Cara memilih dan menggunakan pembalut - GueSehat.com

Apa kegunaan tuala wanita? Pada asasnya, pembalut digunakan untuk menjaga kebersihan alat kelamin wanita semasa haid. Pembalut wanita adalah penjaga kebersihan yang paling selesa untuk digunakan oleh wanita. Kenapa? Kerana tidak seperti tampon, tuala wanita hanya dilekatkan pada seluar dalam, tidak dimasukkan ke dalam organ kemaluan. Secara amnya, pembalut sangat mudah dibeli dan terdapat dalam pelbagai jenama, harga, dan bahan. Walaupun terdapat banyak pilihan, anda juga harus memperhatikan kualiti alas sebelum membelinya. Apakah faktor-faktor yang perlu dipertimbangkan dalam memilih pad? Inilah penjelasan penuh!

1. Kadar Penyerapan

Pembalut yang baik mesti dapat menyerap sejumlah besar darah haid. Yang paling penting, anda mesti merasa selesa ketika dalam perjalanan, pembalut masih terasa kering, dan boleh bertahan sekitar 4-7 jam tanpa perlu diganti, walaupun ini juga bergantung pada kuantiti darah haid. Sebagai tambahan, serbet pembersih yang baik adalah yang mempunyai gel di lapisan penyerapnya. Lapisan gel ini berfungsi menahan darah dan mengubahnya menjadi gel.

2. Struktur

Struktur atau bentuk pembalut berbeza-beza. Ada yang sayap, ada yang tidak. Namun, kebanyakan orang mengaku merasa lebih selesa dengan alas yang mempunyai sayap, kerana lebih berkesan mencegah 'kebocoran'. Sudah tentu, ini juga kembali kepada pilihan anda. Sebagai petua, pada hari 1 - 3, ketika darah yang keluar banyak, gunakan alas bersayap. Apabila darah tidak terlalu berat, anda boleh menggunakan pembalut tanpa sayap.

3. Tekstur

Selain tahap penyerapan dan bentuk, anda juga harus memperhatikan tekstur pelapik. Teksturnya harus lembut dan mesra pada kulit untuk mengelakkan kegatalan dan gatal semasa haid.

4. Ketebalan

Faktor ketebalan pad bergantung pada pilihan anda. Biasanya, ketebalan pad berbeza dari sangat tipis, biasa, hingga super tebal. Sekiranya anda mengalami tempoh yang berat, lebih baik memilih pad tebal. Sekiranya kuantiti darah haid anda tidak terlalu banyak, gunakan pembalut nipis atau biasa. Oleh itu, anda perlu memperhatikan kuantiti haid anda.

5. Panjang

Pilih pembalut yang menutupi vulva sepenuhnya ke dubur distal sehingga darah dapat diserap sepenuhnya. Anda boleh memilih pad dari panjang 20 cm hingga 40 cm, bergantung pada pilihan anda. Pastikan juga untuk memeriksa tarikh luput pad yang anda beli, ya.

Bagaimana Menggunakan Pad?

Cara menggunakan tuala wanita sangat mudah.

  1. Buka dan keluarkan pad dari pembungkus. Jangan buang, okey? Simpan bungkus untuk digunakan sebagai bungkus untuk pembalut yang telah anda gunakan kemudian sebelum membuangnya.
  1. Sekiranya pad yang anda beli mempunyai sayap, kemudian buka sayap pad dengan melepaskan pelekat yang menahannya. Selepas itu, lepaskan juga pelekat di bahagian belakang pad.
  1. Pasang atau pasangkan alas yang mempunyai pelekat di bahagian tengah seluar dalam yang anda gunakan. Setelah dilekatkan, jangan lupa pasangkan sayap pembalut (pad dengan sayap) di sebelah kanan dan kiri, di bahagian luar seluar dalam. Fungsi sayap ini supaya bantalan yang anda gunakan tidak bergeser, terutama jika anda melakukan banyak aktiviti.
  1. Setelah dilekatkan dengan betul, anda hanya memakai seluar dalam anda seperti biasa. Sangat mudah, bukan?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found