Ingin Mengandung Anak Kembar | Saya sihat

Suka teruja ketika melihat anak kembar? Kerana faktor kegusaran ini, banyak ibu ingin hamil dengan anak kembar. Makan, tunggu sebentar. Lebih baik mengetahui terlebih dahulu, maklumat penting tentang mengandung anak kembar di sini.

Bagaimana untuk hamil dengan anak kembar?

Kehamilan dengan lebih daripada satu janin disebut kehamilan kembar. Dari segi perubatan, ini disebut gemeli. Kehamilan kembar atau kembar terbahagi kepada 3 jenis, iaitu kembar identik, tidak sama (persaudaraan), dan Ganda Tertinggi Lebih Tinggi yang terdiri daripada 3 atau lebih janin.

Perbezaan utama antara kembar identik dan kembar tidak identik terletak pada proses persenyawaan. Kembar yang sama dihasilkan apabila 1 sperma menyuburkan 1 telur, kemudian dibahagikan kepada 2 janin.

Pembelahan berlaku pada hari pertama dan keempat pembuahan, jadi janin mempunyai 1 plasenta dan 1 kantung amniotik. Inilah yang menjadikan kembar yang serupa mempunyai perawakan fizikal yang serupa.

Sementara itu, kembar tidak serupa berlaku kerana 2 sperma menyuburkan 2 telur secara terpisah, sehingga terbahagi kepada 2 janin dengan 2 plasenta yang berbeza. Kembar yang tidak serupa akan mempunyai 2 kantung ketuban dan 2 plasenta yang berasingan. Keadaan ini menjadikan kembar fraternal pada umumnya berlainan jantina, dan bahkan tidak mempunyai kemiripan wajah.

Terdapat juga kembar tiga, kembar 4, atau lebih. Keadaan ini disebut Higher Order Multiples, di mana proses persenyawaan adalah gabungan kembar yang tidak serupa dan serupa. Sebagai contoh, kembar tiga adalah trizygotik, yang bermaksud bahawa setiap individu terbentuk dari zigot yang terpisah atau gabungan telur / sperma.

Mereka secara amnya digambarkan sebagai penggandaan "persaudaraan" dan berkongsi persamaan genetik, seperti saudara kandung yang paling biasa. Namun, tidak jarang bagi kembar tiga menjadi dizygotik, yang terjadi apabila 2 telur disenyawakan oleh 1 sperma, dan salah satu telur yang disenyawakan terbelah menjadi 2.

Baca juga: Hah, bagaimana kembar di rahim boleh hilang?

Mengandung anak kembar lebih berisiko?

Berbeza dengan kehamilan tunggal, ibu biasanya akan merasakan atau mengalami beberapa tanda khas ketika mengandung anak kembar, seperti:

 • Ibu menambah berat badan dengan cepat pada awal kehamilan.
 • Mengalami loya dan muntah yang teruk.
 • Lebih daripada 1 degupan jantung ditemui pada pemeriksaan pranatal.
 • Ukuran rahim lebih besar daripada kehamilan pada amnya.

Selanjutnya, kehamilan kembar dapat disahkan dengan pemeriksaan ultrasound pada trimester pertama (12 minggu). Ultrasound akan menentukan sama ada kehamilan itu tunggal atau kembar dengan melihat jumlah plasenta dan kantung ketuban yang ada.

Tidak kira betapa seronoknya melihat kembar, anda perlu mengetahui bahawa kehamilan kembar adalah kehamilan yang sangat berisiko. Beberapa risiko yang harus dihadapi jika mengandung anak kembar termasuk:

 • Persalinan pramatang

Semakin banyak bilangan janin yang dikandung, semakin besar risiko kelahiran awal. Sekiranya bayi dilahirkan sebelum waktunya, ini bermaksud bahawa dia dilahirkan sebelum sistem badan dan organnya matang sepenuhnya.

Bayi-bayi ini sering kecil dan mempunyai berat lahir rendah, menjadikannya lebih mudah terkena jangkitan dan mungkin memerlukan bantuan pernafasan. Banyak bayi yang dilahirkan dengan kembar memerlukan penjagaan di unit rawatan rapi neonatal (NICU).

 • Gangguan metabolik

Pada kehamilan kembar, anda dua kali lebih mungkin mempunyai tekanan darah tinggi semasa kehamilan (hipertensi kehamilan) atau diabetes kehamilan.

 • Anemia

Risiko anemia adalah 2 kali lebih besar pada kehamilan kembar daripada kehamilan tunggal.

 • Kecacatan kelahiran

Kembar mempunyai risiko 2 kali ganda untuk mengalami masalah semasa kelahiran (kongenital), seperti spina bifida, kecacatan tiub saraf, serta masalah saluran pencernaan dan jantung.

 • Keguguran

Terdapat fenomena yang dikenali sebagai sindrom kembar hilang ( sindrom kembar hilang ). Keadaan ini berlaku apabila lebih daripada 1 janin dijumpai, tetapi hilang atau keguguran. Ini sering berlaku pada trimester pertama, yang mungkin disertai dengan pendarahan.

 • Sindrom Transfusi Kembar ke Kembar

Sindrom transfusi kembar ke kembar berlaku apabila bekalan darah yang diperlukan oleh kembar di rahim tidak seimbang. Akibatnya, satu janin mendapat bekalan darah yang banyak, sementara janin yang lain kekurangan.

Dalam keadaan ini, hanya ada 1 plasenta, yang menyebabkan ukuran dan berat kedua janin berbeza, walaupun mereka sama jantina. Selain itu, terdapat perbezaan ukuran kantung ketuban dan tali pusat, serta pengumpulan cecair pada salah satu janin kembar. Keadaan TTTS boleh memberi kesan negatif pada janin, mulai dari perkembangan terbantut, kelahiran dengan cacat, hingga kematian.

Baca juga: Tonton Ini Sebelum Tandas Menyusu Kembar

Bolehkah Melahirkan Normal pada Kehamilan Kembar?

Kebimbangan ini sering dirasakan oleh wanita hamil dengan kehamilan kembar. Satu perkara yang perlu anda ketahui, Ibu yang mengandung anak kembar masih boleh melahirkan bayi secara normal. Dengan syarat syarat berikut dipenuhi:

 • Anda tidak menghadapi masalah kesihatan, termasuk pre-eklampsia dan diabetes kehamilan.
 • Kedudukan bayi baik, iaitu kepala menghadap ke bawah, sekurang-kurangnya bayi pertama paling dekat dengan saluran kelahiran. Selepas bayi pertama dilahirkan dan jika kedudukan kepala bayi kedua tidak sesuai, doktor akan berusaha mengubah kedudukan bayi dengan memberi tekanan manual ke perut anda atau dengan mencapai bahagian dalam rahim. Persalinan normal pada anak kembar juga dapat dibantu dengan menggunakan alat, seperti vakum atau forceps, sesuai dengan keperluan doktor.
 • Umur kehamilan mesti cukup bulan. Masa yang tepat untuk melahirkan anak kembar biasanya mengandung sekurang-kurangnya 38 minggu.

Perkara penting yang perlu diingat ialah anda mesti berjumpa doktor lebih kerap sekiranya anda mengandung anak kembar. Ini adalah untuk mendapatkan kehamilan yang berjalan lancar dan mengelakkan komplikasi yang merumitkan kelahiran. (AS)

Baca juga: Persediaan untuk Kelahiran Kembar

Rujukan

WebMD. Menjangkakan Kehamilan Berkembar

Baiklah. Mengandung Kembar