Mengeluarkan Batu Ginjal | saya sihat

Geng Sihat mesti biasa dengan penyakit batu karang. Gangguan urologi sering menjadi penyebab kegagalan buah pinggang peringkat akhir. Batu ginjal dianggarkan dialami oleh sekitar 12 peratus populasi di seluruh dunia dan paling sering dijumpai pada kumpulan umur 30-60 tahun.

Lelaki mempunyai risiko lebih tinggi terkena batu ginjal berbanding wanita. Terdapat kira-kira 15 peratus lelaki dan 10 peratus wanita telah mengalami penyakit ini sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka. Walaupun jarang berlaku, kes batu ginjal juga dapat dijumpai pada kanak-kanak, umumnya disebabkan oleh faktor genetik.

Baca juga: 7 Cara Menjaga Kesihatan Ginjal

Punca Batu Ginjal

Batu ginjal sebenarnya adalah sisa dalam darah yang mengendap dan terkumpul di buah pinggang untuk membentuk kristal. Kristal ini secara beransur-ansur menjadi lebih sukar dan lebih sukar menyerupai batu.

Secara amnya, batu ginjal berasal dari bahan mineral dan garam. Tidak hanya terdapat di ginjal, batu ginjal juga dapat dijumpai di sepanjang saluran kencing, dari ureter (tiub dari ginjal ke pundi kencing), pundi kencing, ke uretra (tiub dari pundi kencing ke bahagian luar badan ).

Berdasarkan jenis mineral dan garam penyusunnya, batu ginjal dapat dibahagikan kepada 4 jenis, iaitu:

1. Batu kalsium

Batu kalsium adalah yang paling biasa dalam kes batu ginjal, hampir mencapai 75 - 80 peratus daripada semua batu ginjal. Penyebab utamanya ialah jumlah kalsium dan oksala dalam air kencing yang melebihi had normal.

2. Batu asid urik

Batu asid urik biasanya terjadi kerana air kencing terlalu berasid (pH <6).

3. Batu struvite

Penyebabnya adalah jangkitan saluran kencing oleh kumpulan bakteria pemecah urea yang menghasilkan enzim urease. Bakteria ini akan mengubah air kencing menjadi amonia melalui mekanisme hidrolisis di persekitaran alkali.

4. Batu sista

Batu ginjal jenis ini boleh berlaku pada kanak-kanak dan orang dewasa. Punca utama adalah faktor genetik. Gangguan genetik ini menyebabkan sistin asid amino dikeluarkan dalam air kencing dalam jumlah yang banyak

Kes batu ginjal ini juga disebabkan oleh faktor keadaan badan seperti tidak minum air secukupnya, berat badan berlebihan atau gemuk, kesan sampingan pasca operasi pada organ pencernaan, makanan yang dimakan, atau masalah kesihatan lain.

Baca juga: Waspadalah terhadap Gejala Batu Buah Pinggang pada Wanita

Bilakah Batu Buah Pinggang Perlu Pembedahan?

Sebenarnya batu ginjal boleh larut semula dengan sendirinya. Namun, apabila batu ginjal terus membesar (> 5 mm) dan menetap dalam jangka masa yang lama (> 15 hari), rasa sakit akan muncul dengan kuat dan berterusan.

Dalam keadaan ini, pilihan untuk menjalani pembedahan perlu dipertimbangkan, terutama ketika batu ginjal menyekat aliran air kencing, menyebabkan jangkitan saluran kencing, dan menyebabkan pendarahan berterusan.

Prosedur pembedahan batu ginjal dikenali sebagai Lithotripsy. Prosedur ini biasanya dilakukan oleh pakar bedah urologi yang menggunakan gelombang kejutan atau laser untuk menghancurkan batu ginjal, batu pundi kencing, dan batu saluran kencing.

Baca juga: Malah Kanak-kanak Boleh Mengalami Ginjal, Berhati-hati dengan Gejala!

Kaedah Terapi Alternatif dengan Roller Coaster

Geng Sihat yang berjuang dengan batu karang tetapi takut dengan prosedur pembedahan sekarang tidak perlu risau lagi. David Wartinger, seorang profesor emeritus dari Jabatan Pembedahan Osteopati Khusus Universiti Negeri Michigan mendapati bahawa peningkatan roller coaster dapat membantu pesakit membuang batu ginjal dengan kadar kejayaan hampir 70 peratus.

Dalam eksperimen yang diterbitkan di Jurnal Persatuan Osteopati Amerika, Wartinger menggunakan batu ginjal yang dimasukkan ke dalam replika buah pinggang berongga sebagai bahan simulasi. Kemudian replika dimasukkan ke dalam beg galas yang diangkat ke atas Roller coaster Gunung Besar Thunder dalam Walt Disney World 20 kali. Prinsip asasnya serupa dengan Lithotripsy.

Dalam kajiannya, Wartinger mendapati bahawa posisi duduk juga mempengaruhi tahap kejayaan terapi untuk menghancurkan dan membuang batu ginjal. Kedudukan tempat duduk di gerbong terakhir mempunyai kadar kejayaan yang lebih tinggi iaitu 64 peratus, sementara kedudukan tempat duduk di beberapa gerbong depan hanya memiliki tingkat keberhasilan sekitar 16 persen.

Di samping kedudukan duduk, tentu saja kriteria roller coaster digunakan mempunyai kesan yang paling besar. roller coaster yang mempunyai banyak putaran dan pergerakan dengan pergerakan pantas dan kasar adalah keadaan ideal yang mempunyai kadar kejayaan tertinggi. Manakala roller coaster yang bergerak naik, turun dan terbalik harus dielakkan kerana boleh menyebabkan batu ginjal terperangkap di saluran kencing sehingga tidak dapat keluar.

Wartinger mengesyorkan agar pesakit yang mempunyai batu ginjal dan dinyatakan sihat dan memenuhi syarat dapat mencuba kaedah tersebut roller coaster Ini kerana kosnya jauh lebih menjimatkan daripada prosedur Lithotripsy. Wow, itu menarik! Anda boleh mencuba Gang Sihat bagi mereka yang mempunyai batu karang.

Baca juga: Cara Merawat Batu Ginjal Secara Semula Jadi

Sumber:

Alelign, T, Petros, B. (2018). Penyakit Batu Ginjal: Kemas kini mengenai Konsep Semasa. Kemajuan dalam Urologi. 2018: 3068365. Doi: 10.1155 / 2018/3068365.

Yayasan Penjagaan Urologi (2018). Batu karang

Mitchell MA, Wartinger DD. Pengesahan Model Renal Pyelocalyceal Berfungsi untuk Penilaian Laluan Calculi Renal Semasa Menunggang Roller Coaster. J Am Osteopath Assoc 2016; 116 (10): 647–652. doi: //doi.org/10.7556/jaoa.2016.128.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found