Kefahaman dan Kebaikan Protein untuk Badan - guesehat.com

Saya yakin Geng Sihat sudah biasa dengan istilah protein, tetapi apa sebenarnya protein? Pernahkah anda bertanya kepada Gang Sihat mengapa protein sangat penting untuk tubuh dan berapa banyak protein yang harus dimakan? Mari bercakap mengenai protein dalam artikel ini.

Protein adalah molekul organik yang terbentuk daripada kumpulan asid amino. Asid amino ini disatukan oleh ikatan kimia dan membentuk struktur 3 dimensi, yang memainkan peranan penting dalam fungsi tubuh kita. Protein, bersama dengan karbohidrat dan lemak, tergolong dalam kumpulan makronutrien (makronutrien). Ia adalah nutrien yang diperlukan dalam jumlah besar setiap hari, dan menyumbang kepada bekalan tenaga (kalori) untuk tubuh. Setiap gram protein mengandungi 4 kalori.

Protein mempunyai banyak fungsi untuk badan kita. Salah satunya menyumbang tenaga untuk setiap sel badan untuk menjalankan fungsinya. Protein juga merupakan bahan asas enzim, yang berperanan dalam reaksi kimia dalam tubuh, termasuk metabolisme makanan yang kita makan menjadi sumber tenaga, serta pertumbuhan dan pembaikan struktur genetik. Protein juga digunakan oleh tubuh untuk membawa isyarat dari satu bahagian tubuh ke bahagian lain, serta menjadi bahan utama dalam pembentukan dan pembaikan tisu badan, termasuk otot.

Sebelumnya, telah disebutkan bahawa protein sangat diperlukan oleh tubuh setiap hari. Berapa banyak protein yang kita perlukan bergantung pada beberapa faktor, seperti usia, tahap tekanan metabolik, dan faktor tahap aktiviti.

Secara umum, untuk orang dewasa yang sihat, keperluan protein adalah 0,8-1 g per kilogram berat badan. Ini bermaksud bahawa untuk orang dewasa dengan berat 68 kg, perlu mengambil 54 gram protein setiap hari. Ini tentunya berbeza pada atlet yang memerlukan tenaga dan protein yang lebih besar, untuk menggantikan tisu badan yang rosak kerana bersenam. Pada sebilangan atlet, pengambilan protein yang disyorkan dapat mencapai 1.4-2 gram per kilogram berat badan.

Secara amnya, terdapat 3 kategori asid amino, salah satunya adalah asid amino penting. Asid amino ini tidak dapat dihasilkan oleh tubuh, jadi untuk memenuhi keperluannya mesti memakan makanan dan minuman. Asid amino lain adalah asid amino separa penting, yang boleh dihasilkan oleh badan tetapi mesti ada asid amino tertentu sebagai bahan asas. Asid amino ini juga dapat dihasilkan oleh badan, tetapi tidak selalu dapat memenuhi keperluan kita (contohnya dalam keadaan tekanan). Yang terakhir adalah asid amino tidak penting, yang merupakan asid amino yang dapat dihasilkan oleh badan.

Kita perlu memenuhi keperluan harian asid amino, sama ada penting, separa penting, atau tidak penting. Tidak semua bahan makanan mempunyai asid amino lengkap. Tetapi dengan memakan pelbagai jenis sumber protein setiap hari, anda dapat memastikan kecukupan pengambilan asid amino kita. Kita dapat memenuhi pengambilan protein dengan memakan sumber protein, seperti telur, susu, daging, unggas, tahu, tempe, dan kacang-kacangan serta produk olahannya.

Bolehkah kita makan terlalu banyak protein? Pengambilan protein yang berlebihan daripada keperluan badan dapat ditukar menjadi gula atau simpanan lemak badan dalam bentuk lemak. Namun, proses ini tidak dapat berlaku dengan cepat dan mudah.

Pengambilan protein yang berlebihan biasanya tidak berlaku secara bersendirian, tetapi juga beriringan dengan tenaga yang berlebihan. Protein berlebihan juga boleh berlaku kerana pengambilan karbohidrat dan lemak. Sebabnya, tidak ada makanan yang hanya mengandungi protein.

Pengambilan makronutrien berlebihan dikaitkan dengan kegemukan dan meningkatkan risiko penyakit degeneratif. Jadi, memenuhi keperluan protein anda dengan bijak, Gang Sihat. Rujuk dengan pakar pemakanan sekiranya anda merasa memerlukannya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found