Bolehkah pesakit kencing manis memakan tembikai? - Saya sihat

Apabila anda mendengar perkataan diabetes, mungkin yang terlintas di fikiran anda adalah mereka yang benar-benar menjaga pengambilan gula. Dengan mengambil terlalu banyak gula, pesakit diabetes tidak akan dapat mengawal lonjakan gula darah mereka.

Kemudian, adakah mereka tidak dibenarkan makan gula sama sekali? Jawapannya adalah tidak. Tubuh manusia masih memerlukan gula untuk daya tahan dan sebagai sumber tenaga. Tetapi, tentu saja, dengan tahap dan tetapan pengambilan yang betul.

Baca juga: Adakah Makan Buah Terlalu Banyak Menyebabkan Diabetes?

Lalu, bagaimana jika kita membincangkan buah-buahan yang mengandungi banyak gula seperti tembikai? Kerana tembikai bukanlah buah yang selamat untuk diabetes. Seperti infografik berikut:

Buah-buahan yang selamat untuk diabetes

Rupa-rupanya, tidak selamanya pesakit diabetes tidak boleh memakan tembikai. Namun, ada peraturan untuk memakan tembikai, terutama yang berkaitan dengan kemungkinan peningkatan kadar gula dalam darah. Lihat penjelasannya!

Peraturan Makan Tembikai untuk pesakit kencing manis

Buah adalah salah satu sumber makanan sihat, dan disyorkan untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, bagi pesakit diabetes tidak semudah itu. Buah kaya dengan gula yang dapat menaikkan gula dalam darah dengan serta-merta.

Lebih-lebih lagi, dua buah yang rasanya sangat manis, seperti tembikai, nangka, manggis, longan atau rambutan. Walaupun belum masak, kemanisan buah-buahan ini sudah terasa. Mari kita ketahui lebih lanjut, fakta mengenai tembikai untuk diabetes:

Buah yang satu ini terbukti mengandungi banyak gula semula jadi. Bergantung pada diet keseluruhan anda, buah ini mungkin memberi kesan pada kadar gula dalam darah. Tetapi, harap maklum terlebih dahulu, semangka ini mengandungi banyak vitamin yang tentunya baik untuk tubuh.

Kandungan vitamin ini termasuk vitamin A, vitamin C, kalium, magnesium, vitamin B-6, serat, zat besi, dan kalsium. Nah, dalam sebiji tembikai seberat 280 gram diketahui menyediakan 31 peratus jumlah vitamin A. harian yang disyorkan. Vitamin A dapat menyokong kesihatan mata dan membantu menjaga jantung, ginjal, dan paru-paru.

Baca juga: 4 Khasiat Tembikai

Vitamin C juga bermanfaat untuk diet yang sihat dan terdapat dalam 280 gram setiap hidangan. Satu hidangan tembikai menyediakan 37 peratus pengambilan Vitamin C. setiap hari. Vitamin C telah diketahui dapat meningkatkan kesihatan jantung, membantu pencegahan beberapa barah, dan membantu melawan gejala selesema.

Oleh kerana kaya dengan serat, memakan tembikai dapat membantu tubuh anda membuang toksin dan meningkatkan kesihatan pencernaan. Makan semangka secara sederhana dapat mengurangkan keinginan anda untuk sesuatu yang manis, kerana buah ini dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama.

Ini kerana tembikai mengandungi lebih dari 90 peratus air. Selain menjaga kesihatan badan, semangka juga dapat membantu mengekalkan diet dan membantu pengurusan berat badan.

Baca juga: Ayuh, Ketahui 13 Kelebihan Bit!

Penyelidikan Tembikai mengenai Diabetes

Tidak ada kajian yang secara langsung menghubungkan penggunaan tembikai dan pengurusan diabetes. Walau bagaimanapun, beberapa bukti menunjukkan bahawa memakan tembikai dapat membantu mengurangkan risiko komplikasi diabetes.

Tembikai mengandungi sedikit likopena. Pigmen inilah yang memberikan buahnya warna merah. Lycopene adalah antioksidan yang kuat. Walaupun diperlukan lebih banyak penyelidikan, lycopene dapat membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

Menurut Mayo Clinic, penyelidikan awal menunjukkan bahawa lycopene yang terdapat pada tomato mungkin dikaitkan dengan risiko penyakit jantung yang berkurang. Kira-kira 68 peratus orang yang menghidap diabetes berusia 65 tahun atau lebih tua mati akibat komplikasi penyakit jantung.

Enam belas peratus orang dalam demografi ini mati akibat strok. Persatuan Diabetes Amerika telah mengklasifikasikan diabetes sebagai salah satu daripada tujuh faktor risiko terkawal untuk penyakit jantung.

Baca juga: Buah-buahan yang Selamat untuk Diabetis

Bagaimana dengan Indeks Glikemik (GI) Tembikai?

Indeks glisemik (GI) adalah seberapa cepat makanan akan menaikkan gula darah. GI diukur dari nombor antara 1 dan 100. Semakin besar, semakin tinggi kenaikan gula darah. Bagi pesakit kencing manis, disarankan untuk hanya makan makanan dengan kadar GI yang rendah.

Tetapi ada petunjuk lain selain GI, iaitu Glycemic load (GL) adalah gabungan antara GI dan kandungan karbohidrat sebenar dalam makanan tertentu. Dikatakan bahawa GL memberikan nilai yang lebih nyata untuk bagaimana makanan tertentu dapat mempengaruhi kadar gula darah.

Pendekatan ini sering digunakan oleh orang yang menguruskan diabetes mereka dengan mengira karbohidrat. Makanan dengan GI rendah atau sederhana dianggap cenderung meningkatkan kadar gula dalam darah.

Nilai GI 55 atau kurang dianggap rendah. GI antara 55 dan 69 umumnya dianggap sederhana. Lebih 70 dianggap tinggi. Walaupun nilai GL di bawah 10 rendah, 10 hingga 19 sederhana, dan 19 ke atas dianggap tinggi.

Tembikai biasanya mempunyai GI 72 tetapi GL 2 per 100 gram hidangan. Walaupun semangka rendah GL, pastikan untuk menyeimbangkan makanan yang mengandung tembikai dengan makanan rendah GI untuk meminimumkan potensi kenaikan gula darah.

Sekiranya anda ingin menambahkan tembikai ke rancangan diet anda, maka anda harus melihat diet anda secara keseluruhan. Tembikai mempunyai GI tinggi tetapi rendah GL, jadi tidak disarankan untuk memakan sebilangan besar tembikai. Cukuplah.

Selepas itu pastikan kadar gula anda tidak naik. Perhatikan jika ternyata tembikai menyebabkan lonjakan gula darah yang tidak biasa, jadi pada masa akan datang anda mungkin perlu mengurangkan bahagiannya. (AR)

Baca juga: Ini adalah Makanan dengan Indeks Glisemik Rendah!

Sumber:

Garis Kesihatan. Tembikai dan Diabetes.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found