Tumbuhan Makan Serangga | saya sihat

Biasanya, tumbuh-tumbuhan menjadi makanan untuk pelbagai jenis haiwan. Tetapi, bagaimana jika berlaku sebaliknya, dengan haiwan menjadi makanan untuk tumbuh-tumbuhan? Ternyata, ada tumbuhan yang boleh menjadi mangsa haiwan, terutamanya haiwan kecil, seperti serangga.

Tumbuhan karnivor ini mempunyai kemampuan untuk menarik serangga dan menjebaknya, kemudian mengambil nutrien yang terdapat pada serangga yang membolehkan tanaman tumbuh dan berkembang di tanah yang kekurangan nutrien.

Selain unik, jika anda meletakkan tanaman ini di sekitar rumah, seperti di dapur, teres, atau taman, ini akan menjadikan persekitaran rumah anda lebih bersih dan lebih sihat. Jadi ia sesuai digunakan sebagai tanaman hiasan dan juga kawalan serangga di sekitar rumah.

Baca juga: Demam Tumbuhan Hiasan, Jangan Lupa Tumbuhan Penghalau Nyamuk!

Tumbuhan pemakan serangga dan faedahnya

Oleh itu, apakah tanaman yang mempunyai kemampuan unik untuk memakan serangga? Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Beg semar (Nepenthes)

Tumbuhan beg semar biasanya terdapat di kawasan tropika, seperti Kalimantan, Sumatera, dan Malaysia. Tumbuhan karnivor ini juga dikenal sebagai cawan monyet atau periuk monyet kerana monyet biasanya minum air dari dalam tanaman ini di hutan hujan.

Menurut halaman Tumbuhan Lapar, kerana tanaman ini mempunyai poket berbentuk daun, kadangkala beg ini dapat menampung air dengan isipadu lebih dari satu liter. Cawan ini juga pasif berguna untuk menarik dan mencerna mangsanya dalam bentuk serangga.

2. Venus (Dionaea muscipula)

Venus adalah tumbuhan karnivor yang memakan serangga. Venus adalah tumbuhan kecil yang memiliki sekitar empat hingga tujuh daun yang tumbuh dari batang pendek, serta sepasang cuping terminal dengan engsel pada midrib yang membentuk perangkap.

Menurut halaman sebanding, Tumbuhan ini sangat pintar dan dapat membezakan antara rangsangan hidup dan tidak hidup, dan lobus dapat ditutup hanya dalam 0.1 saat. Walaupun hanya ada satu spesies, tetapi tanaman Venus mempunyai banyak jenis.

Baca juga: 5 Tanaman Herba Murah Yang Boleh Ditanam di Rumah

3. Bladderworts (Utrikularia)

Bladderwort adalah sejenis tanaman karnivor yang hidup di perairan terbuka dan mencari makan dengan memerangkap serangga di pundi kencing yang mempunyai bentuk bola penghisap. Menurut halaman Persatuan Botani Amerika, kehadiran rambut kecil pada pembukaan pundi kencing adalah alat taktil untuk mengesan kapan serangga mendarat di tumbuh-tumbuhan, yang menyebabkan pundi kencing yang rata-rata rata tiba-tiba mengembang, menghisap air, kemudian memakan haiwan itu dan menutupnya.

4. Sundew (Drosera)

Tanaman sundew mempunyai kira-kira 200 spesies, dan semuanya bervariasi dari segi bentuk, ukuran, dan keadaan tumbuh. Walau bagaimanapun, kebanyakan Sundews ditutup dengan tentakel yang mempunyai hujung berlapis pelekat. Menurut halaman Tumbuhan Karnivor UK, tentakel ini dapat bergerak, yang berguna untuk membantu Sundew cepat melemahkan dan mencerna serangga yang telah terperangkap.

5. Butterworts (Pinguicula)

Butterworts adalah tanaman serangga yang boleh aktif atau pasif dan bergantung pada lendir yang melekit di permukaan daun untuk menangkap mangsa. Berkebun Tahu Bagaimana.

Berbanding dengan tanaman serangga lain, Butterwort terkenal mempunyai bunga seperti orkid dengan warna kuning, merah jambu, ungu, atau putih, yang dapat tumbuh pada waktu tertentu. Tumbuhan karnivor ini suka makan gnat dan biasanya terdapat di Amerika Syarikat.

Betapa uniknya semua tumbuhan ini? Anda mungkin berminat menggunakan tanaman ini untuk mengawal serangga di rumah anda? Sekiranya demikian, jenis tanaman apa yang paling anda mahukan?

Baca juga: Tumbuhan Herba untuk Menghalau Kembung dan Mual

Sumber:

Hungryplants.com. Cawan monyet Nepenthes.

Carnivorousplants.co.uk. Baru dengan tanaman karnivor? Mulakan di sini!

Listverse.com. 10 tumbuhan karnivor yang menarik

Gardeningknowhow.com. Cara mengisar butterworts

Botany.org. The Bladderwort