Bahaya Alat pada Kanak-kanak - GueSehat.com

Tidak sekali atau dua kali kita terima menyiarkan mesej dalam kumpulan berbual yang memaklumkan mengenai bahaya penggunaan WL. Salah satunya adalah nada yang menakutkan dari mesej, yang memberitahu bahawa penggunaan berlebihan pada kanak-kanak boleh menyebabkan jangkitan otak. Dilaporkan, ia disebabkan oleh radiasi telefon bimbite. Wah! Fakta atau tipuan, bagaimanapun?

Apa itu sinaran?

Terkejut mendengar perkataan radiasi? Tunggu sekejap. Mari kita fahami apa itu sinaran. Sinaran boleh didefinisikan sebagai tenaga yang dipancarkan dalam bentuk zarah atau gelombang. Sinaran ini sendiri terdiri daripada beberapa jenis yang mempunyai panjang gelombang tersendiri.

Jika dilihat dari kekuatan tenaga, radiasi dapat dibahagikan kepada sinaran pengionan dan radiasi bukan pengion. Sinaran pengion adalah sinaran yang, apabila memukul sesuatu, menghasilkan zarah bermuatan elektrik yang disebut ion.

Kejadian ion ini disebut pengionan. Ion-ion ini kemudian akan menyebabkan kesan atau pengaruh, termasuk pada makhluk hidup. Sinaran pengion juga dikenali sebagai sinaran atom atau radiasi nuklear. Termasuk dalam radiasi pengion adalah sinar-X, sinar gamma, sinar kosmik, serta zarah beta, alpha dan neutron.

Sementara itu, sinaran bukan pengion adalah radiasi yang tidak dapat menyebabkan pengionan. Ini termasuk gelombang radio, gelombang mikro, inframerah, dan ultraviolet.

Mengapa telefon bimbit?

Terdapat beberapa sebab utama mengapa penggunaan telefon bimbit sering menjadi penyebab masalah kesihatan yang serius. Itu kerana:

  • Telefon bimbit memancarkan sinaran gelombang radio atau frekuensi radio, bentuk sinaran tidak mengion dari antena WL. Bahagian tubuh manusia yang bersentuhan paling dekat dengan antena akan menyerap tenaga radiasi frekuensi radio. Anggaran jumlah tenaga yang diserap, menggunakan unit pengukuran yang disebut Kadar Penyerapan Spesifik (SAR), yang membahagikan watt per berat badan dalam kilogram.
  • Jumlah pengguna telefon bimbit semakin meningkat setiap tahun. Institut penyelidikan pemasaran digital Emarketer menganggarkan bahawa pada tahun 2018 jumlah pengguna aktif telefon pintar di Indonesia lebih daripada 100 juta orang. Dengan jumlah yang begitu banyak, Indonesia akan menjadi negara dengan pengguna aktif telefon pintar keempat terbesar di dunia, selepas China, India dan Amerika.
  • Jumlah penggunaan telefon bimbit harian kanak-kanak semakin meningkat. Menurut laporan dari Childwise, anak-anak 20 tahun yang lalu hanya menghabiskan rata-rata tiga jam sehari di depan alat elektronik, dan bahkan hanya terbatas pada layar televisyen. Bandingkan ini dengan anak-anak hari ini, yang boleh merasa seperti bermain atau menonton video WL lebih dari 2 jam sehari.

Adakah benar bahawa bermain telefon bimbit terlalu lama boleh mendapat jangkitan otak?

Kemudian, bagaimana menghubungkan sinaran WL dengan risiko serius, terutamanya ke otak? Perlu diingat, sinaran pengion seperti sinar-x memang boleh meningkatkan risiko barah. Walau bagaimanapun, ia adalah cerita yang berbeza dengan sinaran yang tidak mengionisasisaya telefon bimbit yang masih memberikan hasil ujian campuran pada manusia.

Satu-satunya kesan biologi pendedahan kepada radiasi frekuensi radio pada manusia adalah menghasilkan haba di kawasan badan yang terlalu lama berdekatan dengan telefon bimbit atau peralatan elektronik lain, umumnya telinga dan kepala. Namun, kepanasan tidak cukup untuk menyebabkan kenaikan suhu badan yang akhirnya memberi kesan langsung kepada kesihatan, terutama otak. Jadi, mesej yang tersebar di kumpulan WhatsApp tidak benar, alias tipuan, Ibu!

Gambar mengenai tipuan jangkitan otak yang beredar di WhatsApp

Mudah alih: rakan atau musuh?

Memang, pelbagai kajian perubatan dan saintifik belum dapat mengetuk tukul untuk memutuskan dengan pasti, bahawa pendedahan gelombang frekuensi radio boleh membahayakan kesihatan. Sebenarnya, kajian Kajian Toksikologi Nasional Kajian Karsinogenesis mengenai radiasi frekuensi radio dari telefon bimbit menyimpulkan bahawa topik ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Namun, itu tidak bermakna Ibu semakin longgar masa skrin Anak kecil juga, ya. Waktu skrin masih perlu dibatasi, kerana jika terlalu lama, ia boleh memberi kesan buruk terhadap perkembangan sosial, emosi, dan kognitif anak-anak. Jadi, disyorkan masa skrin untuk kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak kecil, maksimum satu jam.

Sumber:

Forbes. Kebenaran Mengenai Sinaran Telefon Bimbit

barah.gov. Telefon bimbit dan Risiko Kanser

Ewg.org. Risiko Kesihatan dari Sinaran Telefon bimbit

Biorvix.org. Kajian Sinaran Frekuensi Radio Telefon Bimbit