Bayi Berpeluh Semasa Tidur, Adakah Biasa? -Saya Sihat

Semasa anak kecil anda tidur, bagaimana berpeluh di kepala, leher, dan belakang, ya? Sebenarnya, suhu bilik dibuat sejuk dengan penyaman udara. Adakah ada yang tidak kena dengan si kecil? Sebelum terlalu bimbang, mari baca terlebih dahulu, maklumatnya ada di bawah.

Anak Kecil Anda Selalu Berkeringat Semasa Tidur, Adakah Anda Perlu Bimbang?

Pertama, tenangkan fikiran, Ibu, okey? Pada dasarnya, keadaan ini normal. Berpeluh adalah cara tubuh menurunkan suhu dengan melepaskan air ke permukaan kulit, itulah yang dilakukan oleh kelenjar peluh.

Di samping itu, bayi cenderung berkeringat lebih banyak ketika berada dalam kitaran tidur terdalam. Dan kerana si kecil menghabiskan kira-kira 11 jam tidur pada waktu malam pada usia 7-12 bulan, tidak hairanlah jika anda sering mendapati kepala dan leher si kecil anda basah dengan peluh.

Secara umum, ada beberapa sebab mengapa si kecil anda berkeringat ketika tidur, terutama pada waktu malam, iaitu:

  • Tidak banyak bergerak

Apabila tidur nyenyak, bayi akan berada dalam satu posisi untuk jangka masa yang lama. Di sinilah suhu badan meningkat, dan berpeluh adalah cara tubuh menyeimbangkan suhu yang telah meningkat.

  • kedudukan kelenjar peluh

Tidak seperti orang dewasa, kelenjar peluh bayi terletak di bahagian kepala. Inilah sebabnya mengapa bayi akan berpeluh dengan lebih senang di kawasan ini, terutamanya jika si kecil anda tidak mengubah kedudukan kepalanya untuk waktu yang lama semasa tidur. Oleh itu, jangan terkejut, bahagian kepala akan berpeluh terlebih dahulu ketika si kecil tidur, berbanding dengan bahagian badan yang lain.

Baca juga: Minum kopi terlalu banyak, ini adalah kesan sampingannya!
  • Suhu bilik

Hidup di negara tropika dan lembap, penyaman udara memang menjadi keperluan utama. Lebih-lebih lagi jika anda sudah mempunyai bayi dan ingin memastikannya selesa. Nah, untuk suhu, disarankan agar anda menetapkannya pada suhu 22-25 darjah celcius. Perhatikan suhu yang selesa untuk anak anda dengan memeriksa secara berkala jika dia menjadi sejuk, mengalami kesukaran bernafas, atau bahkan berkeringat. Cara termudah untuk mengetahui sama ada anak anda sejuk atau terlalu panas adalah dengan menyentuh tengkuk.

  • Pemilihan selimut

Kerana takut si kecil menjadi sejuk, bayi biasanya akan terlindung ketika tidur. Ini tidak salah, sungguh. Namun, selalunya amalan ini tidak sesuai dengan keadaan bilik, sehingga benar-benar membuat bayi berpeluh dan merasa tidak selesa. Ingin tahu bagaimana muslihatnya sehingga Ibu masih dapat menutupi anak kecil anda tanpa membuatnya lebih panas? Baca terus sehingga akhir, kerana anda boleh mendapatkan maklumat dalam artikel ini.

Baca juga: Vena varikos semasa mengandung, ketahui sebab dan cara mencegahnya!

Trik untuk membuat si kecil tidur dengan selesa

Setelah mengetahui punca berpeluh si kecil anda, anda juga perlu melakukan beberapa perkara untuk memastikan tidur yang selesa. Ia tidak sukar, sungguh. Antara lain adalah:

  • Pilih selimut yang selesa

Menjaga suhu badan si kecil anda tetap hangat, tetapi pastikan tidak terlalu panas dan tidak selesa. Salah satu muslihatnya ialah memilih selimut yang diperbuat daripada bahan yang selesa, seperti selimut selular, atau selimut kapas dengan corak lubang kecil.

Selimut jenis ini masih menghangatkan, tetapi aliran udara tetap lancar sehingga si kecil anda tidak terlalu panas. Patutlah, selimut selular Ia juga biasanya dipilih untuk bayi baru lahir, kerana terbuat dari bahan lembut, juga lebih aman daripada selimut lain. Kerana, lubang kecil selimut ini masih membolehkan si kecil anda bernafas, jika selimut menutupi wajahnya secara tidak sengaja.

  • Tanggalkan topi anda dan pilih baju tidur yang selesa

Takut si kecil anda sejuk atau kepalanya diserang nyamuk, beberapa ibu mungkin mengatasinya dengan memakai topi ketika si kecil tidur. Tetapi seperti yang anda ketahui, kelenjar peluh bayi terletak berhampiran dengan kepala.

Selain itu, kedudukan kepala bayi yang tidak berubah selama beberapa jam, malah menjadikan memakai topi menyakitkan baginya. Malah, ia juga boleh memanaskan badan dan berisiko mati secara tiba-tiba bagi bayi atau bayi sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS).

Jangan lupa, pastikan baju tidurnya terbuat dari bahan lembut dengan ketebalan yang tepat. Anak kecil anda masih bayi, tetapi sistem metaboliknya dapat mengatur suhu badannya dengan baik. Jadi, tidak perlu terlalu risau dia akan bersikap sejuk dan memakai pakaian berlapis-lapis. Selagi suhu bilik dikawal dengan baik, si kecil anda baik-baik saja.

  • Jangan menumpuk banyak barang / anak patung di sekitar bayi

Banyak sifat bayi tidak boleh diletakkan di tempat tidur si kecil. Seperti boneka, mainan, malah bantal tambahan. Selain menjadikannya rentan terhadap kepanasan, objek ini berisiko menutupi kawasan muka dan hidung sehingga menyukarkan pernafasan si kecil. Perkara ini tentunya berbahaya sekiranya tidak ada orang dewasa yang mengetahui keadaan ini dan bertahan lama.

Baca juga: Petua Menyiapkan Menu MPASI Pertama Anak Kecil Anda

Sumber:

Tangisan Pertama. Bayi Berpeluh Semasa Tidur.

Garis Kesihatan. Mengapa bayi berpeluh?

Apa yang Harapkan. Suhu Yang Betul untuk Bayi.