Masa Terbaik untuk Makan Buah | saya sihat

Geng sihat suka mengunyah strawberi dengan yogurt selepas makan malam? Atau mungkin makan tembikai dengan susu pada waktu pagi? Tetapi, adakah kita dibenarkan memakan buah dengan cara apa pun? Bilakah masa terbaik untuk makan buah?

Adakah cukup sihat hanya dengan makan buah sahaja? Atau adakah cara yang baik untuk makan buah? Bolehkah saya makan buah setelah makan nasi? Inilah penjelasan lengkap untuk menjawab soalan-soalan ini!

Baca juga: Selain Jeruk, Inilah 8 Buah Dengan Kandungan Vitamin C Tinggi

Bilakah masa terbaik untuk makan buah?

Bilakah masa terbaik untuk makan buah? Menurut para pakar, waktu terbaik untuk makan buah adalah pada waktu pagi setelah bangun tidur, setelah minum segelas air. Makan buah selepas makan besar tidak digalakkan, kerana kemungkinan buah tidak akan dicerna dengan betul. Kesannya, nutrien juga tidak diserap dengan baik oleh badan.

Kemudian, sekurang-kurangnya sejam selepas makan buah, anda boleh bersarapan. Sekiranya anda bukan jenis orang yang suka bangun pagi, anda boleh makan buah kira-kira 10-15 minit sebelum makan tengah hari atau sejam selepas makan tengah hari. Yang penting, anda perlu mengetepikan sekurang-kurangnya 30 minit selepas makan besar untuk memakan buah sebagai makanan ringan.

Anda juga boleh makan buah pada waktu petang. Masa yang disyorkan untuk makan buah sebagai makanan ringan petang adalah sekitar 3-4 petang. Ini dapat memberi tubuh anda cukup masa untuk mencerna buah yang anda makan, sebelum waktu makan malam. Kemudian, anda boleh makan lebih banyak buah sekitar 10-15 minit sebelum makan, terutamanya jika anda sedang menjalani diet.

Baca juga: Mempunyai Indeks Glikemik Rendah, Buah Apa yang Selamat untuk Diabetes?

Kemudian, bolehkah anda makan buah semasa bersenam? Menurut beberapa orang, buah yang baik dimakan sebelum bersenam. Buah dapat memberi anda tenaga tambahan, kerana kebanyakan buah mengandung gula dan karbohidrat.

Bagi orang yang menghidap diabetes atau masalah pencernaan lain, seperti refluks asid, waktu ideal lain untuk makan buah adalah satu jam sebelum makan atau dua jam selepas makan. Sebabnya, kadang-kadang diabetes juga disertai dengan gejala masalah pencernaan.

Buah mengandungi vitamin dan mineral penting. Makan buah-buahan yang mengandungi kalium boleh mempengaruhi keseimbangan elektrolit semasa anda bersenam. Sebagai cadangan, buah yang enak dimakan sebelum bersenam adalah mangga dan pisang.

Buah juga baik untuk dimakan selepas bersenam. Selain menyegarkan, buah dapat mengembalikan tenaga yang hilang setelah bersenam. Selain itu, makan buah-buahan yang mengandungi kalium selepas bersenam juga baik. Sebabnya, kalium baik untuk keseimbangan elektrolit, dan juga bagus untuk proses pemulihan otot selepas bersenam.

Elakkan makan buah pada waktu malam, tepat sebelum tidur. Sebabnya, kandungan gula dalam buah dapat membuat anda terjaga. Kemudian, bolehkah anda mencampurkan buah dengan makanan lain? Anda boleh mencampurkan buah dengan yogurt atau garam selagi anda tidak menghadapi masalah pencernaan, seperti refluks asid atau sakit perut.

Anda juga boleh mencampurkan buah-buahan seperti nanas, jeruk, tembikai, atau delima dengan salad kegemaran anda. Selain itu, anda juga boleh mencampurkan buah buah beri dengan bijirin. (UH)

Baca juga: Walaupun harganya murah, faedah betik untuk kesihatan benar-benar ajaib!

Sumber:

Zaman India. Cara makan buah yang betul. Mei 2017.

Ray Veguilla. Masa Terbaik untuk Makan Buah Untuk Manfaat Kesihatan (Positif + Negatif). April 2018.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found