Petua Mengatasi Kepala Senut-Senut

Mengalami sakit kepala adalah salah satu penyakit ringan yang sering kita alami, tetapi sebenarnya boleh membahayakan jika tidak dirawat dengan cepat dan juga boleh mengganggu aktiviti seharian kita. Kesemutan kepala adalah gejala awal dari beberapa penyakit yang menunjukkan bahawa badan kita menghadapi masalah. Saya sering mengalami sakit kepala yang berdenyut ketika saya tidak cukup tidur, letih kerana bersenam, dan saya juga mengalami sakit kepala kerana faktor lain. Itulah sebabnya penting untuk mengetahui petua untuk mengatasi sakit kepala.

Baca juga: Sakit Kepala dan Migrain: Sama atau Berbeza?

Kesemutan kepala biasanya dapat dirasakan di bahagian belakang kepala, sisi atau sisi kepala, dan di bahagian depan kepala yang juga boleh menyebabkan rasa sakit pada mata dan juga hidung. Bagi saya secara peribadi, apa pun penyebab sakit kepala mesti ditangani dengan cepat dan mencari jalan penyelesaian terbaik agar tidak mengganggu aktiviti harian.

Petua Mengatasi Kebas Semula jadi

saya ada petua untuk mengatasi kesemutan cepat menggunakan bahan semula jadi dan sederhana. Pada mulanya, saya secara peribadi lebih suka mengatasinya dengan tidak menggunakan ubat-ubatan berasaskan kimia. Sebenarnya, saya adalah salah seorang yang tidak sering mengalami sakit kepala yang berdenyut, walaupun ia berlaku ia hanya berlangsung sekitar satu hari atau maksimum dua hari, bergantung kepada penyebab kesemutan. Sekiranya saya mula mengalami gejala ini, biasanya cara paling mudah adalah dengan segera berbaring dan berehat selama kira-kira 1 hingga 2 jam.

Makan makanan ringan yang renyah, seperti epal jika penyebab kesemutan adalah kerana perut kita terlalu kosong. Biasanya, selepas itu akan segera menghilangkan rasa sakit dan membantu tahap gula dalam darah kembali normal. Sebaliknya, elakkan makanan ringan, seperti gula-gula, untuk mengganti gula darah kerana ia sebenarnya akan membuat anda menuntut lebih banyak makanan ini, menurut Dr. Purath. Selain itu, makanan yang tidak digalakkan adalah pisang kerana pisang sebenarnya mencetuskan sakit kepala.

Latihan juga merupakan salah satu petua mengatasi alternatif untuk mengurangkan degupan kepala. Anda boleh menjalankan beberapa pusingan atau sekitar 15 -30 minit. Minum air secukupnya juga dapat mengurangkan sakit kepala yang disebabkan oleh dehidrasi ringan. Anda boleh mengambil lebih dari 8 gelas sehari, semakin banyak air minum lebih baik untuk kesihatan anda. Kunci induk dalam petua untuk mengatasi kesemutan dengan cepat, iaitu dengan mengetahui penyebab awalnya terlebih dahulu, agar kita tidak salah dalam rawatan awal. Ya, anda tidak boleh memandang rendah gejala yang timbul di kawasan kepala anda.

Bila petua untuk mengatasi sakit kepala perkara di atas tidak begitu berkesan dalam jangka masa 1 hingga 2 hari, anda boleh mengambil vitamin terlebih dahulu. Sekiranya masih belum ada perubahan baru, anda boleh membeli ubat generik di farmasi atau anda boleh memeriksa keadaan badan anda secara langsung kepada doktor jika benar-benar mengganggu aktiviti harian anda.. Maksudnya ialah anda mesti sentiasa menjaga kesihatan anda dengan makan makanan dan minuman yang betul dan jangan lupa untuk bersenam dengan kerap.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found