Apa yang menyebabkan penyakit kuning pada orang dewasa?

Jaundis adalah keadaan di mana warna kulit dan beberapa bahagian badan seperti putih mata dan kukus menjadi kuning. Pada orang dewasa, keadaan ini sering menjadi gejala penyakit lain. Penyebab warna kuning kulit adalah tahap bilirubin dalam darah. Bilirubin adalah sebatian kuning-oren yang terdapat dalam sel darah merah. Ketika sel darah merah mati, hati menyaring bilirubin dari aliran darah. Tetapi apabila ada kerusakan hati, atau gangguan fungsi hati, penyaringan bilirubin ini terganggu dan ia akan terkumpul dalam darah. Akibatnya, seluruh permukaan badan termasuk kulit, mata, dan kuku akan menjadi kuning. Adakah terdapat perbezaan antara penyakit kuning pada bayi dan orang dewasa? Geng Sehat tentu tahu bahawa bayi kadang-kadang dilahirkan kuning dan mesti dirawat, termasuk pengeringan di bawah sinar matahari pagi. Inilah yang dikatakan oleh pakar pediatrik mengenai penyebab penyakit kuning pada bayi baru lahir:

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit kuning pada orang dewasa, berikut penjelasannya!

Baca juga: Kenali penyakit kuning pada bayi baru lahir

Pelbagai Penyebab Jaundis pada Orang Dewasa

Jaundis agak jarang berlaku pada orang dewasa. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami penyakit kuning, penyebabnya agak berbeza. Sebahagian daripadanya adalah:

1. Hepatitis

Hepatitis adalah penyakit radang hati, penyebab yang paling biasa adalah jangkitan virus. Penyakit ini boleh mendadak dan akan sembuh dengan sendirinya, atau berpanjangan menjadi radang hati kronik. Penyakit yang dikatakan kronik juga berlangsung sekurang-kurangnya 6 bulan. Hepatitis yang menjadi kronik akan menyebabkan sirosis atau pengerasan tisu di hati, bahkan barah hati.

Selain jangkitan virus, hepatitis juga dapat disebabkan oleh ubat-ubatan atau penyakit autoimun. Seiring waktu, jika tidak dirawat, hepatitis dapat menyebabkan kerusakan hati, dan menyebabkan penyakit kuning.

2. Alkohol berlebihan

Penyakit kuning juga boleh disebabkan oleh penyakit hati yang disebabkan oleh pengambilan alkohol yang berlebihan. Pengambilan alkohol kronik boleh menyebabkan kerosakan hati. Contoh penyakit hati yang disebabkan oleh pengambilan alkohol yang berlebihan adalah hepatitis alkohol.

3. Penyumbatan Saluran empedu

Saluran empedu adalah saluran kecil yang berfungsi menyalurkan hempedu yang dihasilkan di hati untuk disimpan di pundi hempedu. Kemudian, hempedu akan dikeluarkan untuk memproses makanan di usus kecil. Kadang kala, saluran empedu ini boleh tersumbat.

Beberapa penyebab penyumbatan saluran empedu adalah batu empedu, barah, atau penyakit hati yang jarang berlaku. Sekiranya ini berlaku, ia boleh menyebabkan penyakit kuning.

4. Kanser Pankreas

Kanser pankreas adalah barah atau tumor ganas pankreas. Kes barah pankreas pada masa ini cukup tinggi, dengan kadar penyembuhan yang sangat rendah. Sebilangan besar kes barah pankreas terdapat pada lelaki. Kanser pankreas boleh menyebabkan penyumbatan pada saluran empedu. Sekiranya ini berlaku, maka salah satu gejala adalah penyakit kuning.

5. Pengambilan Ubat-ubatan tertentu

Menurut penyelidikan, ubat seperti acetaminophen, penisilin, pil kawalan kelahiran, dan steroid boleh menyebabkan masalah hati, jika diambil dalam jangka panjang. Seperti yang diketahui umum, kebanyakan penyakit hati juga menyebabkan gejala penyakit kuning.

Baca juga: Tabiat ini sebenarnya boleh merosakkan jantung!

Bagaimana penyakit kuning didiagnosis pada orang dewasa?

Sekiranya anda mengalami penyakit kuning, doktor anda biasanya akan melakukan ujian bilirubin. Ujian bilirubin adalah ujian untuk memeriksa jumlah bilirubin dalam darah. Doktor juga akan melakukan ujian fungsi hati untuk melihat sejauh mana kerosakan hati telah berkembang.

Pesakit akan ditanya mengenai gejala dan berapa lama ia berlaku. Sudah tentu sejarah perubatan pesakit juga akan ditanya. Sekiranya perlu, ujian pencitraan akan dilakukan dengan imbasan CT atau MRI untuk melihat keadaan jantung pesakit.

Baca juga: Jaga Jantung Anda untuk Mencegah Penyakit Hati

Jaundis Boleh Diubati

Oleh kerana penyakit kuning adalah gejala, rawatan bertujuan untuk menyembuhkan penyebabnya. Sekiranya penyebabnya adalah hepatitis A, B, atau C, sudah tentu virus yang menyebabkan hepatitis perlu dirawat. Rawatan dijalankan sehingga tahap virus tidak dapat dikesan lagi.

Sekiranya penyebabnya adalah penyumbatan saluran empedu, maka satu-satunya cara adalah pembedahan membuang batu. Agar tidak mendapat penyakit hati, anda mesti menjaga hati yang sihat dengan mengelakkan faktor risiko. Contohnya, tidak minum alkohol berlebihan, tidak menggunakan jarum berkongsi agar tidak dijangkiti virus hepatitis, dan menjalani gaya hidup sihat. Makanan tertentu dapat membantu menjaga kesihatan hati, seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah. (UH / AY)

Sumber:

Manual Merck. Jaundis pada Orang Dewasa. Mungkin. 2018.

Yayasan Hati Amerika. Penyakit Hati Berkaitan Alkohol.

Persatuan Kanser Amerika. Apa itu Kanser Saluran empedu ?. Julai. 2018.

Perubatan Johns Hopkins. Adakah Simptom atau Kesan Sampingan Yang Tidak Biasa Ini?.

Pakar Perubatan Keluarga Amerika. Jaundis pada Pesakit Dewasa. Januari. 2004.

WebMD. Jaundis: Mengapa Ia Berlaku pada Orang Dewasa. Februari. 2018.