Gejala radang paru-paru pada kanak-kanak | saya sihat

Batuk adalah aduan kesihatan yang paling biasa dialami oleh kanak-kanak. Dalam wabak sekarang ini, aduan batuk menjadi semakin dominan, bukan hanya pada peringkat umur kanak-kanak, tetapi juga pada orang dewasa dan orang tua. Ibu bapa perlu membezakan sama ada penyebab batuk pada anak adalah radang paru-paru atau tidak.

Pneumonia perlu diperhatikan kerana menganggap bahawa kematian akibat penyakit berjangkit ini pada kanak-kanak cukup tinggi. Memahami gejala batuk pada kanak-kanak, terutama yang disertai dengan tanda-tanda jangkitan seperti demam dan pernafasan yang cepat akan membuat diagnosis awal radang paru-paru sehingga dapat dirawat dengan baik.

Baca juga: Selain Coronavirus, Kenali Jenis Pneumonia Berdasarkan Sebabnya!

Apa itu Pneumonia pada Kanak-kanak?

Pneumonia adalah jangkitan pernafasan yang berlaku di zon pernafasan (lokasi pertukaran oksigen dan karbon dioksida), yang disebabkan oleh pelbagai sebab seperti virus, bakteria, kulat, dan patogen atipikal lain.

Kehadiran jangkitan yang menyebabkan keradangan di zon menyebabkan pertukaran gas terganggu yang membawa kepada hipoksia (kekurangan oksigen di dalam badan).

Gejala yang ditunjukkan oleh kanak-kanak adalah peningkatan dalam kerja pernafasan sebagai pampasan kerana kekurangan oksigen dalam badan. Pampasan ini muncul sebagai peningkatan jumlah kitaran pernafasan yang diukur dalam beberapa minit. Tanda lain adalah tarikan otot pernafasan di leher, dada, dan perut.

Pemeriksaan sederhana mengenai keadaan anak, boleh dilakukan di rumah oleh ibu bapa dengan menggunakan lima pancaindera dengan bantuan dua alat pengukur yang sangat mudah dijumpai di mana sahaja, iaitu:

Termometer

Tolok suhu ini mesti dimiliki oleh setiap ibu bapa di rumah. Pengukuran suhu diperlukan untuk mengetahui sama ada kanak-kanak itu berada dalam keadaan demam atau tidak. Seorang kanak-kanak dikatakan demam sekiranya suhu termometer menunjukkan 38 darjah Celsius atau lebih.

Demam yang disertai dengan gejala berikut perlu segera diperiksa oleh doktor.

a. Demam yang berlangsung lebih lama atau sama dengan 3 hari

b. Demam dengan tanda-tanda dehidrasi

c. Demam dengan suhu> = 40 darjah celcius

d. Demam dengan sawan

e. Demam pada kanak-kanak dengan penyakit kronik seperti penyakit jantung kongenital, penyakit buah pinggang, dan penyakit lain yang menyerang imuniti badan

f. Demam dengan ruam atau kemerahan atau luka kulit

Mengukur masa atau jam atau jam

Jam digunakan untuk mengira jumlah kitaran nafas yang dilakukan anak dalam satu minit. Kitaran satu nafas yang disebut adalah satu penyedutan dan satu pernafasan. Sambil menghitung jumlah kitaran nafas anak, ibu bapa dapat melihat penampilan kebiruan atau tarikan otot pernafasan di leher, dada, atau perut yang menunjukkan keparahan pneumonia pada anak-anak.

Baca juga: Pneumonia boleh membawa maut, mencegahnya dengan cara berikut!

Cara Mengira Kadar Nafas

Berikut adalah jumlah maksimum pusingan nafas yang dapat diambil oleh kanak-kanak mengikut usia dalam satu minit. Sekiranya bilangan kitaran nafas melebihi jumlah maksimum, itu adalah salah satu tanda sesak nafas dari triad pneumonia, iaitu batuk, sesak nafas, dan demam.

a. Umur 2 bulan hingga 1 tahun = maksimum 60 kitaran nafas / minit

b. Umur 1 tahun hingga 5 tahun = maksimum 40 x pusingan nafas / minit

Dengan menggunakan dua alat pengukur ini, ibu bapa dapat membezakan sama ada anak mereka menghidap radang paru-paru atau tidak. Sekiranya kanak-kanak diindikasikan untuk radang paru-paru, ibu bapa harus segera membawa anak itu ke doktor untuk rawatan dan pemeriksaan lebih lanjut.

Sekiranya anak tidak segera diperiksa oleh doktor, sesak nafas yang tidak dirawat akan mengakibatkan keadaan kegagalan pernafasan yang boleh menyebabkan kematian.

Pencegahan agar anak-anak tidak mudah terkena radang paru-paru bermula dari merancang kehamilan dengan meningkatkan kesihatan ibu. Semasa hamil, lakukan pemeriksaan antenatal secara berkala, dan setelah bayi dilahirkan berikan penyusuan eksklusif.

Berikan anak MPASI yang berkualiti dengan pemakanan yang seimbang dan sentiasa memastikan persekitarannya bersih, terutama tempat tinggal yang baik. Kanak-kanak juga perlu menerima makanan tambahan vitamin A, dan melengkapkan imunisasi mengikut jadual yang ditentukan oleh Kementerian Kesihatan dan IDAI.

Baca juga: Adakah Anak Kecil Anda Menerima Imunisasi PCV?