Adakah OK untuk makan burger semasa diet - Saya Sihat

Semasa anda berusaha menurunkan berat badan, anda boleh mengehadkan pengambilan makanan anda, termasuk makanan kegemaran anda, seperti burger. Burger sedap, senang dibuat, dan banyak orang menyukainya.

Walau bagaimanapun, kalori dalam satu burger dengan ini cukup besar, anda tahu, geng. Walaupun begitu, itu tidak bermakna anda tidak boleh makan burger ketika anda menjalani diet penurunan berat badan. Ada cara anda boleh makan burger yang lebih sihat dan selamat untuk berat badan anda. Lalu, bagaimana anda melakukannya?

Pilih Daging Lemak Rendah

Salah satu sumber kalori yang cukup tinggi dalam burger adalah daging, geng. Kebanyakan orang mungkin lebih suka daging berlemak, tetapi tanpa menyedari inilah yang menjadikan kalori dalam burger melambung tinggi. Dipetik dari Hidup bersemangat Langkah pertama untuk membuat burger yang sihat adalah memilih daging yang rendah lemak dan bersaiz kecil.

Anda boleh memproses daging tanpa minyak atau marjerin untuk mengurangkan kalori tambahan dalam satu keping burger. Di samping itu, anda juga boleh memanggang daging jika anda mahukan tekstur yang lebih kering, tetapi jangan biarkan ia membakar terlalu lama, geng.

Kaedah ini menjadikan kandungan minyak yang melekat pada daging hilang. Memanggang daging di rak panggangan akan menjadikan lemak dari dalam daging menetes sehingga jumlah lemak dan kalori akan berkurang. Inilah yang membezakannya dengan menggoreng.

Sekiranya anda menggoreng daging, ia akan menyerap minyak sehingga menambah lebih banyak kalori dan lemak. Walau bagaimanapun, jangan lupa untuk memastikan daging burger anda dimasak dengan sempurna sehingga warna merah jambu di tengahnya menjadi coklat.

Gunakan Ayam atau Ikan

Agar burger sihat dan tidak menggagalkan program diet yang sedang anda jalani, anda dapat mengatasinya dengan memilih jenis daging yang rendah lemak dan kolesterol, seperti ayam atau ikan. Kedua-dua daging cenderung mempunyai lemak yang lebih rendah daripada daging lembu.

Tetapi jika anda memilih daging ayam, buang kulit terlebih dahulu kerana kandungan lemaknya cukup tinggi. Daging merah, seperti daging lembu atau daging babi, mengandung lebih banyak kolesterol dan lemak tepu daripada ikan dan ayam. Bukan hanya menyumbang lebih banyak kalori, tetapi kolesterol dan lemak tepu dalam daging merah lebih tinggi sehingga risiko terkena penyakit jantung dan saluran darah juga meningkat.

Jangan Menggunakan Sos Terlalu Banyak

Jangan menyebarkan perasa terlalu banyak, seperti mayonis dan sos lain di atas roti. Sosnya tinggi lemak tepu dan natrium, yang menjadikan burger lebih tidak sihat. Mengonsumsi banyak natrium dapat membuat anda bertambah berat badan.

Pilih Roti Gandum Utuh untuk Burger

Roti burger adalah sumber karbohidrat yang boleh berubah menjadi gula dalam badan ketika dicerna. Oleh itu, pilih roti burger dari roti gandum yang mengandungi banyak serat. Roti bijirin penuh akan membuat anda kenyang lebih lama kerana kandungan seratnya sehingga anda dapat makan lebih sedikit sepanjang hari.

Roti gandum utuh juga menyediakan lebih banyak nutrien daripada roti bukan gandum biasa. Memilih roti gandum sebenarnya dapat membantu membakar lemak perut, menurut penyelidikan di Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika . Kajian mendapati bahawa kumpulan orang yang makan bijirin mengalami penurunan lemak perut yang paling besar berbanding dengan kumpulan lain.

Tambah Banyak Sayuran

Cara sihat yang tidak boleh dilewatkan adalah dengan menambahkan banyak sayur-sayuran dalam timbunan burger. Masukkan selada, tomato, timun, atau cendawan, untuk mengisi burger ke dalam timbunan burger. Sayuran sangat rendah kalori dan mengandungi pelbagai vitamin dan mineral penting untuk melancarkan metabolisme badan, termasuk membakar kalori dalam badan.

Walaupun anda sedang berdiet, anda boleh makan burger, tetapi jangan terlalu kerap memakannya! (TI / AY)