Jerawat di Zakar - Saya Sihat

Jerawat biasanya dijumpai di wajah, atau belakang. Jadi, bagaimana jika tumbuh di zakar? Wow, itu membuat lelaki meringis kerana kesakitan, panik boleh timbul, kenapa ada jerawat di zakar.

Jerawat, biasanya tidak berbahaya dan dapat dirawat dengan mudah. Terutama jerawat yang degil, biasanya memerlukan penjagaan tambahan, jika anda memerlukan bantuan pakar dermatologi.

Lainlah kisahnya jika jerawat muncul di zakar. Jerawat pada organ seks lelaki boleh menjadi tanda penyakit yang lebih serius. Jerawat pada zakar, kadang-kadang boleh menjadi gejala penyakit kelamin (STD). Oleh itu, penting untuk menyelidiki lebih lanjut dengan memastikan berjumpa doktor, sama ada jerawat pada zakar memerlukan rawatan perubatan.

Agar Geng Sihat tidak panik dan memahami, berikut akan membincangkan tanda-tanda lain yang perlu diperhatikan mengenai kehadiran penyakit kelamin, termasuk cara merawat jerawat pada zakar, dan kapan harus berjumpa doktor.

Baca juga: Ikuti 5 Cara Menghilangkan Jerawat di Punggung, Ayuh!

Jerawat pada Zakar

Jerawat disebabkan oleh kelenjar minyak yang tersumbat di permukaan kulit. Penyumbatan itu boleh disebabkan oleh minyak, sel kulit mati, atau bahan lain. Penyumbatan ini dapat memicu tindak balas imun, menyebabkan kawasan tersebut meradang dan membengkak.

Benjolan kecil yang dihasilkan dikenali sebagai jerawat. Jerawat boleh berlaku di mana sahaja di badan. Tetapi paling kerap di muka, dada, atau belakang. Walau bagaimanapun, jerawat yang muncul pada organ intim, sama ada pada vagina atau zakar, biasanya bukan keradangan biasa, tetapi dikaitkan dengan penyakit kelamin.

Jerawat pada zakar kelihatan seperti benjolan kecil dan bulat di permukaan kulit. Pangkalnya biasanya berwarna merah. Hujung jerawat boleh berwarna putih, hitam, atau warna yang sama dengan pangkal, bergantung pada apa yang menyebabkan penyumbatan pada kulit. Beberapa jerawat juga mengandungi nanah.

Baca juga: Kesihatan lelaki dapat dinilai berdasarkan keadaan zakar!

Faktor-faktor yang meningkatkan risiko terkena jerawat pada zakar termasuk: selalu memakai pakaian dalam yang ketat, menyebabkan kawasan kulit di sekitar zakar menjadi lembap. Berpeluh berlebihan menyebabkan jerawat juga mudah muncul.

Kebiasaan mencukur rambut kemaluan tetapi tidak bersih juga cenderung menyebabkan jerawat pada zakar. Lelaki harus menjaga kebersihan zakar, untuk mengelakkan jerawat. Terutama bagi mereka yang mempunyai jenis kulit berminyak.

Setelah memahami faktor risiko jerawat pada zakar, maka anda dapat menentukan apakah penyebab jerawat pada zakar anda adalah disebabkan oleh faktor di atas, atau yang lain.

Baca juga: Benarkah zakar kecil bermaksud tidak subur?

Jenis Jerawat di Zakar

Benjolan seperti jerawat pada alat kelamin, sama ada satu biji atau banyak, tidak perlu membuat anda panik terlalu banyak. Ada yang tidak berbahaya. Masalah kulit adalah perkara biasa, termasuk kulit zakar.

Berikut adalah beberapa jenis jerawat atau benjolan seperti jerawat yang tumbuh di zakar:

1. Folliculitis

Ini adalah keadaan di mana folikel rambut dijangkiti, mengakibatkan jerawat yang meradang. Kista sebaceous adalah jerawat kekuningan atau benjolan yang disebabkan oleh kelenjar minyak yang tersumbat atau tersumbat. Folliculitis dapat sembuh sendiri tanpa rawatan perubatan.

2. Hirsutoid papilloma (papula mutiara)

Papula adalah lebam merah dan sering dijumpai di hujung kepala zakar tepat di atas batang zakar. Benjolan ini tidak berbahaya, tidak berbahaya, walaupun sukar dikeluarkan. Penyebabnya bukan akibat penyakit kelamin.

3. Pembakaran pisau cukur (Pisau cukur)

Dicirikan oleh benjolan kecil, merah, jengkel yang muncul disebabkan oleh bakteria atau rambut yang tumbuh semula setelah bercukur.

4. Jangkitan Staphylococcus

Bakteria Staphylococcus Ia dibawa oleh sekitar 25 peratus orang dan tinggal di dalam badan tanpa menyebabkan jangkitan. Jangkitan bakteria ini di kawasan genital jarang berlaku. Namun, luka kecil atau luka yang disebabkan oleh pisau cukur memungkinkan bakteria memasuki badan, menyebabkan bisul yang berisi nanah terbentuk.

Jangkitan bakteria Staphylococcus adalah jangkitan berjangkit, tetapi bukan PMS. Rawatan dengan antibiotik diperlukan kerana boleh merebak dan menyebabkan masalah kesihatan yang serius (termasuk kematian).

Baca juga: Kanser Dubur: Punca, Gejala, dan Rawatan

Jerawat pada Zakar Kerana Penyakit Menular Seksual

Terdapat tiga jenis jerawat pada zakar yang berkaitan dengan penyakit kelamin:

1. Ketuat genital

Gejala utama ketuat genital adalah pertumbuhan lebam putih kecil pada batang, atau kepala zakar. Hujung ketuat dapat berbentuk seperti kembang kol dan ukurannya sangat berbeza.

Ketuat genital juga boleh muncul di kawasan sekitar zakar, seperti skrotum atau paha dalam. Ketuat genital boleh hilang sendiri, atau hilang setelah dirawat dengan krim atau salap khas. Untuk yang besar, mereka dirawat dengan terapi pembekuan dan panas (pembakaran).

Ketuat genital disebabkan oleh jangkitan dengan beberapa jenis Virus Papilloma Manusia (HPV). Selain HPV yang menyebabkan barah serviks pada wanita, ada HPV yang tidak menyebabkan barah, tetapi menyebabkan ketuat.

Penularan HPV melalui hubungan seksual atau hubungan kulit dengan orang yang dijangkiti HPV. Untuk mengelakkannya, anda boleh menggunakan kondom semasa hubungan seksual, atau vaksin HPV.

Baca juga: Wah, anda mempunyai ketuat kemaluan, di mana anda harus mendapatkan rawatan?

2. Herpes genital

Herpes genital juga boleh menyebabkan luka seperti jerawat pada zakar. Bentuknya seperti lepuh kulit kelabu-putih dengan pangkal merah. Umumnya berkembang di kawasan zakar atau kawasan sekitarnya.

Gejala yang dirasakan oleh penderita herpes genital adalah rasa sakit, gatal-gatal, dan dapat merebak ke dubur. Lepuh kulit boleh menjadi luka terbuka dan meleleh dan kemudian mengeras. Lepuh pada kulit juga boleh muncul di sekitar mulut atau bibir. Herpes genital biasanya dirawat menggunakan ubat antivirus. Penularan juga boleh berlaku dari hubungan seksual.

Baca juga: Berapa banyak jenis herpes yang anda tahu?

3. Sifilis

Bisul putih atau merah yang tidak menyakitkan yang tumbuh di sekitar zakar juga boleh menjadi gejala sifilis. Penyebabnya adalah jangkitan bakteria. Sekiranya dibiarkan, ia boleh menyebabkan keadaan yang lebih serius.

Rawatan sifilis sebenarnya mudah, cukup dengan antibiotik. Namun, memandangkan saat ini banyak antibiotik tahan, anda perlu waspada jika anda mengalami penyakit ini. Lebih baik mengelakkan melakukan aktiviti seksual yang selamat.

Sekiranya anda mempunyai aktiviti seksual yang sihat, yang bermaksud bahawa anda hanya melakukan hubungan seks dengan satu pasangan, atau selalu menggunakan kondom, anda cenderung mendapat penyakit kelamin daripada mereka yang suka menukar pasangan.

Tetapi jika anda mempunyai tingkah laku seksual yang berisiko, maka penampilan jerawat pada zakar boleh menjadi tanda penyakit kelamin. PMS bukan hanya satu jenis. Berikut adalah beberapa penyakit kelamin yang dicirikan oleh jerawat pada zakar.

Baca juga: 7 Tanda Sifilis pada Wanita yang Perlu Diperhatikan

Cara Merawat Jerawat pada Zakar

Jerawat biasa biasanya tidak memerlukan rawatan perubatan. Jerawat akan hilang sendiri setelah beberapa hari, jika tidak ada jangkitan. Oleh itu, merawat jerawat pada zakar agar tidak radang dan dijangkiti adalah penting.

Caranya adalah dengan tidak menggaru atau mematahkan jerawat sendiri. Selain menyebabkan jangkitan, kebiasaan ini akan meninggalkan parut kekal. Untuk mengelakkan pertumbuhan jerawat pada zakar, anda boleh melakukan perkara berikut:

1. Pastikan persekitaran di kawasan kemaluan tetap kering dan tidak lembap

2. Kurangkan aktiviti yang menyebabkan banyak berpeluh.

3. Pakai seluar dalam yang longgar dan elakkan pakaian yang menggosok terus ke kulit.

4. Mandi secara berkala, terutamanya selepas bersenam.

5. Elakkan menggosok, menggaru, atau menyentuh jerawat pada zakar

6. Tukar cadar dan pakaian dengan kerap

Ubat-ubatan bebas yang tersedia untuk merawat jerawat pada zakar termasuk benzoil peroksida, asid salisilik, atau ubat pengelupasan jerawat. Tetapi ingat bahawa kawasan di sekitar zakar sangat sensitif, jadi ubat ini harus digunakan dengan berhati-hati.

Bilakah pergi ke doktor?

Sekiranya jerawat pada zakar disertai dengan gejala seperti demam, sakit kepala, atau keletihan dan kelemahan, anda harus berjumpa doktor. Atau jika penampilan jerawat pada zakar menjadi tidak wajar, misalnya terdapat pembengkakan di kawasan sekitar zakar seperti kelenjar getah bening di pangkal paha, ruam kulit atau kerengsaan, atau luka serupa muncul di kawasan lain, termasuk wajah.

Baca juga: Jenis Penyakit Menular Seksual yang Anda Perlu Tahu!

Rujukan:

Medicalnewstoday.com. Apa yang harus anda lakukan mengenai jerawat pada zakar?

stdcheck.com. Gejala std berjerawat pada zakar

Metro.co.uk. Cara mengatasi scrachne.