Bilakah imbasan CT dilakukan - Saya sihat

Kejatuhan boleh berlaku pada bila-bila masa, terutamanya untuk kanak-kanak dan orang tua. Jatuh dari katil, jatuh semasa berlari dan bermain, tergelincir di bilik mandi semuanya boleh menyebabkan kecederaan kepala. Kejatuhan dan tumbukan di bahagian kepala, terutama pada bayi dan anak kecil, boleh menyebabkan ibu bapa panik dan segera membawa anak mereka ke doktor.

Tidak semua kecederaan kepala ini berbahaya. Pada beberapa kecederaan kepala, atau apa yang disebut secara perubatan sebagai trauma kepala, boleh menjadi ringan. Tetapi wajar bahawa ini adalah salah satu perkara yang dibimbangkan oleh ibu bapa, sehingga banyak orang segera mendapatkan rawatan untuk memeriksa keadaan kecederaan kepala ini.

Baca juga: Apa yang Perlu Diperhatikan Ketika Kecederaan Kepala dan Dada Berlaku

Bilakah Imbasan CT Dilakukan?

Banyak faktor mempengaruhi keparahan kecederaan kepala ini, termasuk ketinggian musim gugur, kesedaran selepas jatuh, muntah dan kejang selepas jatuh. Oleh itu, perkara-perkara ini perlu diminta oleh doktor untuk menilai tahap kecederaan kepala.

Salah satu soalan yang diajukan oleh keluarga pesakit adalah apakah keadaan ini memerlukan pemeriksaan kepala lebih lanjut, seperti x-ray kepala, CT scan, atau MRI. Sekiranya trauma kepala seperti ini, pemeriksaan yang disyorkan untuk dilakukan adalah imbasan CT tanpa kontras (trauma otak). Pada imbasan CT, anda biasanya dapat melihat gambar pendarahan, serta keadaan tulang tengkorak.

Walau bagaimanapun, tidak semua orang yang jatuh atau mengalami kecederaan kepala mempunyai imbasan CT kepala. Petunjuk untuk imbasan CT kepala akan ditentukan mengikut keparahan trauma kepala, dan akan dilakukan jika perlu.

Kepala mempunyai tengkorak dan pelbagai lapisan di atasnya. Lokasi pendarahan yang berlainan di lapisan ini memberikan ciri dan gejala yang berbeza kepada pesakit yang mengalami kecederaan di kepala.

Terdapat beberapa keadaan kecederaan kepala yang memerlukan pemerhatian di hospital, seperti pendarahan epidural, pendarahan subdural, pendarahan subarachnoid, dan pendarahan pada tisu otak. Dalam pendarahan epidural, dikenali dengan istilah tempoh tingkap, di mana gejala penurunan kesadaran dapat diikuti oleh gejala pesakit terjaga sepenuhnya, dan diikuti oleh pesakit kembali mengalami penurunan kesadaran.

Dalam pendarahan subarachnoid, sakit kepala yang dijelaskan oleh pesakit adalah sakit kepala paling berat dalam hidupnya. Manakala pada kecederaan kepala yang lain, gambar pesakit mungkin tidak spesifik. Jumlah pendarahan juga mempengaruhi, jadi tidak semua jenis kecederaan kepala memberikan gambaran yang sama.

Baca juga: Pelbagai Penyebab Epilepsi, Trauma Kepala adalah salah satunya

Berhati-hatilah sekiranya kecederaan di kepala diikuti oleh gejala berikut!

Apa yang harus anda perhatikan ketika anda mengalami kecederaan di kepala?

Kesedaran

Kesedaran dapat memberikan gambaran umum mengenai keadaan otak, terutamanya bahagian-bahagian pusat kesedaran. Perubahan kesedaran dapat dilakukan dalam beberapa tahap, yang cenderung mengantuk, pingsan, hingga tidak sadar sama sekali. Pada pesakit yang cenderung tertidur, cubalah terjaga oleh suara atau kesakitan, sehingga tahap kesedaran dapat dinilai.

Gag

Kehadiran muntah pada pesakit dengan kecederaan kepala mungkin menunjukkan peningkatan tekanan di dalam cranium. Muntah yang dimaksudkan adalah muntah yang disembur dengan tekanan tinggi. Ini berlaku kerana tekanan tinggi di kepala, mungkin disebabkan pendarahan di dalam kepala.

Tidak semua muntah menggambarkan keadaan ini, kerana beberapa kali pesakit muntah (terutama mereka yang tidak menyembur dan pada kanak-kanak), ia tidak disebabkan oleh kecederaan kepala itu sendiri. Adalah perlu untuk menilai bila anak terakhir makan.

Kejang

Kejang adalah salah satu tanda yang menjadi petunjuk untuk imbasan CT. Kejang adalah tanda gangguan pada lapisan luar otak.

Beberapa perkara di atas perlu diperhatikan, kerana gejala ini dapat muncul hingga 48 jam setelah cedera di kepala. Sekiranya ada aduan di atas, imbasan CT dapat dilakukan.

Baca juga: Cabaran Pemutus Tengkorak Viral di TikTok, Boleh Menyebabkan Kecederaan Otak!

Rujukan:

Aafp.com. Tomografi yang Dihitung Selepas Kecederaan Kepala Kecil

memilihwisely.com. Imbasan Otak untuk Kecederaan Kepala