Kisah Mengatasi Najis Hitam pada Bayi

Pada awal MPASI, Elika mempunyai najis hitam dan keras seperti batu. Ia sangat keren untuk melihatnya! Walaupun dia baru sembuh dari sembelit. Saya rasa, kali ini Elika mengalami keracunan makanan tetapi makanan yang saya berikan setakat ini tidak ada kaitan dengan alahan dan semuanya masih segar. Elika juga kelihatan baik, tetap aktif dan ceria ketika dia tidak mahu membuang air besar. Namun, ketika ingin membuang air besar, dia menangis kerana najisnya keras.

Dapatkan maklumat mengenai penyebab najis hitam pada bayi

Saya mencari maklumat mengenai warna najis yang sihat dari beberapa artikel. Dikatakan bahawa bayi yang telah memakan makanan pejal boleh mempunyai najis hitam. Warna ini disebabkan oleh zat besi, yang berfungsi sebagai vitamin atau makanan tambahan yang ditambahkan pada makanan. Memang, sejak berusia 4 bulan, Elika telah diberikan makanan tambahan zat besi oleh pakar pediatriknya, jadi saya rasa warna hitam berasal dari makanan tambahan. Tetapi selain berwarna hitam, najisnya juga sangat keras, walaupun ditekan. Akhirnya, saya berunding dengan pakar pediatrik yang biasa merawat Elika. Dia mengatakan Elika mungkin sembelit. Sebelum ini, Elika mengalami sembelit dan mengatakan bahawa dia tidak minum air secukupnya. Tetapi masalah sembelit semalam telah diselesaikan. Bagaimanapun, najisnya tidak menjadi hitam dan keras seperti ini.

Baca juga: Rumah MPASI VS Segera

Cuba Ikut Nasihat Doktor

Mengikuti nasihat pakar pediatrik, saya akhirnya mula memperkenalkan Elika ke sebiji jerami, kerana sedikit menyusahkan dan mengambil masa yang lama untuk meraup air Elika sehingga dia mendapat cukup air. Nasib baik Elika adalah pelajar yang cepat. Dia hanya belajar minum dari jerami beberapa kali dan dia senang minum air. Tidak lama kemudian, akhirnya pergerakan usus tidak lagi hitam dan keras. Ternyata apabila anda mempunyai makanan pejal, anda memerlukan minimum 150 ml air sehari. Ya ampun ... jadi najis Elika menjadi hitam dan keras seperti batu kerana salahku kerana tidak memberinya minum secukupnya. Atas sebab ini, setelah memulakan pepejal, anda mesti memberi air setelah makan, supaya pergerakan usus anak dapat kembali normal dan kembali normal.

Perkara yang Perlu Diperhatikan oleh Ibu Baru

Sebagai ibu baru, tentu ada banyak perkara yang tidak kita ketahui, atau kita rasa kita tahu tetapi ternyata salah, seperti najis hitam bayi ini. Kadang kala pengetahuan kita tidak baik untuk anak-anak kita. Cara menyelesaikannya adalah jangan pernah merasa bosan penyelidikan . Terdapat banyak cara untuk mendapatkan maklumat melalui internet. Mudah, murah dan pantas. Di samping itu, anda tidak boleh malu bertanya kepada ibu-ibu lain yang mungkin mengalami perkara yang sama. Perkara yang paling penting adalah jika terasa berbahaya, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar pediatrik anda. Jangan terlambat untuk memberi rawatan kepada masalah yang dihadapi oleh anak-anak. Mari belajar bersama! :)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found