Makna Pokok untuk Manusia | saya sihat

Geng Sihat, tahukah anda bahawa pokok sangat penting untuk kehidupan manusia? Bagaimanapun, pokok mempunyai banyak faedah bagi manusia seperti memberi kita oksigen, menyimpan karbon, menstabilkan tanah, dan memberi kehidupan bagi hidupan liar di Bumi. Makna pokok untuk manusia telah wujud sejak manusia diciptakan.

Pada awal kehidupan manusia, pokok dianggap suci dan terhormat. Pokok oak disembah oleh masyarakat Druid di Eropah, kayu merah menjadi sebahagian dari ritual India Amerika, dan baobab atau Adansonia adalah sebahagian daripada kehidupan suku Afrika.

Di samping itu, orang Yunani dan Rom pada Zaman Pertengahan, pokok yang sangat dihormati dalam kesusasteraan mereka seperti Dryad, semangat pohon yang merupakan watak penting dalam banyak mitos masyarakat Yunani kuno.

Pada zaman yang lebih moden, John Muir dan Presiden Amerika Theodore Roosevelt menghargai liar, termasuk pokok. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa mereka juga membentuk gerakan pemuliharaan moden Sistem Taman Negara dan Perkhidmatan Taman Negara.

Masyarakat yang menghargai hutan kerana dapat menenangkan orang, seperti yang dibuktikan dengan amalan terapi hutan yang dipengaruhi oleh budaya Jepun.

Dan sekarang, terdapat banyak sebab mengapa pokok sangat bermakna bagi orang. Ini kerana, sebagai peranan pokok berkembang untuk memenuhi keperluan setiap manusia diciptakan oleh cara hidup atau gaya hidup kita. Oleh itu, kita mesti mengurus dan memulihara pokok secara lestari. Inilah faedah pokok untuk manusia.

Baca juga: Makanan Organik, Sihat untuk Tubuh dan Alam Sekitar

Makna Pokok untuk Manusia

Inilah maksud pokok untuk manusia atau faedahnya untuk kesejahteraan kita:

1. Menghentikan Perubahan Iklim

Karbon dioksida (CO2) yang terdapat di atmosfera Bumi menyumbang kepada perubahan iklim. Walaupun begitu, pokok dapat menyerap CO2, mengeluarkan dan menyimpan karbon sambil melepaskan oksigen ke udara agar manusia dapat bernafas. Sepanjang satu tahun, satu hektar pokok matang menyerap CO2 yang hampir sama dengan anda memandu kereta sejauh 41.843 kilometer.

2. Melindungi Manusia dari Kanser Kulit

Pokok dapat mengurangkan pendedahan UV-B sekitar 50 peratus. Oleh itu, pokok dapat memberikan perlindungan kepada manusia ketika mereka menghabiskan berjam-jam di luar rumah. Lagipun, sinar UV-B adalah salah satu penyebab barah kulit, anda tahu!

3. Menyembuhkan Pesakit dengan ADHD

Kajian menunjukkan bahawa pesakit yang menatap pokok di luar tingkap pulih lebih cepat dan mempunyai komplikasi yang jauh lebih sedikit. Begitu juga dengan kanak-kanak yang mempunyai gejala ADHD, mereka akan menunjukkan lebih sedikit gejala ketika bermain di alam semula jadi. "Pendedahan pada pokok dan alam membantu kanak-kanak untuk lebih berkonsentrasi dengan mengurangkan keletihan mental," kata para penyelidik.

Baca juga: Inilah 4 Rahsia Menjadi Lebih Sihat dan Melindungi Alam Sekitar!

4. Bermanfaat untuk Kesihatan Jantung

Kanopi pokok berfungsi sebagai penapis fizikal kerana dapat memerangkap habuk dan menyerap bahan pencemar di udara. Selain itu, pokok juga dapat melindungi manusia dari sinaran matahari dan mengurangkan kebisingan jalan raya, alias pencemaran bunyi. Penyelidikan menunjukkan bahawa apabila seseorang dikelilingi oleh pokok selama beberapa minit, tekanan darahnya akan menurun.

Ya, pokok juga dapat membantu kesihatan jantung kita kerana dapat menurunkan kadar kortisol, denyut nadi, dan aktiviti sistem saraf simpatik (berkaitan dengan tekanan), sambil meningkatkan aktiviti sistem saraf parasimpatik (berkaitan dengan relaksasi). Semua penanda fisiologi ini dikaitkan dengan kesihatan jantung yang lebih baik.

5. Mengurangkan Tekanan, Depresi dan Kegelisahan Berlebihan

Dalam satu kajian, 585 peserta dewasa muda di Jepun melaporkan merasa lebih baik setelah berjalan kaki selama 15 minit di taman bandar atau hutan yang dilapisi pokok. "Seseorang yang menghabiskan masa di hutan atau taman bandar dapat memiliki kesihatan mental yang lebih baik, emosi dan kegembiraan yang lebih positif kerana otak lebih mampu menangani tekanan," kata Jill Suttie, Psy.D, psikologi.

Baca juga: Jenis-Jenis Tanaman Ubat yang Boleh Ditanam di Rumah!

Rujukan:

Taman Diraja. Mengapa pokok sangat penting?

selamat. Kepentingan dan Nilai Pokok

Walaupun. Sebab Pokok Hidup Berharga

Orang Pokok. TOP 22 KEBAIKAN TREES