Tabu makanan untuk penghidap hepatitis - GueSehat.com

Apabila seseorang didiagnosis menderita hepatitis, perubahan gaya hidup juga harus dilakukan. Terutama dalam memilih makanan dan minuman, untuk mengelakkan risiko memburuknya fungsi hati dan keadaan penyakit lain. Lalu, apa pantang larang yang harus dihindari oleh penderita hepatitis? Lihat penjelasan penuh!

Makanan dan Minuman yang Harus Dielakkan oleh Pesakit Hipertensi

Dadah, Minuman keras dan Alkohol

Ini adalah pantang larang nombor satu bagi penghidap hepatitis. Ketagihan terhadap narkotik sangat berisiko menyebabkan hepatitis. Sementara itu, kebiasaan minum minuman keras, seperti anggur, sampanye, bir, dan vodka, juga harus dijauhkan oleh penderita hepatitis.

Kenapa? Pengambilan alkohol, walaupun dalam dosis rendah, cenderung menyebabkan penyakit hati berlemak, fibrosis, dan sirosis kronik bagi penderita hepatitis. Alkohol juga boleh mengganggu penyerapan nutrien makanan dan meneutralkan keberkesanan ubat hipertensi yang telah dimakan.

Makanan dengan kandungan garam yang tinggi

Natrium dalam garam akan sukar diproses oleh tubuh sekiranya hati telah rosak oleh hepatitis. Sekiranya orang dengan hepatitis tidak membatasi pengambilan garam tinggi, risiko peningkatan tekanan darah dan penyakit hati berlemak akan sukar dicegah. Oleh itu, sentiasa perhatikan label pemakanan dan kandungan garam yang tertera pada label pembungkusan. Seboleh-bolehnya, jauhi makanan dalam tin yang kaya dengan bahan pengawet, seperti sosej, buah kalengan, daging kornet, sosej, dan sebagainya.

Baca juga: Kepentingan Vaksinasi Hepatitis B untuk Masa Depan Anak Kecil Anda

Makanan dengan kadar lemak tepu yang tinggi

Pesakit dengan hepatitis masih boleh makan lemak, selagi lemak sihat dipilih. Lemak sihat ini dapat dijumpai dalam makanan seperti alpukat, minyak canola, minyak zaitun, salmon, walnut, dan biji bunga matahari.

Sementara itu, sumber lemak tepu, seperti mentega, tenusu, dan produk haiwan, harus dielakkan. Sebabnya, kerosakan hati dapat mengurangkan kemampuan hati menghasilkan hempedu. Walaupun cecair ini diperlukan untuk tubuh mencerna dan menyerap lemak.

Makanan berprotein tinggi

Apabila seseorang didiagnosis dengan hepatitis dan sirosis, doktor dan pakar pemakanan akan mengesyorkan agar tidak mengambil lebih banyak daripada had protein harian yang dibenarkan. Ini kerana protein sukar diproses oleh hati orang dengan hepatitis kronik.

Sekiranya terdapat kerosakan hati, ini boleh mencetuskan penumpukan amonia beracun di dalam badan dan mengganggu bagaimana otak penghidap berfungsi. Oleh itu, hadkan pengambilan sumber protein, seperti daging lembu, bahagian unggas yang kaya lemak, ikan, krim penuh susu, dan kacang. Sebagai penyelesaiannya, pilih daging tanpa lemak, ikan segar, ayam tanpa kulit, tahu, dan tempe. Mulakan pengambilan susu tanpa lemak dan hadkan pengambilan telur maksimum 3 telur setiap minggu.

Makanan manis

Inilah pantang larang lain yang tidak boleh dipandang rendah oleh penghidap hepatitis. Tujuannya adalah agar kadar gula darah dalam tubuh tetap stabil, sehingga risiko diabetes dapat diturunkan. Ini kerana diabetes boleh meningkatkan risiko penyakit hati dan memburukkan lagi kerosakan hati.

Anda boleh mulakan dengan mengurangkan pengambilan makanan manis dan sumber karbohidrat yang kaya dengan kandungan gula. Tidak mengapa jika penghidap hepatitis ingin menikmati kek dan makanan manis, asalkan jumlahnya terhad.

Anda juga dapat mengalahkannya dengan beralih ke karbohidrat berserat tinggi, seperti roti gandum atau beras perang. Jangan lupa, makan buah setiap hari untuk memenuhi keperluan serat dan gula semula jadi. Serat yang baik dikonsumsi untuk memperlambat penyerapan glukosa darah dalam tubuh, yang seterusnya akan menjaga keseimbangan gula darah.

Elakkan pengambilan makanan yang berisiko membuat hati bekerja terlalu keras. Bersikap selektif dalam menyusun makanan dan minuman agar orang yang menderita hepatitis tetap sihat. (FY / AS)