Punca Kesedihan Setelah Berhubungan Seks

Tidak sedikit orang yang mengalami kesedihan setelah melakukan hubungan seks, bukannya merasa gembira yang mengelilingi mereka. Terdapat banyak faktor yang menjadikan keadaan ini boleh timbul. Namun, ada sebab mengapa perasaan sedih dominan, dan ini mesti dijawab.

Tidak Senang Setelah Berhubungan Seks Mungkin PCD

Setelah melakukan hubungan seksual dengan pasangan, idealnya apa yang berlaku adalah rasa relaks, kebahagiaan dan rasa pasangan yang semakin menyayangi. Apabila anda merasa letih, dan mahu tidur sebaik sahaja melakukan hubungan seks, masih normal.

Secara fizikal, anda dan pasangan anda letih dan perlu mengisi semula setelah melakukan hubungan yang menggembirakan dan mengasyikkan. Tetapi apabila rasa letih ini disertai dengan kesedihan dan terlalu sedih, ia boleh menyebabkan sesuatu yang lebih serius.

Sebilangan orang merasakan ini dalam beberapa minit, tetapi ada yang berpanjangan. Kesedihan selepas melakukan persetubuhan bukan hanya kebetulan. Dalam banyak kes, ia sebenarnya adalah keadaan yang disebut tristesse postcoital atau dysphoria postcoital (PCD).

Baca juga: Tidak Berminat dalam Hubungan Romantik, Aseksual atau Aromantik?

Menurut Persatuan Antarabangsa untuk Perubatan Seksual, keadaan itu boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tidak kira apa pun kualiti seksnya atau seberapa baik. Jessa Zimmerman, ahli terapi seks dan pengarang "Sex Without Stress", mengatakan bahawa dysphoria postcoital boleh mempunyai gejala yang berbeza untuk setiap penghidapnya.

"Postcoital tristesse (atau postcoital dysphoria) ditakrifkan sebagai perasaan sedih, cemas, atau tertekan selepas hubungan seks," kata Zimmerman. "Keadaan itu berlaku walaupun hubungan seksnya baik, mempunyai hubungan yang kuat dengan pasangan," tambahnya.

Baca juga: Jangan Lakukan 5 Perkara Ini Selepas Seks!

Siapa Yang Boleh Mengalami?

Keadaan ini boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, lelaki dan wanita. Dalam kajian wanita pada tahun 2015 yang dilakukan di Queensland University of Technology, 46% daripada 230 wartawan mengatakan bahawa mereka pernah mengalami PCD pada suatu ketika dalam hidup mereka.

Kajian tahun 2018 yang dilakukan pada 1,208 lelaki di universiti yang sama mendapati bahawa 41% peserta mempunyai PCD.

Beberapa gejala yang dinyatakan oleh penderita PCD termasuk:

  • Menangis selepas hubungan seks

  • Rasa kosong atau sedih.

  • Berdebat dengan pasangan tanpa masalah yang ketara

  • Ada perasaan kecewa.

Kerana gejalanya sangat bervariasi, sukar untuk menggambarkan gejalanya. Tetapi, secara umum, apabila anda mengalami emosi negatif yang sangat berbeza dengan apa yang anda rasakan beberapa minit sebelumnya, anda mungkin mengalami PCD.

Baca juga: Lelaki, Inilah 5 Cara Meningkatkan Daya Tarik Seksual Anda!

Sebab-sebab Poscoital Dysphoria

Hanya beberapa kajian yang mendedahkan penyebab PCD. Kebanyakan menyatakan penyebabnya tidak jelas. Tetapi menurut Zimmerman, teori yang paling popular adalah masalah hormon.

Hormon yang dikeluarkan semasa hubungan seksual dan orgasme menimbulkan perasaan keintiman yang kuat. Apabila hormon mereda, sesetengahnya mungkin mengalami perasaan kosong atau kekosongan.

"Orang dengan PCD sangat memikirkan kedekatan emosi, dan ini mengakibatkan kekecewaan segera setelah hubungan intim itu berlalu," kata Zimmerman.

Keadaan ini rentan dialami oleh orang yang sangat membangkitkan hubungan seksual. Setelah mencapai puncak kesenangan, emosinya segera turun dan meninggalkan kekecewaan yang mendalam.

Baca juga: 5 Tanda Anda Adalah Rakan Jahat di Tempat Tidur

Mengatasi Kesedihan Selepas Hubungan intim

Tidak ada rawatan perubatan khusus untuk PCD. Tetapi jika anda mengalami kesedihan yang menyebabkan kemurungan berterusan, anda mungkin memerlukan bantuan ahli terapi.

Psikiatri akan mengetahui punca kemurungan anda. Contohnya, adakah masalah antara anda dan pasangan anda, atau adakah anda cuba menggunakan seks untuk mendapatkan sesuatu yang berbeza dari hubungan anda? Seseorang yang menghidap PCD mungkin pernah mengalami pengalaman penderaan seksual atau trauma pada masa lalu.

Kaunseling atau terapi seks secara berkala dapat membantu seseorang atau pasangan dengan PCD. Ingatlah bahawa merasa sedih kerana berlama-lama setelah melakukan hubungan seks bukanlah perkara biasa. Terutama jika perasaan sedih berterusan dan membawa kepada gejala kemurungan. (AR / AY)

Baca juga: Hubungan Terputus Menyebabkan Kemurungan!

Sumber:

Orang Dalam. Sedih Selepas Seks Poscoital Tristesse Dysphoria.