Kerja Malas akibat Sindrom Pasca Percutian - GueSehat.com

Percutian panjang sudah berakhir. Kita harus kembali ke rutin kerja. Sebilangan daripada Geng Sihat mungkin masih belum bersedia melepaskan suasana percutian. Di depan mata, kita dapat membayangkan perkara-perkara yang harus kita bersihkan selepas cuti, seperti membersihkan barang-barang percutian yang lain, badan berasa letih, apatah lagi menyelesaikan tugas kerja yang belum selesai. Kembali bekerja terasa malas, letih, dan tidak bersemangat.

Sekiranya anda masih membayangkan keseronokan bercuti bersama keluarga dan rakan, dan mahu percutian anda dilanjutkan lagi, berhati-hatilah kerana anda mungkin mengalami sindrom pasca percutian alias sindrom pasca percutian! Sindrom ini adalah keadaan emosi yang dapat dialami oleh sesiapa sahaja ketika mereka harus kembali ke realiti rutin kerja.

Punca sindrom ini adalah kerana percutian anda sangat menyeronokkan tetapi mesti berakhir atau anda masih mahu terus bercuti daripada bekerja. Menurut ahli psikologi, gejala ini adalah biasa selepas cuti. Ini kerana otak kita terkejut dan menyesuaikan diri dengan kenyataan, sementara keadaan emosi kita masih terbiasa berehat.

Sindrom ini umumnya tidak bertahan lama, hanya pada minggu-minggu awal percutian. Namun, keadaan ini tidak boleh dipandang ringan, geng! Kerana jika dibiarkan berlanjutan, sindrom ini boleh menyebabkan kemurungan. Berikut adalah beberapa petua mudah supaya anda tidak terjebak sindrom pasca percutian berpanjangan!

1. Rehat

Semasa percutian, kita biasanya tidak merasa letih kerana kita benar-benar menikmati suasana yang menyenangkan. Perasaan pedih hanya dirasakan setelah cuti berakhir. Gang Sihat dapat mengurangkan kesannya cuti percutian sindrom dengan memberi masa 1-2 hari untuk berehat dan menikmati saya masa . Pulang dari percutian 1-2 hari sebelum anda memulakan kerja.

2. Bawa Suasana Percutian

Perubahan suasana percutian dari suasana santai ke suasana kerja yang serius dapat membuat minda Healthy Gang tertekan dan bingung. Penyelesaiannya, s selama beberapa hari anda masih boleh menghidupkan suasana percutian dengan memilih tempat makan yang lebih baik mewah dan berkumpul dengan rakan untuk berkongsi cerita yang menyeronokkan semasa percutian.

3. Gunakan semula Gaya Hidup Sihat

Semasa percutian, masakan pasti sesuatu yang menggembirakan kami. Makanan dan minuman apa yang kita makan? Nah, selepas percutian sudah tiba masanya untuk kita kembali ke makanan dan kehidupan yang sihat. Diet yang sihat dan senaman yang teratur akan memulihkan mood kita, mengatasi rasa sakit, dan juga menjadikan badan kembali sihat.

4. Membangunkan Rancangan Kerja

Setelah ditinggalkan begitu lama untuk percutian, e-mel dan tugas pejabat sudah tentu menumpuk dan menunggu untuk diselesaikan. Sekiranya anda tergesa-gesa untuk melakukannya, Geng Sihat dapat dibebani.

Kesannya, kesan santai selepas cuti akan hilang. Lebih baik anda meluangkan masa lebih kurang 1 jam untuk membuat rancangan keutamaan kerja terlebih dahulu. Anda juga harus berhati-hati dengan bahaya kesihatan di bawah ketika mula bekerja, ya!

Bahaya Kesihatan di Pejabat - GueSehat.com

5. Ingat semula Matlamat Hidup yang Lebih Baik

Semasa percutian, kita biasanya memberi masa untuk merenungkan tujuan hidup kita dan mengumpulkan semangat untuk tujuan hidup yang lebih baik. Nah, Gang Sihat dapat mengingatnya lagi untuk dijadikan motivasi ketika kembali bekerja. Jadikan kerja sebagai semangat seperti anda suka percutian.

6. Cari Cabaran dengan Projek Baru

Sekiranya Geng Sihat adalah pencabar, anda boleh meminta bos anda untuk projek baru. Ini dapat membantu membuat anda sibuk, agar minat anda untuk bekerja meningkat semula.

Baiklah, akhir cuti tidak semestinya membuat kita malas, kawan-kawan! Ada masa untuk menikmati percutian, ada juga waktu untuk menikmati pekerjaan. Bye bye to post cuti sindrom !

Rujukan:

1. Sindrom pasca cuti

2. Dailymail: How Beat Post Holiday Blues Januari

3. Cara Mengalahkan Blues Pasca Percutian