninggalkan lapisan kecil untuk melindungi otot tekak yang mendasari.

Kelebihan tonsilektomi jenis ini adalah bahawa anak anda dapat sembuh lebih cepat, ada rasa sakit yang lebih sedikit sehingga mereka tidak memerlukan banyak ubat penahan sakit, mempunyai risiko pendarahan yang lebih rendah, dan lebih baik dapat makan dan minum selepas prosedur. Dengan pertimbangan ini, biasanya jenis ini dipilih untuk kanak-kanak.

Kelemahannya adalah bahawa terdapat kemungkinan kecil tisu yang tersisa tumbuh kembali atau dijangkiti dan memerlukan lebih banyak tonsilektomi, tetapi ini tidak biasa.

Pada hari tonsilektomi dilakukan, si kecil anda akan diminta untuk berpuasa terlebih dahulu. Pembedahan tonsil dimulakan dengan pemberian anestesia umum, sehingga anak anda dapat tidur dengan selamat semasa operasi. Operasi akan dilakukan melalui rongga mulut, sehingga tidak akan ada sayatan pada kulit dan bekas luka yang dapat dilihat. Anda juga boleh menemani anak anda semasa operasi, yang biasanya berlangsung 20-45 minit.

Selepas operasi, anak anda boleh pulang segera setelah terbangun dari anestesia, tetapi juga boleh dinasihatkan untuk dimasukkan ke hospital. Secara amnya, jika tonsilektomi dilakukan ketika anak anda berumur kurang dari 3 tahun dan dikesan menderita gangguan tidur yang serius, akan disarankan untuk dimasukkan ke hospital sehingga dia dapat menjalani pemeriksaan lebih lanjut oleh doktor THT.

Baca juga: Adakah si kecil anda memilih makanan? Cubalah Cara Ini untuk Mengatasinya

Selepas Pembedahan Tonsil

Bergantung pada jenis pembedahan yang akan dilakukan, tempoh pemulihan selepas tonsilektomi mungkin memakan masa sekitar 7 hari atau lebih. Semasa pemulihan, terdapat beberapa cadangan yang harus diikuti, seperti:

 • Elakkan makanan bertekstur tajam dan keras, seperti kacang goreng dan makanan berkanji.
 • Banyakkan pengambilan cecair.
 • Makanan yang disyorkan untuk dimakan bertekstur lembut, seperti puding, jeli, ais krim, sup, kentang tumbuk, bubur, dan lain-lain.
 • Anak kecil dinasihatkan untuk banyak berehat di rumah. Anak kecil anda mungkin kembali ke aktiviti di luar atau ke sekolah (jika mereka sudah berada di sekolah) ketika mereka dapat makan dan tidur dengan normal, dan tidak memerlukan ubat penahan sakit lagi.
 • Ingatkan si kecil agar tidak meniup hidung melalui hidung selama 2 minggu selepas pembedahan dan mengelakkan aktiviti yang terlalu agresif.
 • Segera berjumpa doktor jika anak anda batuk, muntah, demam, mengadu sakit tekak walaupun dia telah mengambil ubat penahan sakit, sukar bernafas, dan mendapati darah / darah beku di dalam air liurnya. Doktor akan melakukan prosedur lain untuk menghentikan pendarahan.

Apa yang perlu diluruskan, tonsilektomi adalah prosedur yang perlu dilakukan sekiranya keadaan tonsil bayi dianggap mengganggu kesihatannya. Walaupun amandel adalah sebahagian daripada sistem imun, ini tidak bermaksud pembedahan tonsil akan mengganggu sistem imun anak.

Sistem imun yang lain akan tetap berfungsi dan melawan semua bentuk kuman yang membahayakan kesihatan. Dengan pemakanan yang baik, persekitaran yang bersih, rehat yang cukup, dan mencuci tangan secara teratur, kesihatan anak kecil anda masih dapat dijaga.

Baca juga: Ibu, Jangan Memaksa Anak Kecil Anda Membelanjakan Makanan, OK!

Sumber:

Kesihatan Kanak-kanak. Tonsilektomi.

Minnesota Kanak-kanak. Tonsilektomi.