Bersedia untuk Hari Lahir Pertama Kanak-kanak - GueSehat.com

Rasanya sangat baik, Ibu, ketika anak kecil anda akhirnya berumur 1 tahun. Tidak hairanlah Mums dan Dads bersemangat untuk meraikan kegembiraan dengan mengadakan pesta ulang tahun untuknya. Ya, walaupun anak kecil anda mungkin tidak dapat mengingatinya dengan baik, pesta ini boleh menjadi perayaan untuk Ibu dan Ayah sebagai ibu bapa yang berjaya melalui liku-liku ibu bapa pada tahun pertama mereka.

Sekiranya ibu dan ayah mahu mengadakan majlis ulang tahun pertama untuk anak kecil anda dalam masa terdekat, apa yang perlu anda sediakan? Inilah senarai!

Siapa Yang Akan Dijemput?

Anak kecil yang baru berusia 1 tahun biasanya masih mempunyai ketakutan terhadap orang atau tempat baru. Walaupun dia suka bermain, dia masih tidak memahami cara mula berkomunikasi dan bermain dengan rakan sebaya.

Bayi berusia 1 tahun suka perhatian individu dan suka membuat orang dewasa ketawa dengan sikapnya. Faktor inilah yang menjadikan ibu bapa harus memilih untuk mengadakan majlis ulang tahun pertama yang lebih intim dengan saudara-mara, rakan karib, atau jiran tetangga.

Walaupun begitu, tidak kira berapa banyak tetamu yang anda jemput, ingat bahawa anak kecil anda masih memerlukan banyak perhatian dari kedua ibu bapa.

Berapa Kos?

Jumlah yang akan dibelanjakan untuk pesta ulang tahun anak kecil anda sebenarnya bergantung pada jenis pesta yang akan dihoskan oleh Ibu dan Anak. Perlu diingat, peruntukan anggaran untuk makanan adalah yang terbesar, diikuti dengan hiasan dan kek.

Tidak perlu mengeluarkan banyak wang, malah pesta kecil dengan orang terdekat akan tetap merasa cantik dan seronok, Ibu!

Pilih Masa yang Tepat

Bayi berusia 1 tahun masih memerlukan banyak masa untuk tidur. Oleh itu, jangan terkejut jika si kecil mengantuk atau tertidur semasa majlis hari jadi masih berlangsung.

Sekiranya anda tidak mahu ini berlaku, maka adalah idea yang baik untuk merancang pesta ulang tahun di luar waktu tidur. Dan jika anda menjemput tetamu yang juga mempunyai bayi, maka cubalah mengetahui waktu tidur mereka. Sebabnya ialah, apabila seorang tetamu kecil mengantuk, rewel, dan menangis, ini akan mendorong bayi lain untuk menangis juga.

Juga, cubalah memendekkan pesta. Satu jam sudah cukup untuk anak usia ini.

Pilih Tempat

Rumah biasanya merupakan tempat paling mudah untuk mengadakan pesta ulang tahun pertama. Selain itu, anak kecil anda juga akan merasa lebih selesa di rumah daripada di tempat asing.

Namun, jika rumah Mums dan Dad terlalu kecil untuk menampung sebilangan besar tetamu, pertimbangkan lokasi lain, seperti restoran yang sesuai untuk kanak-kanak.

Menentukan Tema

Tema pesta sebenarnya tidak begitu penting bagi anak kecil anda yang baru berusia 1 tahun atau rakan-rakannya. Tetapi jika anda mahu pesta menjadi lebih menarik dan meriah, anda boleh memilih tema, seperti memilih warna atau hiasan pesta yang sesuai dengan watak kartun kegemaran si kecil anda.

Menyiapkan Makanan

Hidangkan makanan secara sederhana, kerana terlalu banyak biasanya berakhir di tong sampah.

Makanan jari juga boleh menjadi pilihan yang tepat kerana dapat dinikmati oleh bayi atau orang dewasa. Selain itu, makan makanan ringan juga tidak menyusahkan kerana boleh dimakan ketika berbual atau bermain.

Jangan lupa untuk menyediakan makanan sihat dengan tekstur ringan, memandangkan tetamu kecil di pesta itu mungkin belum mempunyai gigi susu yang lengkap. Elakkan menghidangkan kacang, gula-gula keras, popcorn, marshmallow, atau makanan lain yang menimbulkan risiko tersedak kepada bayi.

Untuk minuman, cuba sajikan minuman sihat, seperti susu, air, dan jus buah segar.

Sediakan juga kek hari jadi yang menarik untuk si kecil anda. Sekiranya boleh, pisahkan kek hari jadi untuk ulang tahun cahaya lilin si kecil dengan kek yang akan diberikan kepada tetamu jemputan. Ini bertujuan bahawa jika pada bila-bila masa si kecil anda mencapai dan menghancurkan kek hari jadinya, Mums masih mempunyai sebiji kek lagi untuk dikongsi dengan para tetamu.

Semasa prosesi meniup lilin, jangan biarkan anak kecil anda terlalu dekat dengan lilin. Melihat lilin berwarna dan menyala yang comel dapat membuat si kecil anda ingin mencarinya, bukan menghembuskannya.

Permainan dan Aktiviti

Suara yang terlalu kuat atau belon yang tiba-tiba meletup akan membuat kanak-kanak terkejut dan ketakutan. Jadi, bukannya pesta ulang tahun anak kecil anda yang dipenuhi dengan suara tangisan, mengapa tidak melakukan sesuatu yang lebih santai?

Cuba rancangkan aktiviti seperti menari ke muzik santai atau bermain permainan mencari hadiah yang tersembunyi di pinatas di sekitar kawasan pesta.

Beg cenderahati

Beg barang atau cenderahati tidak begitu penting pada usia ini. Tetapi jika anda benar-benar ingin memberikan beg hadiah kepada tetamu kecil yang telah menghadiri pesta tersebut, maka pilihlah mainan yang selamat atau teether berbentuk comel.

Hadiah hari jadi

Pada usia ini, bayi akan lebih berminat dengan mainan yang mengeluarkan bunyi atau cahaya. Jadi, mainan yang mempunyai ciri-ciri ini akan sangat disukai oleh si kecil anda. Buku bertekstur juga boleh menjadi pilihan hadiah untuk membantu bayi mempraktikkan kemahiran sentuhan mereka. Sementara itu, mainan yang ditolak akan membantu melatih kemahiran berjalannya.

Ibu dan Ayah juga boleh mempertimbangkan hadiah yang lebih besar, seperti ayunan atau kuda goyang. Sekiranya anak kecil anda sudah memiliki terlalu banyak mainan, membeli pakaian itu juga boleh menjadi pilihan.

Meraikan ulang tahun pertama anak kecil anda sungguh menyeronokkan, Moms. Namun, cubalah bijak ketika menyiapkannya. Jangan biarkan Ibu dan Ayah sebenarnya menghabiskan terlalu banyak wang. (AS)

Sumber:

Pusat Bayi. "Meraikan ulang tahun pertama bayi anda".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found