Banyak Bulu Semasa Kehamilan | Saya sihat

Semasa mengandung, wanita akan mengalami banyak perubahan dalam badan mereka. Mungkin salah satu perkara yang anda alami sekarang adalah peningkatan jumlah rambut yang tumbuh di badan anda. Rambut yang tumbuh biasanya di dagu, dada, punggung, atau perut.

Keadaan tumbuh lebih banyak rambut semasa kehamilan sering menjadi perhatian banyak wanita. Namun, sebenarnya anda tidak perlu risau, kerana ini biasanya bukan keadaan yang serius.

Jadi, apa yang menyebabkan lebih banyak rambut semasa kehamilan? Untuk menjawab rasa ingin tahu Ibu, baca penjelasan di bawah, ya!

Baca juga: Bolehkah wanita hamil menggunakan pelindung matahari?

Punca tumbuh banyak rambut semasa kehamilan

Menurut para pakar, pertumbuhan rambut yang banyak ketika hamil umumnya disebabkan oleh perubahan hormon yang dialami oleh wanita hamil. Perubahan hormon ini boleh mempengaruhi setiap wanita secara berbeza. Jumlah rambut yang tumbuh dan di mana ia tumbuh juga boleh berbeza-beza.

Untuk memahami keadaan tumbuh banyak rambut semasa kehamilan, anda perlu mengetahui mengenai hormon androgen. Hormon androgen adalah istilah untuk sebilangan hormon lelaki, seperti testosteron.

Hormon androgen juga terdapat di dalam badan wanita, tetapi biasanya dalam jumlah yang lebih kecil daripada hormon wanita. Walau bagaimanapun, ketika seorang wanita hamil, jumlah hormon androgen meningkat.

Hormon androgen adalah apa yang mengubah proses pertumbuhan rambut di badan anda. Kadang kala hormon ini boleh menyebabkan rambut muncul di kawasan tubuh di mana rambut tidak boleh tumbuh, seperti di sekitar puting atau perut.

Selain itu, peningkatan estrogen hormon wanita juga dapat mengubah kitaran pertumbuhan rambut dan rambut. Sebelum anda hamil, rambut anda tumbuh sedikit lebih dari 1 cm selama sebulan.

Namun, semasa mengandung, hormon estrogen dapat membuat rambut melalui 'fasa tidur'. Ini boleh menyebabkan rambut anda menjadi lebih tebal. Ibu juga dapat merasakan rambut di badan menjadi lebih tebal. Tekstur dan warna juga boleh berubah.

Selain menyebabkan pertumbuhan rambut lebih banyak semasa kehamilan, hormon ini juga dapat menyebabkan warna kulit lebih gelap, seperti pada perut, putih, dan juga wajah.

Kadang-kadang keadaan yang disebut hiperpigmentasi kulit boleh menjadikan rambut di badan lebih jelas terlibat. Tetapi ibu tidak perlu risau. Keadaan ini adalah tindak balas normal badan terhadap kehamilan.

Keadaan tumbuh banyak rambut semasa mengandung tidak akan bertahan lama

Pertumbuhan rambut yang banyak semasa kehamilan disebabkan oleh perubahan hormon akibat kehamilan. Jadi, setelah anda melahirkan, gangguan kitaran pertumbuhan rambut dan bulu ini akan berhenti dan kembali ke keadaan normal.

Walau bagaimanapun, jika rambut dan rambut badan anda menjadi lebih nipis semasa mengandung, anda harus berjumpa doktor. Sebabnya, ia boleh menjadi tanda kekurangan nutrisi.

Sekiranya kitaran pertumbuhan rambut dan rambut yang anda alami tidak berhenti sehingga 6 bulan setelah melahirkan, maka anda harus berjumpa doktor supaya tahap hormon anda dapat diperiksa.

Bolehkah saya mencukur rambut badan semasa mengandung?

Menurut pakar, mencukur rambut badan semasa mengandung adalah selamat. Waxing juga selamat, tetapi anda perlu berhati-hati kerana kulit anda lebih sensitif semasa hamil. Oleh itu, waxing dengan kerap boleh menyebabkan keradangan pada kulit ibu hamil. Di samping itu, pastikan produk waxing yang anda gunakan tidak menggunakan bahan kimia berbahaya.

Jangan juga menggunakan krim atau peluntur (termasuk peluntur) semasa mengandung. Sebabnya, krim pemutih dan ubat mengandungi bahan kimia yang boleh memasuki saluran darah dan membahayakan janin. (UH)

Baca juga: Penting! Mendaftarkan anak anda dengan BPJS Health selepas kelahiran

Sumber:

Ibu & Bayi UK. Pertumbuhan rambut semasa kehamilan: mengapa anda mungkin memerlukan pisau cukur itu lebih kerap.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found