Memilih Makeup Remaja Khas - GueSehat.com

Remaja berada dalam usia baligh. Mereka akan mengalami pelbagai perubahan, salah satunya adalah perubahan fizikal. Perubahan fizikal yang sering membuat remaja pening adalah kulit. Bermula dari jerawat yang muncul secara tiba-tiba atau kulit menjadi sangat berminyak sehingga kelihatan berkilat di luar kawalan. Dengan kata lain, remaja boleh dipenuhi dengan masalah kulit.

Sekiranya Geng Sihat adalah salah seorang yang mengalaminya, anda tidak bersendirian. Boleh dikatakan hampir semua remaja berusia 12-19 tahun mengalaminya. Dunia nampak tidak adil, bukan? Ketika keinginan untuk tampil cantik sedang memuncak, jerawat yang degil tiba-tiba muncul, itu dapat membuat anda bingung.

Jangan panik, geng! Yang perlu anda lakukan adalah mencari rawatan yang tepat. Selain pengaruh hormon, jerawat pada remaja juga boleh disebabkan oleh pemilihan produk kosmetik yang tidak sesuai untuk jenis kulit. Terdapat petua khas untuk remaja mengenai cara memilih produk kosmetik yang bukan sahaja selamat, tetapi juga menjadikan solek kelihatan semula jadi dan tidak terlalu berat aka kecil.

Baca juga: Pemula Mesti Mempunyai 7 Produk Mekap Ini!

Jangan cuba

Pada masa ini, terdapat banyak tutorial solek di media sosial yang menjadi rujukan remaja. Tidak dapat dielakkan, jika mereka akhirnya bergabung dengan mencuba pelbagai produk. YouTuber dan Influencer Clarin Hayes mengakui ini. Clarin mencadangkan agar remaja mengetahui produk yang tepat untuk menjaga kesihatan kulit wajah mereka.

"Memang benar, remaja hari ini menggunakan solek setiap hari. Tetapi anda harus selektif, cari yang sesuai dengan kulit remaja anda. Pilihan serbuk yang salah sebenarnya boleh menjadi jerawatan dan kelihatan tidak semula jadi, bahkan terlalu tebal," kata Clarin di pelancaran Pigeon Teens Skincare Series di Jakarta, Sabtu, 24 November 2018.

Bagi remaja yang baru pertama kali menggunakan produk kosmetik, jangan mencuba produk kosmetik secara rawak. Pilih yang selamat dengan membaca label pembungkusan. Lebih-lebih lagi, terdapat banyak produk kosmetik palsu yang beredar dan dipasarkan.

Baca juga: Ketahui Fakta mengenai Freckles Sebelum Mencuba Trend Rias Ini!

Pilih produk kosmetik khusus untuk remaja

Kulit remaja, berbeza dengan kulit bayi, kanak-kanak, dan orang dewasa. Oleh itu, anda harus menggunakan produk kosmetik khusus untuk remaja. Serbuk adalah sejenis alat solek yang sering menimbulkan masalah kerana melekat langsung ke seluruh permukaan wajah dan juga leher.

Sebagai gantinya, gunakan serbuk yang mengandungi bahan semula jadi seperti minyak jojoba, yang berfungsi membantu melembapkan kulit, chamomile sebagai anti-perengsa, dan tentu saja produk kosmetik yang telah melalui ujian dermatologi dan ujian hypoallergenic.

Baca juga: 5 Langkah Mudah untuk Tampil Cantik dengan Tanpa Rias!

Jangan pinjam dari rakan

Walaupun alat solek rakan anda kelihatan lebih baik, itu tidak bermaksud bahawa peralatan kosmetik sesuai untuk anda, geng! Keadaan kulit setiap orang berbeza, jadi kesesuaian produk kosmetik sangat berbeza. Perkara yang sama dinyatakan oleh artis remaja Tissa Biani dalam acara yang sama. Artis yang bermain di sinetron Pemandu Base Ojek Ini, katanya dia juga berhati-hati dalam memilih produk yang selamat untuk kulit wajahnya.

Baca juga: Ketahui Tempoh Make Up Anda yang Tamat

"Jangan gunakan alat solek rakan kerana tidak semestinya sesuai, dan penggunaan alat solek bersama-sama rentan terhadap penyakit," katanya. Tissa menambah, remaja juga tidak boleh menggunakan alat solek yang terlalu tebal kerana tidak sesuai dengan usia mereka, dan terlalu banyak alat solek berat hanya akan menjadikan anda kelihatan lebih tua dari usia anda. (AY / USA)