Manfaat Mempunyai Anak dengan Jarak Umur yang Cukup Panjang | Saya sihat

Keutamaan setiap pasangan yang berkahwin mungkin berbeza. Ingin mempunyai satu atau lebih anak, kembali lagi dengan persetujuan bersama. Tetapi satu perkara yang pasti, pastikan Ibu dan Ayah mengatur jarak kelahiran anak anda, ya. Manfaatnya bukan hanya untuk Ibu, tetapi juga untuk Si Kecil. Ayuh, bincangkan lebih lanjut di sini.

Apakah Julat Umur yang Ideal untuk Kanak-kanak?

Banyak anak, banyak rezeki. Kepercayaan lama ini tidak dapat diterima oleh banyak keluarga. Sebabnya, mempunyai lebih dari satu anak memerlukan lebih dari sekadar keinginan.

Semasa merancang untuk mempunyai bayi, beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan adalah dari aspek kesediaan fizikal dan mental, kewangan, perumahan, pengasuh, hubungan suami isteri, masalah kesuburan, hingga usia anak sebelumnya.

Jangan lupa, menambah anak bermakna anda perlu meningkatkan kesabaran, kelenturan, dan rasa humor anda. Ya, kehidupan pasti akan berubah dan kemampuan Ibu dan Ayah untuk menangani perubahan ini dengan rasa humor tentunya sangat diperlukan.

Sudah tentu, terdapat kebaikan dan keburukan bagi senario perbezaan usia setiap anak. Sebilangan ibu bapa lebih gemar mempunyai anak yang berumur dekat, sehingga cabaran dan kerumitan mengurus anak dapat diselesaikan dalam waktu yang sama. Yang lain, bagaimanapun, lebih suka menunda dan meminta anak-anak kembali dalam selang waktu yang cukup luas, yang memungkinkan mereka menikmati setiap fasa dengan setiap anak.

Ia bermaksud , tidak ada yang "terbaik" dalam hal perbezaan usia antara anak-anak. Ibu boleh memilih untuk mempunyai anak dalam masa terdekat atau memberi mereka beberapa tahun.

Oleh itu, berapakah jarak ideal antara kanak-kanak? Agar perbahasan mengenai jurang usia tidak berpanjangan, ada satu perkara yang dapat membantu Ibu membuat keputusan, iaitu pertimbangan perubatan.

Pakar dan banyak kajian mengesyorkan bahawa jarak antara kanak-kanak harus berada dalam jarak sekurang-kurangnya 18 bulan. Bukan rahsia lagi bahawa selang waktu kehamilan yang terlalu dekat, iaitu kurang dari 18 bulan, dikaitkan dengan peningkatan kejadian kelahiran prematur dan berat badan lahir rendah. Ini berkait rapat dengan status pemakanan ibu yang belum pulih sepenuhnya dari kehamilan sebelumnya,

Di samping itu, kelahiran sebelum ini dengan pembedahan caesar meningkatkan risiko komplikasi parut, seperti dehiscence (sayatan terbuka) dan pecah rahim (pecah rahim), pada kelahiran berikutnya.

Selain itu, terdapat beberapa fakta menarik yang dijumpai dari Sistem Statistik Vital Nasional dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengenai penentuan jarak anak, iaitu:

  • Selang kehamilan yang lebih pendek adalah yang paling biasa pada wanita berusia lebih dari 35 tahun dan wanita di bawah umur 25 tahun.
  • Selang mempunyai anak yang pendek lebih rendah pada ibu dengan ijazah pendidikan tinggi.
  • Sepertiga wanita hamil lagi kira-kira 18 bulan selepas kelahiran anak sebelumnya, menjadikan selang usia rata-rata antara anak antara 24-29 bulan.
  • Adalah lebih biasa untuk mencari perbezaan umur pendek antara kanak-kanak daripada perbezaan usia yang lebih besar, seperti 4-5 tahun atau 8-9 tahun.
Baca juga: Ibu, Inilah Cara Mengatasi Persaingan antara Saudara dan Saudari

Faedah Mendapatkan Jarak Umur Kanak-kanak Cukup Jauh

Adakah anda mendapat idea berapa lama jarak antara abang dan kakak? Beberapa faedah mempunyai anak dengan jurang usia yang cukup besar, yang berikut mungkin dapat menguatkan hati Ibu dan Ayah.

  • Ibu bapa dapat memberikan masa yang berkualiti untuk setiap anak

Ini secara amnya tidak mungkin berlaku ketika anda mempunyai anak-anak yang berumur dekat, terutama pada usia anak kecil anda yang masih memerlukan perhatian dan pengawasan penuh ibu bapa.

  • Ibu boleh bernafas seketika

Tanpa mengurangkan bahagian bapa dalam keibubapaan, harus diakui bahawa membesarkan anak akan sangat melelahkan bagi anda. Antara kekurangan tidur, jadual makan, pemberian makan, waktu tidur siang, dan perubahan lampin, pengasuhan adalah intensif dan menyeluruh.

  • Cemburu dengan adik-adik dapat dikurangkan

Apabila saudara dan saudari berjauhan, mereka cenderung untuk tidak bersaing antara satu sama lain. Bagaimanapun, mereka cenderung berada di sekolah yang berlainan, mempunyai kumpulan rakan yang berbeza, dan fokus pada tahap dan tujuan pembangunan yang berbeza.

Jelas ini tidak selalu berlaku. Adik beradik yang jauh akan tetap bertengkar dan tidak bersetuju antara satu sama lain. Namun, pergaduhan ini bukan untuk mendapatkan perhatian ibu bapa dan biasanya lebih mudah diselesaikan.

Baca juga: Kenapa adik saya sangat suka mengganggu kakaknya?
  • Mempunyai bala tambahan

Salah satu faedah terbaik untuk mengasuh anak dengan perbezaan usia yang besar adalah bahawa kakak yang lebih tua dapat membantu mengawasi dan bahkan menjaga adik lelaki. Tetapi ingat, pastikan masih ada pengawasan dari orang dewasa, ya. Jangan paksa Big Brother menjadi " pengasuh bayi adiknya jika dia enggan kerana keadaan ini boleh menyebabkan sindrom anak pertama.

  • Abang belajar untuk bertanggungjawab, adik belajar lebih pantas daripada adiknya

Dengan jurang usia yang cukup besar, kehadiran adik lelaki untuk saudara yang lebih tua akan mengajarnya tentang kepimpinan dan tanggungjawab. Secara automatik, dia menjadi salah satu role model terpenting untuk adik lelaki.

Perkara ini cukup menguntungkan bagi adik kerana dia menyaksikan secara langsung bagaimana adiknya berkembang dan belajar banyak perkara darinya. Adik juga akan cenderung mengikuti aktiviti kakaknya, yang menjadikannya belajar untuk bersikap fleksibel dan mudah menyesuaikan diri.

Sudah tentu, setiap keluarga berbeza. Apa yang berfungsi untuk keluarga Mums, mungkin tidak berfungsi sama untuk orang lain. Jadi, tidak perlu merasa sedih atau bimbang jika pilihan Ibu dan Ayah berbeza dari yang lain. Lakukan yang terbaik untuk Ibu dan Ayah. (AS)

Baca juga: Ayuh, Fahami Perasaan Si Kecil yang Menjadi Yang Tertua

Rujukan

Keluarga yang Sangat Baik. Jurang Zaman Besar

Apa yang Harapkan. Jarakkan Anak-Anak Anda

Garis Kesihatan. Jarak Anak