Sebab Mengapa Anda Perlu Berjumpa Doktor - guesehat.com

Mengapa kita perlu berjumpa doktor? Semasa saya membeli ubat di farmasi atau kedai ubat, saya sering menemui banyak orang seolah-olah 'berunding' dengan penjual ubat tersebut. Mulai dari keluhan ringan hingga masalah antibiotik. Kadang kala, mendengar beberapa perbualan ini cukup menggelitik hati saya.

Sakit kepala, ubat apa yang anda ambil?

Batuk, ubat apa yang anda ambil?

Bolehkah saya mengambil antibiotik ini sekarang?

Antibiotik tidak berfungsi, dengan apa anda menggantikannya?

Sesungguhnya, sistem di negara kita cukup mudah untuk mendapatkan pelbagai jenis ubat, termasuk antibiotik. Saya telah pergi ke negara jiran dan demam selama 4 hari (yang akhirnya menjadi demam kepialu).

Saya cuba mendapatkan ubat di kaunter yang tidak sukar didapatkan. Namun, mendapatkan ubat anti-loya yang dijual di Indonesia seperti kacang goreng sebenarnya. Memang, secara amnya, ubat jenis ini tidak digalakkan untuk dimakan secara bebas. Walau bagaimanapun, di sini ia sering digunakan.

Sebenarnya tidak salah untuk membeli ubat sendiri. Biasanya 'berunding' dengan rakan di farmasi dan kedai ubat tidak boleh disalahkan, kerana biasanya kita akan selalu meminta pendapat orang lain. Walau bagaimanapun, kita mesti tahu bahawa terdapat sekatan ubat yang harus dibeli di kaunter dan yang memerlukan perundingan doktor.

Tanya rakan di farmasi tidak salah, kerana sudah tentu mereka mempunyai pengetahuan dan pengalaman yang mencukupi mengenai ubat-ubatan. Tetapi alangkah baiknya, jika kita berjumpa doktor untuk mengetahui keadaan badannya.

Adalah wajar bahawa ada orang yang malas untuk pergi ke doktor, dan bergantung kepada orang lain untuk mengetahui ubat apa yang akan diambil. Selain harus menghabiskan lebih banyak atau jika menggunakan BPJS, mereka cukup sesuai, mereka sering menjadi lebih baik dengan membeli ubat mereka sendiri. Ini benar, tetapi saya hanya mengesyorkan untuk berjumpa doktor secara peribadi untuk mengurangkan risiko.

Mengapa anda perlu pergi ke doktor? Kerana setiap orang berbeza. Tidak sedikit orang yang memprotes keberkesanan ubat, hanya kerana ubat yang dimakan tidak sesuai. Sebenarnya, saya boleh menggunakan ubat itu.

Ya, setiap individu mempunyai tahap imuniti dan metabolisme masing-masing. Setiap nadi, tekanan darah, dan suhu memberitahu kita mengenai keadaan dalam badan. Sejauh mana usaha badan untuk mengatasi kesakitan.

Selain itu, anda juga akan dijelaskan mengenai penyakit yang anda alami, kapan mengambil ubat, dan kemungkinan kesan sampingannya. Ini semua hak anda untuk mendapatkannya dari doktor. Terutama jika anda mempunyai anak atau adik lelaki dengan berat di bawah 30-40 kg, ukuran ini akan menentukan dos ubat yang anda ambil.

Sesungguhnya, pada beberapa ubat, dosnya disenaraikan untuk kanak-kanak mengikut usia mereka. Tetapi, ingat bahawa itulah berat badan standard pada usia itu dan tidak semestinya anak-anak lain mempunyai berat badan yang sama. Sekali lagi, setiap orang berbeza.

Belum lagi kesan sampingan dalam bentuk alahan, yang merupakan perkara yang dielakkan oleh doktor. Mungkin bagi anda alahan hanya terhad pada gatal dan bengkak bibir, tetapi dalam kes yang lebih teruk boleh menyebabkan penyumbatan dan kematian saluran udara.

Diharapkan perkara ini dapat dielakkan dengan memiliki catatan perubatan (jika anda terbiasa berunding dengan doktor tertentu) dan perundingan peribadi oleh doktor. Lebih baik mengurangkan risiko, bukan?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found