Gejala Kekurangan Vitamin B12

Vitamin B12 adalah vitamin yang sangat penting dan mempunyai banyak peranan dalam pelbagai proses metabolik badan. Sebagai contoh, vitamin B12 berperanan dalam pengeluaran sel darah merah dan juga membantu meningkatkan fungsi sistem saraf. Vitamin B12 sebenarnya mudah didapati secara semula jadi dalam daging, ikan, unggas, telur, dan susu. Kerana ia penting untuk tubuh, anda seharusnya tidak kekurangan vitamin yang satu ini. Lalu, apa kesannya apabila kita kekurangan dan apakah gejala kekurangan vitamin B12 ini? Dipetik dari healthline.com , inilah penjelasannya!

Kekurangan vitamin B12 lebih kerap berlaku pada orang tua (warga tua). Ini kerana kemampuan tubuh menyerap vitamin B12 dari makanan menjadi lebih perlahan. Selain itu, risiko kekurangan B12 juga rentan bagi orang dengan keadaan berikut:

  • Menjalani pembedahan yang membuang bahagian usus yang menyerap vitamin B12.
  • Anemia teruk yang menyukarkan badan untuk menyerap vitamin B12.
  • Pesakit kencing manis yang mengambil metformin.
  • Ikuti diet vegan yang ketat.
  • Mengambil ubat antacid (ubat asid perut) dalam jangka masa panjang.
  • Mempunyai penyakit yang mempengaruhi penyerapan usus seperti penyakit Crohn, penyakit Celiac, dan jangkitan bakteria atau parasit.
  • Gangguan sistem imun, seperti penyakit Graves atau lupus.

Walau bagaimanapun, ini dapat diatasi dengan mengambil sumber makanan vitamin B12 atau dengan makanan tambahan. Di samping itu, tidak ada salahnya berjumpa doktor terlebih dahulu mengenai keadaan yang anda alami.

Gejala Kekurangan Vitamin B12

Apa yang perlu anda ketahui, gejala kekurangan vitamin B12 biasanya tidak jelas dan memakan masa bertahun-tahun untuk muncul. Gejala yang perlu diperhatikan ketika tubuh kekurangan vitamin B12 termasuk:

Mudah Letih

Gejala kekurangan vitamin B12 yang paling biasa adalah badan mudah letih walaupun anda cukup tidur sepanjang malam. Ini boleh berlaku kerana badan tidak mempunyai bahan mentah yang cukup untuk membuat sel darah merah yang membawa oksigen ke seluruh badan. Akibatnya, oksigen tidak dapat diedarkan ke seluruh badan secara optimum dan membuat badan mudah letih.

Kulit pucat

Orang yang kekurangan vitamin B12 sering kelihatan pucat pada kulit dan kelopak mata. Kekurangan vitamin B12 mempengaruhi penurunan pengeluaran sel darah merah di dalam badan.Kerana tubuh kekurangan vitamin B12, penghasilan DNA menjadi terhambat sehingga sel-sel tubuh tidak terbentuk atau terbelah dengan sempurna.

Dengan begitu, anemia megaloblastik berlaku, keadaan sel darah merah yang dihasilkan oleh sumsum tulang cenderung besar dan rapuh. Ini mengakibatkan sel darah tidak dapat meninggalkan saraf tunjang dan tidak dapat memasuki peredaran darah. Atas dasar ini, tubuh tidak mempunyai sel darah merah dan menjadikan kulit kelihatan pucat.

Sesak nafas dan pening

Gejala anemia yang disebabkan oleh kekurangan vitamin B12 dapat menyebabkan sebilangan orang merasa sesak nafas dan pening. Ini berlaku apabila badan tidak dapat mengangkut cukup oksigen ke semua sel badan. Walau bagaimanapun, gejala ini juga boleh disebabkan oleh banyak sebab lain. Yang pasti, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis yang lebih tepat.

Penglihatan kabur

Satu lagi gejala kekurangan vitamin B12 adalah penglihatan kabur. Ini berlaku kerana kerosakan pada sistem saraf optik. Keadaan ini jarang berlaku, tetapi perlu diperhatikan.

Mood tidak stabil

Sebenarnya, sebilangan kajian mendapati tahap vitamin B12 yang rendah mungkin berkaitan dengan gangguan mood ( mood ) dan otak, seperti kemurungan dan demensia. Teori menunjukkan bahawa tahap homosistein yang tinggi kerana rendahnya vitamin B12 dapat menyebabkan kerosakan pada tisu otak dan mengganggu isyarat ke dan dari otak. Inilah yang menjadikan pengalaman pesakit berubah mood tidak stabil.

Badan Panas

Suhu badan yang meningkat kerana kekurangan vitamin B12 sangat jarang berlaku. Walau bagaimanapun, beberapa doktor melaporkan bahawa demam dapat turun setelah pesakit diberi ubat dengan dos vitamin B12 yang rendah. Suhu badan yang tinggi lebih kerap disebabkan oleh penyakit tertentu berbanding kekurangan vitamin B12. Oleh itu, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis yang lebih tepat. (TI / AY)