Xylitol, Gula Yang Menguatkan Gigi - GueSehat.com

Ya, Gang Sihat tidak salah membaca. Gula yang menjadi penyebab karies gigi atau rongga gigi, ternyata ada juga jenis yang sebenarnya menyuburkan gigi. Mungkin Geng Sihat masih ingat permen karet yang disyorkan untuk dimakan setelah menggosok gigi? Ya, ternyata gusi menggunakan gula ini. Gula ini adalah xylitol (disebut silitol).

Xylitol adalah sejenis alkohol gula, disebut kerana ia mempunyai kumpulan –OH, bukan kerana mengandungi sebatian alkohol. Xylitol boleh didapati secara semula jadi dalam buah-buahan dan sayur-sayuran seperti prun, strawberi, kembang kol, dan labu. Secara komersial, xylitol dihasilkan dari beberapa jenis gentian kayu dan tongkol jagung. Xylitol sebagai pemanis buatan telah diluluskan untuk digunakan oleh FDA Amerika Syarikat sejak tahun 1963.

Sebagai pemanis buatan, xylitol mempunyai struktur yang serupa dengan gula, tetapi mempunyai lebih sedikit tenaga: gula mengandungi 4 kalori per gram, sedangkan xylitol hanya mempunyai 2,4 kalori per gram. Walaupun mengandungi lebih sedikit kalori, rasa manis xylitol setara dengan gula biasa dan menghasilkan sensasi segar ketika dimakan.

Xylitol juga berperanan menghambat pertumbuhan bakteria di mulut yang terdapat pada plak gigi dan air liur. Oleh sebab dua sebab inilah xylitol sering digunakan sebagai ramuan dalam gusi bebas gula dan produk pergigian lain seperti ubat kumur dan ubat gigi. Berdasarkan pelbagai kajian yang telah dilakukan, Persatuan Pergigian Amerika Syarikat dan FDA telah menyedari bahawa xylitol mempunyai manfaat untuk kesihatan mulut.

Baca juga: 4 Akibat Penggunaan Gula Terlalu Banyak

Kelebihan lain dari xylitol adalah kerana struktur kimianya berbeza dengan gula, proses pencernaan xylitol lebih perlahan dan lebih sukar. Ini menjadikan alkohol gula selamat untuk dimakan oleh pesakit diabetes. Walaupun diserap oleh tubuh, gula ini dapat digunakan sebagai tenaga dengan menggunakan insulin yang sangat sedikit, yang bermaksud kesannya terhadap kadar gula dalam darah adalah minimum.

Namun, kerana sukar dicerna, xylitol yang tidak diserap oleh tubuh akan ditapai oleh bakteria di usus besar dan menghasilkan gas. Atas sebab ini, pengambilan xylitol yang berlebihan boleh menyebabkan gas dan rasa tidak selesa di dalam perut. Toleransi gastrointestinal terhadap penggunaan xylitol berbeza-beza, antara 20-70 gram sehari. Untuk tujuan kesihatan mulut, beberapa kajian mencadangkan pengambilan 5-6 gram xylitol yang diambil 3 kali sehari melalui gula-gula atau permen karet.

Jadi, Geng Sihat tidak lagi takut merosakkan gigi kerana memakan gula, bukan?

Baca juga: 6 Buah dengan Kandungan Gula Tinggi