Penjagaan tali pusat bayi yang baru lahir, Jangan salah anggap saya sihat

Bagi ibu bapa baru, adalah wajar bahawa segala perkara mengenai anak kecil anda akan merasa membingungkan. Termasuk prosedur yang betul untuk merawat sisa-sisa tali pusat bayi. Sebabnya, sisa tali pusat tidak boleh basah dan mesti dijaga bersih, agar tidak dijangkiti. Adakah sukar untuk menjaga tali pusat bayi yang baru lahir? Ayuh, lihat maklumatnya agar anda tidak keliru.

Tali pusat tidak pudar, tidak perlu kecewa

Semasa dalam kandungan, tali pusat atau plasenta menjadi konduktor nutrien dan oksigen kepada janin. Setelah bayi dilahirkan dan tali pusat tidak lagi diperlukan, ia akan dipotong dan potongan yang tersisa diikat, sehingga penampilannya kelihatan seperti gundukan kecil di kawasan perut bayi.

Secara amnya, sisa-sisa tali pusat akan jatuh pada minggu pertama selepas kelahiran si kecil. Namun, ia juga tidak menolak kemungkinan melepaskannya setelah 2 hingga 3 minggu selepas bersalin. Maksudnya, setelah pulang dari hospital, ibu dan ayah akan campur tangan secara langsung untuk menjaga tali pusat si kecil.

Walaupun kelihatan menakutkan dan asing, tali pusat tidak terlalu sukar untuk dijaga. Pada dasarnya, anda hanya perlu menjaga tali pusat dalam keadaan tidak basah dan kawasan di sekitar tali pusat tetap bersih. Tali pusat juga tidak perlu dibersihkan menggunakan sabun atau cecair lain. Di samping itu, tali pusat harus dibiarkan terbuka tanpa ditutup dengan kain kasa kering.

Adapun cara membersihkan tali pusat dan kawasan kulit di sekitarnya adalah:

1. Rendam pelapik kapas dalam larutan air sabun suam. Perah air yang tersisa, kemudian gosokkan perlahan-lahan pada penjepit tali pusat.

2. Lap titisan air atau serpihan lain di sekitar tali pusat.

3. Sapukan alkohol di sekitar tali pusat untuk membantu proses pengeringan dan membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan.

Baca juga: Mencuci Tangan dengan Sabun Pinggan, Betul atau Tidak?

Sementara itu, tali pusat akan dilepaskan lebih cepat dan proses penyembuhan akan lebih sempurna jika dijaga kering. Cara yang boleh anda lakukan adalah:

1. Lipat bahagian depan lampin sehingga tidak menutupi kawasan tali pusat, atau berisiko terkena air kencing bayi anda. Dengan cara ini, peredaran udara di sekitar tali pusat juga akan sentiasa lancar dan tali pusat tidak lembap.

2. Mandi anak kecil anda dengan kain lap atau span mandi. Dengan cara itu, pendedahan kepada air di sekitar tali pusat dapat diminimumkan dan anda dapat membersihkan kawasan di sekitar tali pusat bayi secara lebih intensif.

3. Sama sekali jangan meletakkan minyak, serbuk, atau ramuan pada tali pusat kerana ia akan menjadi basah dan lembap.

4. Pakai t-shirt yang selesa dan longgar untuk si kecil anda. Untuk sementara waktu, elakkan memakai t-shirt dengan pakaian dalam atau pakaian badan yang menyekat aliran udara di sekitar tali pusat.

Baca juga: Anak Kecil Menolak Mandi? Inilah Petua!

Cara memandikan bayi dengan tali pusat

Walaupun tali pusat si kecil belum lepas, itu tidak bermaksud si kecil tidak boleh dimandikan, ibu. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, cara memandikan anak kecil anda dengan tali pusat yang lain sedikit berbeza. Penggunaan air disimpan minimum dan menggunakan alat bantu seperti kain lap atau span di tempat tidur.

Cara memandikan anak kecil anda dengan teknik mandian span seperti berikut:

1. Bersihkan mata dan lubang hidung anda bayi dengan Putik kapas yang telah dibasahi dengan air masak suam.

2. Tanggalkan anak kecil anda sambil menyokong kepalanya dengan satu tangan. Pastikan lampin tetap hidup kerana kawasan intim akan dibersihkan terakhir. Tujuan menjaga lampin juga agar Ibu tidak terkena kencing atau najis si kecil semasa proses mandi. Cuba terus membungkus badan bayi anda dengan tuala dan hanya buka kawasan yang hendak dibersihkan.

3. Menggunakan span bayi khas atau kain lap lembut. Bersihkan satu kawasan pada satu masa badan si kecil anda. Mulakan dengan telinga, kemudian bergerak ke leher, siku, lutut, dan antara jari dan jari kaki. Bersihkan dengan lebih teliti terutama pada lipatan lengan, belakang telinga, dan leher.

4. Pusingkan si kecil untuk membersihkan punggungnya dengan menggosok dengan lembut.

5. Mencuci dan membersihkan kepala adalah langkah terakhir dari proses memandikan si kecil. Langkah ini bertujuan untuk mengelakkan anak anda daripada menjadi sejuk. Untuk mengelakkan titisan air jatuh ke mata anak kecil anda, anda boleh menurunkan tangan anda sedikit yang menyokong kepala si kecil anda, sehingga kepalanya sedikit condong ke atas. Penggunaan syampu tidak wajib bagi bayi yang baru lahir. Air sahaja sudah mencukupi.

6. Sekarang masanya membersihkan kawasan kemaluan popet. Tanggalkan lampin dan mulailah dengan lembut menggosok perut, punggung, dan alat kelamin bayi.

7. Untuk bayi perempuan, Bersihkan kawasan kemaluan dari depan ke belakang . Untuk bayi lelaki, gosokkan bahagian kemaluan dengan lembut. Sekiranya anak kecil anda telah disunat (disunat), elakkan kawasan zakar dari air hingga sembuh dan kering sepenuhnya.

8. Tepuk perlahan kepala bayi sehingga kering. Jangan gosok kerana akan merengsakan kulit bayi.

9. Pastikan kulit si kecil anda kering , sapukan losyen atau krim ruam anti-lampin.

10. Masukkan lampin terlebih dahulu , hanya letakkan di atas dan bawah

Sumber:

Klinik Mayo. Penjagaan tali pusat.

HealthLink BC. Penjagaan tali pusat.