Sekiranya Anda Mahu Janji Temu Dalam Talian | Saya sihat

Di era serba digital ini, kita tidak hanya dapat mencari pakaian atau makanan di internet, malah kita dapat mencari rakan kongsi melalui rangkaian sosial. Ya, laman web temu janji dalam talian menjadi sangat popular sejak kebelakangan ini. Tidak hairanlah banyak orang akhirnya mencuba nasib dalam membuat jodoh melalui laman web ini.

Nah, jika anda adalah salah seorang yang berhasrat untuk mencari idola anda melalui perkhidmatan temu janji dalam talian ini, ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui terlebih dahulu.

Mengapa Janji Temu Dalam Talian Sangat Popular Hari Ini?

Perkembangan teknologi dan internet sememangnya menjadi gabungan penemuan hebat yang bergantung kepada hampir semua orang. Tinjauan yang dilakukan pada tahun 2013 bahkan mendapati bahawa 77% orang menganggapnya "sangat penting" untuk membawa telefon pintar mereka bersama mereka setiap masa.

Perkembangan ini kemudian tidak hanya menembusi dunia perdagangan atau perbankan, tetapi juga digunakan oleh laman web penyedia perkhidmatan temu janji. mengikut Pusat Penyelidikan Pew, kebanyakan orang Amerika mengatakan bahawa temu janji dalam talian adalah cara yang baik untuk bertemu seseorang. Sebenarnya, pada masa ini, perkhidmatan temu janji dalam talian menjadi kaedah kedua paling popular untuk mencari pasangan.

Populariti temu janji dalam talian didorong oleh beberapa perkara, tetapi faktor utamanya adalah kecekapan masa. Cuba bayangkan, kita dapat berkenalan dengan banyak orang dari pelbagai latar belakang hanya dalam beberapa minit.

Statistik menunjukkan bahawa pada masa ini sekitar 1 dari 5 hubungan bermula melalui temu janji dalam talian. Dapat dianggarkan bahawa pada tahun 2040, 70% penduduk mungkin akan bertemu dengan orang yang paling penting dalam hidup mereka melalui internet.

Apa yang Perlu Anda Ketahui Sekiranya Anda Ingin Mencuba Perkhidmatan Dating Dalam Talian?

Berkenalan melalui rangkaian dalam talian sama dengan berkenalan dengan orang asing yang latar belakangnya tidak kita ketahui. Oleh itu, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan jika anda ingin melakukannya, terutamanya jika anda benar-benar bertujuan untuk mencari pasangan.

Nah, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui jika anda ingin mencuba perkhidmatan temu janji dalam talian.

1. Tidak sedikit orang yang membohongi profil mereka

Kebanyakan orang mahu kelihatan menarik untuk mendapat perhatian. Terutama di laman web temu janji dalam talian. Oleh itu, jangan terkejut jika ada orang yang memalsukan profil mereka.

Kajian lebih daripada 1,000 data dalam talian di AS dan UK yang dilakukan oleh institusi penyelidikan global Opinion Matters menemui beberapa statistik yang sangat menarik. Sebanyak 53% peserta AS mengaku telah memalsukan profil mereka.

Wanita berbohong lebih banyak daripada lelaki, dengan ketidakjujuran yang paling biasa adalah mengenai penampilan. Lebih daripada 20% wanita menyiarkan gambar diri mereka lebih muda. Tidak jauh berbeza dengan lelaki.

Walaupun tidak memalsukan penampilan mereka, lelaki lebih banyak berbohong mengenai keadaan kewangan mereka, terutama mengenai pekerjaan yang lebih baik (dari segi kewangan) daripada yang sebenarnya mereka lakukan. Lebih daripada 40% lelaki menyatakan mereka melakukan ini, tetapi taktik ini juga digunakan oleh hampir satu pertiga wanita.

Walaupun ketidakjujuran tidak biasa di antara sampel peserta Britain, 44% mengaku berbohong di profil dalam talian mereka. Di sampel AS dan UK, ketidakjujuran menurun seiring bertambahnya usia. Mungkin orang yang lebih tua lebih berminat untuk memproyeksikan diri mereka yang sebenar, daripada yang dibayangkan atau versi yang ideal.

2. Bersedia untuk hubungan yang membawa kepada hubungan seksual

Salah satu masalah besar dengan kencan dalam talian untuk wanita adalah bahawa, walaupun terdapat lelaki sejati yang mencari hubungan di laman web ini, terdapat juga banyak lelaki di luar sana yang hanya mencari kepuasan seksual. Walaupun kebanyakan orang bersetuju bahawa rata-rata lelaki menginginkan seks lebih banyak daripada wanita, nampaknya banyak lelaki juga menganggap bahawa jika seorang wanita pergi berkencan dalam talian, dia tertarik untuk tidur dengan orang yang tidak dikenali.

Janji temu dalam talian mempermudah setiap orang untuk saling mengenali, tetapi wanita harus sedar dan sedar bahawa suatu hari mereka mungkin menerima mesej yang tidak sopan atau menjijikkan dari lelaki yang satu-satunya tujuannya adalah untuk memenuhi keinginan seksual mereka.

3. Berhati-hati semasa memberikan data peribadi

Terdapat banyak jenayah di dunia siber yang kini berleluasa dengan mod yang juga sukar untuk diramalkan. Oleh itu, berhati-hatilah setiap kali memberikan data peribadi kepada orang lain, bahkan kepada seseorang yang anda rasa cukup sesuai ketika bercakap melalui laman web temu janji dalam talian.

Jangan sekali-kali memberikan alamat e-mel, kata laluan, atau bahkan alamat rumah anda. Sekiranya mereka meminta anda berjumpa, cuba cari lokasi yang agak jauh dari rumah anda. Namun, ingatlah bahawa orang yang baru anda temui dari dunia maya dan anda tidak benar-benar mengetahui latar belakang kehidupan sebenar.

4. Hubungan yang bermula dengan temu janji dalam talian mungkin tidak bertahan lama

Walaupun tidak selalu, menurut penyelidikan yang dilakukan di Michigan State University, hubungan yang bermula dengan kencan dalam talian adalah 28% lebih cenderung mengalami perpecahan pada tahun pertama mereka berbanding hubungan yang bermula dengan kontak tatap muka. Di samping itu, pasangan yang bertemu dalam talian hampir tiga kali lebih mungkin mengalami perceraian daripada pasangan yang bertemu secara langsung.

Namun, seperti yang disebutkan sebelumnya, tidak semua hubungan yang bermula dengan kencan dalam talian akan berakhir dengan perpisahan. Masih terdapat kira-kira 5% orang Amerika yang awalnya bertemu dalam talian dan pada masa ini mempunyai hubungan atau perkahwinan yang komited.

5. Menimbulkan sifat pilih kasih dan menghakimi

Sangat mudah untuk memilih orang dalam talian. Sekiranya anda melihat profil yang tidak sepadan, maka anda akan segera menolaknya. Menurut Persatuan Sains Psikologi, proses pemilihan ini memudahkan seseorang menilai dan menolak seseorang yang mereka rasa tidak sempurna. Sebenarnya, perkara ini cenderung berlaku ketika seseorang bertemu secara bersemuka.

Itulah beberapa perkara yang perlu anda ketahui jika anda mahu melakukan temu janji dalam talian. Ayuh, adakah anda fikir anda sudah bersedia, geng?

Sumber:

Psikologi Hari Ini. "Kebenaran Jelek Tentang Kencan Dalam Talian".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found