Fenomena Hipertensi kot putih - GueSehat.com

Suatu hari, saya berjumpa dengan pesakit di hospital tempat saya bekerja. Dia adalah lelaki berusia 65 tahun yang datang dengan keluhan batuk dan sesak nafas. Oleh doktor, dia disahkan menghidap radang paru-paru. Ketika saya melihatnya, tekanan darah pesakit dicatat cukup tinggi, iaitu 150/100 mmHg.

Menjadi tugas saya sebagai ahli farmasi untuk melawat pesakit dan melakukan temu ramah mengenai sejarah ubat yang mereka ambil. Oleh kerana bacaan tekanan darah pesakit ini melebihi had normal, saya percaya dia mempunyai sejarah hipertensi kronik dan riwayat pengambilan ubat penurun tekanan darah, alias antihipertensi.

Alangkah terkejutnya saya ketika dia mengatakan bahawa dia sama sekali tidak pernah mengambil ubat antihipertensi. Mungkin dia dapat membaca wajah terkejut saya, memberitahu saya bahawa tekanan darah hariannya tidak pernah melebihi 110 mmHg untuk sistolik dan 80 mmHg untuk diastolik. Dari temu ramah itu, saya mengetahui bahawa pesakit ini telah lama didiagnosis hipertensi kot putih.

Sekiranya diterjemahkan terus ke Indonesia, hipertensi kot putih (WCHT) ​​bermaksud hipertensi kot putih. Mantel putih yang disebut di sini merujuk kepada mantel putih yang dipakai oleh doktor semasa bertugas. Yup, hipertensi kot putih memang keadaan ketika tekanan darah pesakit meningkat ketika berjumpa doktor atau pegawai perubatan yang lain, tetapi lebih rendah ketika dia berada di rumah!

Istilah hipertensi kot putih Ini pertama kali dicadangkan oleh Thomas G. Pickering, seorang doktor Britain pada tahun 1970-an. Kadar kejadiannya cukup tinggi, kira-kira 1 dari 4 pesakit yang datang ke pusat kesihatan dengan diagnosis hipertensi disyaki menghidap hipertensi hipertensi kot putih. Apakah punca sebenarnya? hipertensi kot putih itu? Dan apakah bahaya kepada keadaan kesihatan pesakit? Sekiranya pesakit diberi ubat untuk merawat hipertensi kot putih? Lihat ulasan berikut!

Definisi dan sebab perubatan hipertensi kot putih

The European Society of Hypertension dan European Society of Cardiology mentakrifkan hipertensi kot putih sebagai tekanan darah pesakit yang mencapai 140/90 mmHg atau lebih pada tiga lawatan ke doktor, tetapi rata-rata tekanan darah harian di rumah berkisar antara 130-135 / 85 mmHg.

Hipertensi kot putih bukankah diagnosis boleh dibuat dalam satu atau dua lawatan ke doktor. Di samping itu, rekod tekanan darah harus dicatat pada masa pemerhatian semasa pesakit berada di rumah.

Beberapa kajian juga mengesyorkan pemantauan tekanan darah 24 jam untuk mengesahkan diagnosis hipertensi kot putih. Pesakit akan dilengkapi dengan monitor digital, yang dapat mencatat turun naik tekanan darah pesakit selama 24 jam. Hasil rakaman ini akan menjadi bahan bagi para doktor untuk memutuskan sama ada pesakit tersebut hipertensi kot putih atau tidak.

Kegelisahan yang dialami pesakit ketika bertemu dengan doktor atau pekerja kesihatan disyaki menjadi pencetus untuk ini hipertensi kot putih. Keresahan boleh disebabkan oleh pesakit panik, merasa tidak bersedia untuk mendengar diagnosis doktor, atau perkara lain. Dalam keadaan ketakutan atau panik, tekanan darah boleh meningkat sehingga 30 mmHg.

Komplikasi hipertensi kot putih

Walaupun terdengar tekanan darah tinggi pada pesakit dengan hipertensi kot putih 'hanya' berlaku ketika dia berada dalam lingkungan perubatan, tidak bermaksud penyakit ini kemudian dapat diabaikan. Kajian menunjukkan bahawa pesakit dengan hipertensi kot putih mempunyai kebarangkalian tinggi untuk menghidap penyakit ke hipertensi berterusan aka hipertensi berterusan, berbanding dengan pesakit yang tekanan darahnya normal.

Pesakit dengan hipertensi kot putih juga dianggap berisiko untuk penyakit kardiometabolik yang lain. Berbanding dengan pesakit tekanan darah normal, pesakit hipertensi kot putih mempunyai kadar kolesterol darah, trigliserida, asid urik, dan kadar gula darah yang cenderung lebih tinggi. Pada pesakit geriatrik, alias orang tua, hipertensi kot putih Ia juga meningkatkan risiko pesakit terkena penyakit kardiovaskular. Risiko akan meningkat dengan usia dan indeks jisim badan (BMI).

Adakah perlu hipertensi kot putih dirawat?

Sehingga kini, data saintifik yang ada mengenai pengurusan terapi untuk pesakit yang didiagnosis hipertensi kot putih ia tidak tersedia secara meluas. Berikan terapi ubat antihipertensi pada pesakit dengan hipertensi kot putih itu sendiri kadang-kadang menimbulkan keraguan kepada pekerja kesihatan. Kerana salah, di rumah, tekanan darah pesakit akan turun tidak terkawal kerana anti hipertensi.

Garis panduan yang dikeluarkan oleh European Society of Hypertension atau European Society of Cardiology mengesyorkan agar ubat penurun tekanan darah atau ubat antihipertensi hanya diberikan kepada pesakit hipertensi kot putih dengan risiko tinggi atau sangat tinggi.

Termasuk pada pesakit dengan risiko tinggi atau sangat tinggi adalah mereka yang mempunyai faktor risiko lain, seperti menderita diabetes mellitus tipe 2, mengalami penurunan fungsi ginjal, terbukti secara diagnostik mengalami penurunan fungsi organ, atau didiagnosis dengan penyakit jantung dan saluran darah lain. Sebagai tambahan kepada terapi ubat, pesakit dalam kumpulan ini juga harus menjalani diet dan gaya hidup yang sihat untuk orang yang menderita hipertensi.

Sementara itu, bagi pesakit dengan hipertensi kot putih berisiko rendah, iaitu pesakit tanpa faktor risiko yang disebutkan sebelumnya, terapi yang disyorkan adalah bukan farmakologi alias bukan ubat. Antara lain, dengan melakukan aktiviti fizikal aerobik secara berkala, penurunan berat badan bagi mereka yang gemuk, mengurangkan pengambilan garam, dan berhenti merokok.

Dan yang jelas adalah bahawa semua pesakit mesti memantau tekanan darah mereka secara berkala, baik secara peribadi di rumah atau semasa berkala ke doktor. Ini mesti kerana hipertensi kot putih berisiko berkembang menjadi tekanan darah tinggi dan mempunyai gangguan metabolik seperti diabetes.

Geng, itu sahaja hipertensi kot putih, keadaan apabila tekanan darah seseorang meningkat jika dia diperiksa oleh doktor atau pegawai perubatan lain. Kegelisahan dianggap sebagai penyebab utama kejadian ini. Hipertensi kot putih tidak boleh dilupakan. Sebabnya ialah jika tidak dikawal, ia berpeluang berkembang menjadi hipertensi yang berterusan dan mengalami kelainan dalam metabolisme tubuh!

Rujukan:

Grassi, G. (2016). Hipertensi kot putih: tidak begitu polos. [dalam talian] Escardio.org.

Sipahioglu, N. (2014). Lebih dekat melihat hipertensi kot putih. Jurnal Metodologi Dunia, 4 (3), hlm.144.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found