Makanan untuk Membersihkan Paru-paru | saya sihat

Menjaga kesihatan paru-paru sangat penting. Faktor-faktor yang paling mempengaruhi kesihatan paru-paru adalah pendedahan kepada asap rokok dan racun persekitaran, serta penggunaan makanan yang mencetuskan keradangan.

Di samping itu, beberapa gangguan paru-paru, seperti asma, penyakit paru-paru obstruktif kronik, dan fibrosis paru, juga boleh mempengaruhi kualiti hidup dengan ketara. Nasib baik, pengubahsuaian makanan dapat membantu mengekalkan dan mengurangkan gejala kerosakan paru-paru. Selain itu, kandungan nutrien dalam makanan tertentu terbukti sangat bermanfaat untuk fungsi paru-paru.

Baca juga: Terdapat banyak penyebab sesak nafas, bukan hanya penyakit paru-paru

Makanan untuk Membersihkan Paru-paru

Berikut adalah senarai makanan yang dapat membantu membersihkan dan meningkatkan fungsi paru-paru Garis Kesihatan dan Zon Terapi Pernafasan.

1. Lada cayenne

Lada cayenne adalah rempah yang banyak digunakan dalam pelbagai hidangan di Indonesia. Bukan hanya menambah rasa pedas pada makanan, lada cayenne juga merangsang rembesan sihat dalam tubuh yang melindungi selaput lendir. Keupayaan ini penting kerana paru-paru mengandungi jaringan membran mukus di mana pertukaran oksigen dengan karbon dioksida berlaku.

Lada cayenne juga mengandungi beta-karoten, yang merupakan antioksidan kuat yang berguna untuk melegakan gejala asma. Kandungan capsaicin dalam lada cayenne juga bermanfaat untuk membantu melawan jangkitan, menjaga membran mukus yang sihat, dan meningkatkan aliran darah. Aliran darah yang sihat adalah faktor yang meningkatkan nutrien tambahan ke paru-paru.

2. Bit

Ubi bit dan daun mengandungi sebatian yang dapat mengoptimumkan fungsi paru-paru. Kedua-dua bahagian tanaman bit kaya dengan nitrat, yang memberi manfaat kepada paru-paru dengan membantu melonggarkan saluran darah, menurunkan tekanan darah, dan memaksimumkan pengambilan oksigen.

Mengonsumsi bit dalam bentuk suplemen juga bermanfaat untuk meningkatkan prestasi fizikal dan fungsi paru-paru pada orang dengan gangguan paru-paru, seperti COPD dan hipertensi paru, yang merupakan penyakit yang menyebabkan tekanan darah tinggi di paru-paru. Juga, bit kaya dengan magnesium, kalium. , vitamin C, dan antioksidan karotenoid, semuanya penting untuk kesihatan paru-paru.

Baca juga: 9 Faedah Beetroot untuk Kesihatan

3. Labu

Daging labu berwarna terang mengandungi pelbagai sebatian yang meningkatkan fungsi paru-paru, seperti beta karoten, lutein, dan zeaxanthin, yang semuanya mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang yang kuat.

Tahap tinggi karotenoid darah juga dikaitkan dengan fungsi paru-paru yang lebih baik pada individu muda dan tua.Selain itu, perokok boleh mendapat manfaat yang besar daripada memakan labu atau makanan kaya karotenoid yang lain.

4. Beri

Beri adalah sumber antioksidan yang kaya, sehingga memberikan banyak manfaat untuk paru-paru. Beberapa jenis beri yang enak yang boleh anda tambahkan ke dalam diet anda adalah acai, blueberry, cranberry, anggur dan strawberi. Sebagai tambahan kepada pengambilan buah beri secara langsung, anda juga boleh memanfaatkannya dengan memasukkan pengambilan buah beri dalam bentuk makanan tambahan ke dalam rutin harian anda.

5. Teh hijau

Teh hijau adalah minuman yang diketahui mempunyai pelbagai kesan yang baik terhadap kesihatan. Salah satunya ialah kandungan Epigallocatechin gallate (EGCG), yang merupakan catechin yang tertumpu pada teh hijau. Sebatian ini mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang yang dapat menghalang fibrosis atau parut. Fibrosis paru adalah penyakit yang dicirikan oleh parut paru-paru progresif yang boleh menyebabkan gangguan fungsi paru-paru.

Baca juga: Berbagai jenis faedah yang berbeza, mari kita ketahui faedah kesihatan setiap jenis teh

6. Tiram

Tiram adalah makanan lazat yang penuh dengan nutrien yang penting untuk kesihatan paru-paru. Sebilangan nutrien ini adalah, selenium, tembaga, zink, dan vitamin B. Individu yang mempunyai tahap selenium dan tembaga yang lebih tinggi menunjukkan fungsi paru-paru yang lebih baik, berbanding dengan individu yang mempunyai tahap selenium dan tembaga yang lebih rendah.

Selain itu, tiram juga menyediakan vitamin B dan zink, nutrien yang sangat penting bagi perokok. Oleh itu, merokok akan menghilangkan vitamin B tertentu, termasuk vitamin B12. Dan pengambilan zink dalam tiram yang lebih tinggi dapat membantu melindungi perokok daripada mengembangkan COPD.

Ini adalah makanan yang berguna untuk membersihkan paru-paru. Selain meningkatkan penggunaan makanan di atas, anda juga dapat menerapkan langkah-langkah lain untuk mengoptimalkan pembersihan paru-paru, seperti melakukan latihan pernafasan, menghirup udara segar, menjauhi wangian buatan, dan tentu saja menjauhi asap rokok.

Baca juga: Kenali EVALI, Penyakit Paru Kerana Rokok Elektronik

Sumber:

//www.healthline.com/nutrition/lung-cleansing-foods#2.-Peppers

//www.respiratorytherapyzone.com/foods-for-healthy-lungs/


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found