PCOS Boleh Mengandung - GueSehat.com

Salah satu sebab mengapa wanita mengalami kesukaran untuk hamil adalah kerana keadaan sindrom ovarium polikistik atau PCOS. Ini adalah masalah hormon yang akhirnya mengganggu sistem pembiakan wanita.

Namun, sejauh mana PCOS mempengaruhi peluang wanita hamil? Adakah sukar bagi wanita dengan PCOS untuk hamil? Adakah PCOS akan mempengaruhi kehamilan? Ayuh, cari!

Wanita PCOS Boleh Mengandung, Betul?

Sindrom ovarium polikistik atau biasa dikenali sebagai PCOS adalah keadaan apabila ovari menghasilkan lebih banyak hormon androgen daripada yang sepatutnya. Ia boleh mempengaruhi wanita, dari kitaran haid hingga kesuburan hingga penampilan fizikal.

Kira-kira 5-10% wanita berusia 15-44 tahun mengalami masalah PCOS. Masalah hormon ini tidak memandang bangsa atau etnik. Walau bagaimanapun, risiko PCOS lebih tinggi bagi wanita yang gemuk atau mempunyai ibu, kakak, atau ibu saudara dengan PCOS.

Kerana PCOS adalah penyebab kemandulan yang biasa, banyak wanita berusia 20-an dan 30-an sukar untuk hamil. Walau bagaimanapun, tidak mustahil bagi wanita dengan PCOS untuk hamil, sungguh! Berikut adalah beberapa pilihan yang boleh anda lakukan.

1. Menurunkan Berat Badan

Sebilangan besar wanita dengan PCOS, walaupun tidak semuanya, menghadapi masalah kegemukan. Suka atau tidak, PCOS memberi kesan buruk terhadap bagaimana tubuh memproses insulin, yang boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

Masalah utama wanita dengan PCOS tidak dapat hamil adalah kerana mereka tidak ovulasi sama sekali (pelepasan telur dari ovari) atau tidak ovulasi secara teratur. Dan, ternyata wanita dengan PCOS yang mempunyai berat badan berlebihan cenderung tidak menjadi lebih tinggi.

Beberapa kajian mendapati bahawa jika wanita dengan PCOS menurunkan berat badan, ini akan menyumbang kepada ovulasi biasa. Berdasarkan kajian, penurunan berat badan 5-10% mampu memperbaiki kitaran haid. Akibatnya, wanita dengan PCOS mempunyai peluang lebih besar untuk hamil.

Menurunkan berat badan tidak mudah, terutama bagi wanita yang menghidap PCOS. Oleh itu, berjumpa doktor terlebih dahulu. Kemungkinan ibu akan dibantu dengan ubat-ubatan tertentu untuk mengawal ketahanan insulin, sehingga penurunan berat badan dapat dicapai.

Gejala PCOS - GueSehat.com

2. Perhatikan Pola Makan dan Bersenam

Cara lain bagi wanita dengan PCOS untuk hamil adalah dengan mengamalkan diet yang sihat. Corak diet sangat mempengaruhi kenaikan berat badan. Dan seperti yang disebutkan di poin sebelumnya, kelebihan berat badan atau kegemukan akan mempengaruhi kitaran haid dan membuat ovulasi lebih kecil kemungkinannya.

Beberapa kajian mendakwa bahawa diet rendah karbohidrat adalah yang terbaik untuk wanita dengan PCOS. Yang pasti, pastikan corak diet anda mesti kaya dengan makanan berkhasiat, cukup protein, dan rendah gula. Sebaliknya, elakkan makanan ringan dan makanan yang diproses sehingga wanita dengan PCOS boleh hamil.

Terdapat petua untuk pola makan sihat untuk Ibu yang menderita PCOS, iaitu:

 • Makan bahagian yang lebih besar semasa sarapan dan bahagian yang lebih kecil semasa makan malam.
 • Masukkan protein dan sayur-sayuran hijau dalam setiap hidangan.
 • Kami mengesyorkan memilih karbohidrat kompleks.
 • Sekiranya anda makan makanan bergula atau tinggi karbohidrat, gabungkan dengan lemak sihat (alpukat, minyak zaitun, kacang) atau makanan berprotein tinggi untuk melambatkan penambahan gula dalam badan.

Bersenam secara teratur juga dapat membantu mengurangkan gejala PCOS. Dalam satu kajian, kombinasi berjalan cepat dan mengamalkan diet yang sihat meningkatkan keteraturan kitaran haid sebanyak 50%.

Jadi secara umum, menerapkan dua gaya hidup sihat di atas dengan penambahan tidak merokok, mengatasi tekanan, dan mengawal masalah kesihatan yang dialami tentunya akan meningkatkan kesuburan dan meningkatkan kemungkinan wanita dengan PCOS hamil.

3. Rawatan dengan Metformin

Metformin adalah ubat diabetes yang biasanya digunakan untuk merawat ketahanan insulin. Kadang-kadang, ubat ini diresepkan untuk wanita dengan PCOS oleh doktor. Metformin agak selamat digunakan dan dianggap dapat membantu wanita dengan PCOS hamil.

Berdasarkan kajian, metformin dapat:

 • Membantu menurunkan berat badan.
 • Memperbaiki kitaran haid.
 • Meningkatkan keberkesanan beberapa ubat kesuburan.
 • Mengurangkan kadar keguguran bagi wanita yang mengalami keguguran berganda.

4. Rawatan dengan Clomid

Clomid adalah ubat kesuburan yang paling biasa digunakan. Dengan clomid, banyak wanita dengan PCOS boleh hamil. Malangnya, ada beberapa wanita yang berisiko mengalami ketahanan terhadap clomid. Satu kajian juga menjelaskan bahawa gabungan clomid dan metformin dapat membantu mengatasi daya tahan clomid.

5. Rawatan Kesuburan dengan Letrozole

Sekiranya rawatan dengan clomid tidak berfungsi, doktor biasanya akan menganggap wanita dengan PCOS mengambil letrozole. Ubat ini bukan ubat kesuburan. Walau bagaimanapun, ia sering disyorkan untuk wanita dengan PCOS.

Letrozole sebenarnya digunakan dalam rawatan barah. Walau bagaimanapun, beberapa kajian mendapati bahawa ubat ini lebih berkesan daripada clomid dalam merangsang ovulasi pada wanita dengan PCOS.

Jangan takut, Ibu, kerana ubat ini pada asalnya adalah untuk rawatan barah. Sebabnya, kesan sampingan ubat ini agak minimum dan telah dikaji untuk membantu wanita dengan PCOS hamil.

6. Menggunakan Gonadotropin

Sekiranya clomid atau letrozole tidak berfungsi, langkah seterusnya bagi wanita dengan PCOS untuk hamil adalah menyuntik ubat kesuburan gonadotropin. Gonadotropin dibuat dari hormon FSH, LH, atau gabungan kedua-duanya.

Doktor biasanya akan mengesyorkan kombinasi ubat oral dan suntikan. Contohnya, penggunaan suntikan clomid dan LH. Doktor juga boleh mengesyorkan gonadotropin dengan prosedur IUI (intrauterine insemination). IUI adalah teknik memasukkan sperma ke dalam rahim melalui kateter.

Salah satu kemungkinan risiko mengambil gonadotropin adalah mengalami sindrom hiperstimulasi ovari (OHSS). Ini adalah keadaan apabila ovari bereaksi berlebihan terhadap rawatan kesuburan. Wanita dengan PCOS mempunyai risiko lebih tinggi terkena OHSS. Oleh itu, doktor pada amnya akan menggunakan dos yang lebih kecil untuk mengelakkan masalah ini.

7. Melakukan IVF atau IVM

Sekali lagi, jika kaedah di atas tidak berfungsi, sehingga wanita dengan PCOS dapat hamil, mereka boleh menggunakan kaedah IVF (In Vitro Fertilization) atau IVM (In Vitro Maturation). Sekiranya anda belum pernah mendengarnya, proses awal IVF adalah menyuntik ubat kesuburan untuk merangsang ovari membentuk telur yang matang.

Sel telur ini kemudian akan diambil dari ovari dan diletakkan bersama sperma di dalam piring Petri. Sekiranya berjalan lancar, sperma akan menyuburkan beberapa telur.

Setelah telur disenyawakan selama beberapa hari, 1 atau 2 daripadanya akan dimasukkan kembali ke dalam rahim. Prosedur ini dikenali sebagai pemindahan embrio. Dua minggu kemudian, doktor akan melakukan ujian kehamilan untuk mengetahui apakah prosesnya berjaya.

Walau bagaimanapun, kerana kebimbangan mengenai risiko OHSS yang lebih tinggi pada wanita PCOS, IVM sering disyorkan. Dalam IVM, anda tidak akan diberi ubat kesuburan. Walaupun diberikan, dosnya sangat kecil.

Doktor akan mengambil telur yang belum matang dari rahim dan kemudian "matang" di makmal. Inilah sebabnya mengapa prosedur ini dinamakan IVM, iaitu secara in vitro (di makmal) kematangan (matang) alias matang di makmal. Malangnya, tidak semua klinik kesuburan menawarkan prosedur IVM.

Itulah beberapa cara yang boleh diambil agar wanita dengan PCOS boleh hamil. Jadi bagaimana jika seorang wanita dengan PCOS berjaya hamil? Adakah terdapat perkara yang perlu diberi perhatian?

Wanita PCOS Boleh Mengandung, Apa Yang Perlu Diperhatikan?

Sekiranya wanita dengan PCOS boleh hamil, perjuangan tidak berhenti di situ. Sebabnya, PCOS dapat meningkatkan risiko beberapa komplikasi semasa kehamilan, seperti:

 • Keguguran
 • Tekanan darah tinggi atau darah tinggi.
 • Kencing manis semasa mengandung.
 • Kelahiran pramatang.

Wanita hamil dengan PCOS juga lebih cenderung untuk bersalin secara caesar kerana bayi kemungkinan besar akan lebih besar. Oleh itu, jika anda mempunyai PCOS dan ingin hamil, bincangkan semua kemungkinan dengan doktor anda.

Namun, tidak mustahil wanita dengan PCOS boleh hamil dan melahirkan dengan cara yang sihat dan selamat. Selagi anda selalu berjumpa doktor dan menjaga kesihatan, risiko komplikasi ini dapat dikurangkan. Ceria, ibu! (AS)

Sumber

Kehamilan, Kelahiran dan Bayi: PCOS dan kehamilan

WebMD: PCOS dan Kesuburan Anda - dan Apa Yang Boleh Anda Lakukan Mengenainya

Keluarga Sangat Baik: Cara Mengandung Dengan PCOS

womenshealth.gov: Sindrom ovari polikistik