Perbezaan antara topeng N95 dan KN95 - Guesehat

Topeng adalah alat penting dalam mencegah penyebaran Covid-29. Sekiranya tidak ada topeng pembedahan, topeng kain juga disyorkan untuk digunakan semasa melakukan aktiviti di luar rumah. Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, topeng KN95 mula dijumpai di pasaran. Topeng N95 biasanya digunakan oleh pegawai perubatan yang secara langsung menangani pesakit Covid-19.

Dengan nama yang serupa, pasti ramai yang tertanya-tanya apakah perbezaan antara topeng N95 dan KN95. Adakah topeng KN95, yang saat ini mudah dicari di pasaran, berkesan untuk menangkis virus Covid 19 seperti topeng N95?

Baca juga: Cara merawat topeng mengikut jenisnya

Perbezaan antara Topeng N95 dan KN95

Huruf N pada N95 bermaksud ketahanan bukan minyak, dan 95 bermaksud semasa ujian. Maksudnya, topeng ini berjaya menangkap 95% zarah di udara. Topeng N95 adalah topeng mengikut standard Amerika. Sementara topeng KN95 standard Cina.

Secara amnya, kedua topeng ini hampir serupa dalam fungsinya. Peratusan zarah yang dapat ditapis oleh dua topeng juga sama, dengan kemampuan menangkap zarah kecil (0,3 mikron) sebanyak 95%.

Topeng N95 terdiri daripada 4 lapisan, iaitu: bukan tenunan yang berfungsi menyaring zarah (penapisan) berukuran 0.5 mikron. Lapisan kedua adalah lapisan penapis karbon aktif untuk menyerap bahan pencemar, lapisan kapas untuk menapis zarah dan lapisan bersaiz 0.3 mikron dianyam kedua agar lebih selesa dipakai.

Di samping itu, topeng N95 adalah pas ketat yang menghalang kebocoran dari sisi. Berikut adalah beberapa perbezaan antara topeng N95 dan KN95 yang terdapat dalam pelbagai eksperimen:

  1. Untuk mendapatkan pensijilan KN95, kilang mesti menunjukkan prestasi ujian topeng sesuai dengan kebocoran 8%. Pada topeng N95, tidak selesai ujian fit.
  2. N95 mesti lulus ujian ketika pengguna menghirup dan menghembuskan nafas, di mana pengguna N95 bernafas lebih mudah daripada KN95.

Kesalahan yang paling biasa dalam menggunakan topeng N95 adalah klip pada hidung yang tidak ditekan sehingga tidak menempel rapat ke wajah dan cara menggunakan pengikat yang salah.

Baca juga: Petua Mencegah dan Mengatasi Kerengsaan Wajah Kerana Masker

Jenis-Jenis Topeng

Nampaknya, selain KN95, terdapat juga beberapa jenis topeng mengikut setiap negara. Seperti topeng FFP2 dari Eropah, topeng P2 dari Australia, KMOEL dari Korea dan Ds dari Jepun.

Sebagai tambahan kepada kedua jenis topeng ini, topeng pembedahan juga boleh berguna dalam keadaan pandemik ini. Topeng pembedahan berkesan untuk menghalau tetesan cecair atau zarah besar tetapi tidak menangkis zarah yang lebih kecil semasa batuk, bersin atau prosedur perubatan lain.

Topeng ini lebih selesa digunakan kerana lebih nipis dan senang diperoleh. Topeng ini biasanya digunakan oleh doktor yang beroperasi untuk mencegah bakteria dari hidung dan mulut doktor memasuki medan operasi. Topeng pembedahan harus dibuang sebaik sahaja digunakan.

Sejak promosi penggunaan topeng untuk orang ramai, penggunaan topeng kain juga menjadi cadangan. Sekiranya Geng Sihat menggunakan topeng kain, melekatkannya mesti dilekatkan di sisi wajah, diikat dengan tali atau tali telinga.

Topeng kain hendaklah terdiri daripada beberapa lapisan kain tanpa perlu menyusahkan pengguna untuk bernafas. Kerana terdapat banyak penularan tempatan Covid-19, penggunaan topeng kain berguna untuk memperlambat penularan virus dan mencegah orang yang tidak bergejala (OTG) menjangkiti orang lain.

Topeng kain ini boleh dibuat di rumah dengan bahan-bahan yang biasanya terdapat di rumah. Topeng ini tidak boleh digunakan untuk kanak-kanak berumur kurang dari 2 tahun, pesakit dengan sesak nafas, tidak sedarkan diri, atau tidak dapat melepaskan topeng sendiri tanpa bantuan orang lain. Dengan penggunaan topeng kain untuk orang ramai, topeng bedah dan N95 dapat digunakan oleh pegawai perubatan yang bersentuhan langsung dengan virus Covid 19.

Topeng kain hendaklah dicuci dengan sabun setiap kali digunakan, dan ketika mengeluarkannya, jangan sampai menyentuh mata, hidung dan mulut. Setelah menanggalkan topeng, segera basuh tangan anda dengan air dan sabun yang mengalir. Jangan lupa untuk terus melakukan jarak fizikal untuk mengelakkan kontrak Covid 19.

Baca juga: Topeng Kain Boleh Menjadi Alternatif Untuk Mencegah Penularan Coronavirus, Inilah Cara Membuatnya!

Rujukan

Smartairfilter.com. Apakah Perbezaan Antara Topeng N95 dan KN95?

Healthline.com. Bolehkah Masker Wajah Melindungi Anda dari Coronavirus 2019? Jenis Apa, Kapan dan Cara Penggunaan