Apakah Perbezaan Antara Demensia dan Alzheimer?

Apa itu demensia? Apa itu Alzheimer? Kedua-duanya mempunyai masalah dengan otak, tetapi apa perbezaan antara demensia dan Alzheimer? Demensia bukanlah sejenis penyakit tetapi merupakan gejala sekumpulan penyakit yang disebabkan oleh kelainan pada otak. Gejala ini boleh mempengaruhi kemampuan seseorang menyelesaikan masalah atau mengawal emosinya. Setiap orang berisiko menghidap demensia dan boleh menghidap lebih daripada satu bentuk demensia. Manakala Alzheimer berbeza dengan demensia. Penyakit Alzheimer adalah bentuk demensia. Doktor anda akan mendiagnosis anda sebagai demensia jika dua atau lebih fungsi kognitif anda terganggu. Fungsi kognitif boleh berupa memori, kemampuan berbicara, memahami maklumat, kemampuan memahami ruang pergerakan, menilai dan memberi perhatian.

Penyakit Demensia

Gejala yang dialami mungkin berbeza bergantung pada kerosakan otak dari penyakit yang menyebabkan demensia. Sebilangan besar penyakit demensia menyerang sel saraf. Biasanya, sel saraf akan berhenti berfungsi sehingga mereka akan kehilangan hubungan dengan sel saraf yang lain dan mati. Penyakit ini akan merebak secara perlahan dan akan bertambah teruk. Sesiapa sahaja boleh mengalami demensia. Semakin tua anda, semakin mudah anda mengalami demensia.

Gejala Demensia

Gejala demensia biasanya bermula dengan melupakan perkara. Orang yang mengalami demensia akan sukar untuk mengingati apa yang telah mereka lupakan dan akan melupakan tabiat yang sering dilakukan. Gejala demensia akan bertambah buruk apabila kelupaan dan kekeliruan meningkat. Akan sukar bagi mereka untuk mengingati nama dan wajah. Beberapa tanda demensia dapat dilihat dengan mengulangi soalan yang sama, kebersihan yang buruk, dan kesukaran dalam membuat keputusan. Dalam kes yang lebih teruk, penghidap demensia tidak dapat mengurus diri sendiri. Tabiat mereka akan berubah dan boleh menyebabkan kemurungan dan pencerobohan. Mereka akan semakin sukar mengingat masa, tempat, dan orang yang mereka kenal.

Punca Demensia

Demensia akan berkembang seiring usia anda. Demensia berlaku apabila sel otak anda rosak. Beberapa keadaan boleh menyebabkan demensia, termasuk penyakit keturunan seperti Alzheimer, Parkinson's dan Huntington's. Ketiga penyebab demensia boleh menyebabkan kerosakan pada bahagian sel otak yang berlainan. Penyakit Alzheimer adalah penyebab demensia yang paling biasa, sekitar 50 hingga 70 peratus. Penyebab demensia lain adalah jangkitan seperti HIV, penyakit saluran darah, strok, kemurungan, dan penggunaan ubat.

Penyakit Alzheimer

Alzheimer adalah penyakit otak yang perlahan-lahan mempengaruhi fungsi ingatan dan kognitif. Punca penyakit ini masih belum diketahui dengan pasti dan rawatannya masih belum tersedia. Penyakit Alzheimer dapat dialami oleh orang yang lebih muda walaupun penyakit ini umumnya menyerang pada usia lebih dari 60 tahun. Orang yang menghidap Alzheimer berusia 80 tahun ke atas boleh bertahan kurang dari 3 tahun selepas diagnosis. Sementara itu, bagi pesakit yang lebih muda dapat bertahan lebih lama daripada penyakit ini, umumnya 4 hingga 8 tahun setelah diagnosis tetapi ada beberapa yang dapat bertahan hingga 20 tahun setelah diagnosis. Kerosakan otak bermula sebelum gejala Alzheimer muncul. Protein yang tidak normal membentuk plak dan melekat pada otak jika seseorang menghidap penyakit Alzheimer. Ini menyebabkan pemutusan antara sel otak dan menyebabkan kematian sel otak secara perlahan. Sangat sukar untuk mendiagnosis penyakit Alzheimer jika orang yang menghidapnya masih hidup. Diagnosis pasti hanya dapat dibuat apabila otak anda diperiksa di bawah mikroskop pada masa autopsi. Walaupun begitu, doktor yang pakar dalam bidangnya dapat mendiagnosis pesakit Alzheimer dengan ketepatan hingga 90 persen.

Perbezaan Gejala Demensia dan Alzheimer

Gejala Alzheimer dan demensia hampir sama tetapi terdapat beberapa perbezaan antara keduanya. Kedua-dua keadaan ini boleh menyebabkan berkurangnya kemahiran berfikir, gangguan ingatan, kesukaran untuk berkomunikasi. Orang yang menghidap Alzheimer mungkin mengalami kesukaran untuk mengingati perbualan atau peristiwa baru-baru ini, perhatian, kemurungan, keputusan buruk, salah faham, kekeliruan, perubahan tingkah laku, kesukaran bercakap, mengunyah, atau berjalan dalam bentuk penyakit yang lebih teruk. Beberapa simptom demensia dapat wujud bersama dengan penyakit Alzheimer, tetapi kedua-dua keadaan masih dapat dibezakan berdasarkan gejala yang ditimbulkannya. Orang yang mengalami LBD ( Demensia Badan Lewy ) mempunyai simptom yang sama dengan Alzheimer. Tetapi orang yang mempunyai LBD mempunyai simptom yang berbeza seperti halusinasi, gangguan keseimbangan, dan gangguan tidur. Orang yang menghidap demensia yang disebabkan oleh penyakit Parkinson atau Huntington akan mengalami gejala seperti pergerakan tidak disengajakan semasa permulaan penyakit.

Rawatan Demensia dan Alzheimer

Rawatan untuk Alzheimer masih belum tersedia, tetapi ada beberapa pilihan yang boleh anda ambil untuk mengurangkan gejala yang disebabkan oleh Alzheimer. Anda boleh mencuba beberapa rawatan seperti rawatan untuk perubahan tingkah laku menggunakan ubat psikotropik, rawatan untuk kehilangan ingatan dengan ubat donepenzil, rivastigmine, dan memantine (kelas ubat penghambat kolinesterase), ubat alternatif dengan suplemen dari minyak kelapa atau minyak ikan yang dapat meningkatkan fungsi otak dan kesihatan, rawatan untuk gangguan tidur, dan rawatan untuk kemurungan. Demensia boleh dirawat bergantung kepada penyakit yang menyebabkan demensia. Beberapa keadaan penyakit yang dapat disembuhkan seperti ketagihan dadah, tumor, penyakit metabolik, dan hipoglikemia. Sebilangan besar kes demensia tidak dapat dirawat, tetapi rawatan dilakukan lebih banyak untuk mengurangkan gejala demensia mengikut penyakit yang menyebabkannya. Doktor secara amnya akan merawat demensia yang disebabkan oleh penyakit Parkinson dan LBD dengan menggunakan kelas ubat penghambat kolinesterase yang sering digunakan untuk rawatan penyakit Alzheimer. Rawatan demensia yang disebabkan oleh penyakit saluran darah lebih bertujuan mencegah kerosakan pada saluran darah otak dan mencegah strok. Jururawat akan sangat membantu dan diperlukan bagi orang yang terkena demensia. Kebanyakan jenis demensia tidak dapat disembuhkan tetapi rawatan masih harus dilakukan untuk mengurangkan gejala demensia yang timbul kerana penyakit yang dialami. Rujuk doktor anda jika anda melihat gejala demensia atau penyakit Alzheimer yang jelas. Selepas itu, mulakan rawatan yang dapat mengurangkan gejala yang timbul akibat demensia yang dialami.