Gejala Serangan Jantung pada Wanita

penyakit jantung atau penyakit jantung adalah salah satu kumpulan penyakit yang harus disedari oleh wanita. Mungkin ada persepsi bahawa penyakit jantung lebih berisiko bagi lelaki, tetapi sebenarnya kejadian penyakit jantung pada wanita cukup tinggi.

Data dari Penyelidikan Kesihatan Asas Nasional 2018 (Riskesdas) menunjukkan bahawa kejadian penyakit jantung bagi wanita di Indonesia adalah 1,6 persen, sedangkan untuk lelaki adalah 1,3 persen. Sementara itu, data di Amerika Syarikat dikeluarkan oleh Persatuan Jantung Amerika menyebutkan bahawa pada tahun 2013 terdapat sekitar 398.086 kematian pada wanita yang disebabkan oleh penyakit jantung dan saluran darah.penyakit kardiovaskular).

Serangan jantung atau serangan jantung adalah salah satu komplikasi penyakit jantung yang mesti diperhatikan. Serangan jantung boleh membawa maut, tetapi mungkin untuk mengatasinya jika pertolongan diberikan dengan cepat.

Serangan jantung atau serangan jantung itu sendiri adalah keadaan di mana otot jantung (miokardium) tidak mendapat pengambilan oksigen kerana aliran darah yang membawa oksigen ke jantung menurun atau bahkan tidak wujud sama sekali.

Ini berlaku kerana arteri koronari yang bertugas membekalkan jantung dengan oksigen menyempit kerana penumpukan kolesterol atau bahan lain dan lama-kelamaan penumpukan ini menyebabkan plak (plak) dalam hati.

Apabila plak ini pada arteri koronari pecah, darah beku terbentuk di sekelilingnya. Gumpalan darah ini menyekat aliran darah yang membawa oksigen ke arteri koronari sehingga otot jantung tidak mendapat cukup oksigen.

Baca juga: Sayangi Hati dengan Memperhatikan 8 Perkara Ini!

Tanda dan Gejala Serangan Jantungpada wanita

Tanda dan gejala serangan jantung yang paling biasa, pada lelaki dan wanita, adalah sakit dada atau ketidakselesaan dada. Walau bagaimanapun, kajian yang diterbitkan dalam jurnal Dada 2003 menunjukkan bahawa pada 43 peratus wanita, tidak ada rasa sakit dada yang serius ketika diserang jantung.

Berikut adalah tanda dan gejala serangan jantung yang sering dialami oleh wanita dan kejadiannya:

 1. Sesak nafas (58%)
 2. Rasa lemah (55%)
 3. Keletihan (keletihan) yang biasanya tidak berlaku (43%)
 4. Peluh sejuk (39%)
 5. Putaran kepala (pening) (39%)
 6. Mual (36%)
 7. Lengan terasa lemah, atau terasa berat (35%)

Selain tempoh akut ketika serangan jantung terjadi, kajian yang sama menunjukkan bahawa wanita biasanya mengalami gejala prodromal atau gejala awal yang biasanya terjadi sekitar sebulan sebelum serangan jantung terjadi. Gejala awal ini boleh menjadi amaran awal (amaran awal) untuk wanita, termasuk:

 1. Keletihan yang tidak biasa (71%)
 2. Masalah tidur (48%)
 3. Sesak nafas (42%)
 4. Bimbang (kegelisahan) (36%)

Dari data di atas dapat dilihat bahawa sakit dada, tanda 'klasik' serangan jantung pada lelaki, bukanlah tanda utama pada wanita. Ramai wanita tidak mengalami sakit dada yang teruk, tetapi mengalami keletihan yang melampau, sukar tidur, dan mual yang berlaku satu hingga dua bulan sebelum serangan jantung berlaku.

Baca juga: Gejala Serupa, GERD Bukan Punca Serangan Jantung

Pencegahan Serangan Jantung

Namun, sudah tentu kita tidak perlu menunggu sehingga semua gejala ini berlaku. Pencegahan tentu lebih baik daripada mengubati. Bagi wanita, perkara berikut boleh dilakukan untuk membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.

 • Jangan merokok sama ada secara aktif atau pasif, kerana pendedahan aktif dan pasif terhadap asap rokok dapat meningkatkan risiko penyakit jantung hingga dua kali
 • Lebih aktif secara fizikal, misalnya menggunakan tangga dan bukannya lif atau lif dan meningkatkan masa berjalan
 • Diet sihat dengan mengurangkan makanan dengan lemak buruk (lemak tak jenuh)
 • Mengurangkan risiko tekanan, kerana tekanan dan kemurungan juga dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.
 • Mengawal faktor risiko seperti tekanan darah, tahap lipid darah, dan Indeks Jisim badan (BMI) pada angka yang disyorkan.

Lelaki, itu adalah maklumat mengenai tanda dan gejala serangan jantung pada wanita, yang sedikit berbeza dengan tanda dan gejala serangan jantung pada lelaki. Wanita juga mengalami gejala sakit dada yang teruk semasa serangan jantung, tetapi ada gejala lain yang cukup umum, seperti keletihan, kelemahan, mual, muntah, dan kepala berpeluh dan keringat sejuk.

Sekiranya anda atau orang yang dekat dengan anda mengalami perkara ini, segera panggil atau kunjungi unit kecemasan dari kemudahan kesihatan terdekat supaya bantuan dapat diberikan dengan cepat dan tepat. Salam sihat!

Baca juga: Palma Berkeringat Tanda Pedih?

Rujukan:

McSweeney J, Cody M, O'Sullivan P, Elberson K, Moser D, Garvin B. Gejala Awal Wanita Gejala Infarksi Miokard Akut. Peredaran. 2003; 108 (21): 2619-2623