Berhubungan Seks Selepas Bersalin | saya sihat

Pada usia kelahiran caesar, kebanyakan ibu mungkin masih merasa takut dan ragu-ragu untuk mula melakukan hubungan seks lagi dengan suami mereka. Lebih-lebih lagi, kadang-kadang jahitan yang cukup panjang di perut masih terasa sakit.

Walaupun begitu, sebagai seorang isteri, sudah tentu anda ingin memberikan kebahagiaan kepada suami anda juga. Tetapi, bilakah waktu yang tepat untuk melakukan hubungan seks selepas bersalin caesar? Ayuh, lihat penjelasannya.

Baca juga: Petua Menjaga Seks Selepas Bersalin Hangat

Masa yang tepat untuk melakukan hubungan seks selepas pembedahan caesar

Selepas bahagian C, anda mungkin mempunyai pertanyaan tentang bagaimana dan kapan memulakan semula kehidupan seks anda dengan ayah anda. Namun, kebanyakan doktor mengesyorkan agar anda menunggu sekitar enam minggu sebelum melakukan hubungan seks.

"Selepas bersalin, disarankan untuk menunggu enam minggu sebelum meneruskan hubungan seks vagina. Julat ini akan memberi jahitan caesar untuk sembuh dan memberi masa serviks untuk menutup dan kembali normal," kata Pamela Promecene, MD, profesor dan pakar kebidanan di McGovern. Medical School di UTHealth / UT Physicians di Houston, Amerika Syarikat.

Setelah doktor memberi anda lampu hijau untuk melakukan hubungan seks selepas menjalani pembedahan C, anda mungkin akan merasa tidak selesa untuk pertama kalinya. Kerana, kajian yang diterbitkan di Jurnal Obstetrik dan Ginekologi Antarabangsa pada tahun 2015 mendapati bahawa kelahiran caesar dikaitkan dengan kesakitan berterusan semasa atau selepas hubungan seks, yang disebut dyspareunia.

Dalam kajian tersebut, hampir seperempat ibu dilaporkan mengalami kesakitan pada 18 bulan selepas bersalin secara normal. Walau bagaimanapun, ibu yang mengalami pembedahan caesar melaporkan kesakitan dua kali lebih banyak semasa atau selepas hubungan seks pada 18 bulan selepas bersalin.

Oleh itu, jika anda mengalami komplikasi semasa atau selepas bersalin, anda mungkin perlu menunggu hingga 8-10 minggu untuk melakukan hubungan seks selepas menjalani pembedahan C. Sangat penting bagi anda untuk sembuh sepenuhnya dari luka untuk mencegah jangkitan selanjutnya.

Baca juga: Inilah Cara Merawat Luka Bahagian C untuk Sembuh Lebih Cepat!

Petua untuk melakukan hubungan seks selepas bersalin caesar

Untuk mengetahui keadaan anda selepas bersalin caesar, ada baiknya anda mengadakan lawatan selepas bersalin selepas enam minggu untuk melihat apakah doktor memberi lampu hijau untuk melakukan hubungan seks atau tidak. Sekiranya terasa selamat, cubalah petua berikut jika anda ingin melakukan hubungan seks dengan suami anda, Ibu.

1. Pilih kedudukan seks anda dengan berhati-hati

Sekiranya parut sayatan anda masih lembut, anda mungkin bimbang bahawa kedudukan seperti posisi seks mubaligh akan memberi tekanan yang tinggi pada sayatan dan berisiko sakit. Cuba lakukan kedudukan Wanita Di Atas atau kedudukan sudu untuk mengelakkan hubungan langsung dengan sayatan Ibu.

Sekiranya sayatan telah sembuh sepenuhnya, masih ada kemungkinan anda mungkin peka terhadap tekanan dari atas. Ibu juga mungkin merasa kesemutan. Tapi itu normal, ya, ibu. Walaupun begitu, rasa sakit yang anda rasakan harus segera dilaporkan kepada doktor.

2. Menggunakan pelincir

Pelincir faraj dapat membantu anda merasa lebih selesa ketika melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya setelah melahirkan. Tetapi mungkin, anda bimbang kerana anda masih menyusukan anak anda. Oleh itu, cuba minta suami anda memanjangkan masa foreplay. Foreplay dapat membantu meningkatkan jumlah pelinciran semula jadi di faraj anda.

3. Membuat keluar

Masa ini mungkin sangat berharga ketika anda mempunyai bayi. Tetapi jangan lupa bahawa suami anda juga perlu dikasihi, Ibu. Cuba bersantai di rumah seperti meringkuk di sofa sambil menonton filem kegemaran anda setelah si kecil tidur, atau melakukan ciuman kecil sebelum melakukan foreplay. Ini akan mendorong keghairahan Mums dan Ayah.

4. Menguruskan susu ibu yang bocor

Sekiranya anda menyusu, payudara anda juga boleh bocor ketika foreplay dan melakukan hubungan seks. Tetapi jangan risau kerana ini adalah perkara biasa dan tidak akan mempengaruhi bekalan susu anda atau menyebabkan susu ibu anda merosakkan. Gunakan bra penyusuan khas atau berikan tambahan bra anda untuk mengelakkan susu keluar terlalu banyak.

5. Jangan lupa menggunakan kawalan kehamilan

Mempunyai bayi tidak melindungi anda daripada hamil. Ini masih berlaku walaupun anda mempunyai pembedahan caesar. Walaupun anda tidak mempunyai haid, kehamilan masih boleh berlaku. Itulah sebabnya jangan lupa menggunakan kawalan kehamilan. Pada lawatan selepas bersalin minggu ke-6 anda, berbincanglah dengan doktor atau bidan anda mengenai bentuk kawalan kelahiran yang terbaik.

Baca juga: Ibu, Ini adalah Petua untuk Memulihkan Selepas Bahagian C

Rujukan

Ibu bapa. Bilakah Anda Boleh Berhubungan Seks Selepas Bahagian C?

Keluarga Sangat Baik. Bilakah Anda Boleh Berhubungan Seks Selepas Bahagian C?