Bremelanotide untuk Disfungsi Seksual pada Wanita - GueSehat

Sekiranya kita bercakap mengenai keadaan disfungsi seksual, biasanya hanya berkaitan dengan lelaki. Jarang sekali, mungkin tidak pernah ada perbincangan mengenai disfungsi seksual pada wanita.

Begitu juga dengan terapi ubat untuk merawat disfungsi seksual, yang semuanya berorientasi pada rawatan untuk Adam. Contohnya dengan menggunakan sildenafil (Viagra®) atau tadalafil (Cialis®).

Pada pertengahan tahun 2019, terdapat ubat baru yang ditunjukkan untuk merawat disfungsi seksual pada wanita. Ubat ini dipanggil bremelanotide. Ubat ini telah mendapat kebenaran pemasaran di Amerika Syarikat melalui Food and Drug Administration (FDA), agensi rasmi kerajaan Amerika Syarikat. Pada masa ini, ubat bremelanotide belum memiliki izin pengedaran di Indonesia. Walau bagaimanapun, tidak ada yang salah dengan mengetahui mengenai ubat ini. Ayuh, lihat!

Ditunjukkan untuk gangguan keinginan seksual hypoactive (HSDD) pada wanita pra-menopaus

Bremelanotide di Amerika Syarikat diedarkan dengan nama dagang Vyleesi®. Ubat ini ditunjukkan untuk merawat keadaan yang dikenali sebagai gangguan keinginan seksual hipoaaktif (HSDD) pada wanita pra-menopaus.

HSDD menyebabkan seorang wanita kehilangan keinginan untuk melakukan hubungan seks, yang bukan disebabkan oleh keadaan perubatan atau psikiatri lain, masalah dalam hubungan perkahwinan, atau kesan sampingan pengambilan ubat tertentu. HSDD boleh menyebabkan tekanan pada wanita yang mengalaminya. Sebabnya, biasanya mereka tidak menghadapi masalah dengan gairah seksual.

Bremelanotide adalah ubat yang berfungsi dengan mengaktifkan reseptor hormon melanocortin. Walaupun begitu, sehingga kini mekanisme terperinci tentang bagaimana ubat ini dapat meningkatkan gairah seksual pada wanita tidak diketahui dengan pasti.

Diberikan dengan suntikan subkutan

Bremelanotide adalah ubat yang diberikan melalui suntikan subkutan. Suntikan subkutan adalah kaedah menyuntik ubat ke perut atau paha, seperti yang berlaku pada insulin.

Bremelanotide disyorkan untuk digunakan 45 minit sebelum hubungan seksual dengan dos maksimum 1 kali sehari, dan dalam satu bulan ubat ini hanya dapat digunakan maksimum 8 kali.

Dalam fasa kajian klinikal yang dilakukan sebelum ubat ini mendapat izin pemasaran, 25% pesakit yang dirawat dengan bremelanotide mengalami peningkatan gairah seksual dibandingkan dengan kumpulan pesakit yang tidak menggunakan ubat ini.

Dalam percubaan, terdapat juga penurunan tahap tekanan pada wanita yang mengambil ubat ini. Bremelanotide sendiri berfungsi untuk meningkatkan rangsangan seksual, tetapi tidak mempunyai kesan untuk meningkatkan prestasi seksual.

Menyebabkan kesan sampingan loya dan peningkatan tekanan darah

Seperti ubat lain, penggunaan bremelanotide juga bukan tanpa kesan sampingan atau kesan yang tidak diingini. Kesan sampingan penggunaan bremelanotide termasuk loya dan muntah, berpeluh berlebihan (siram), dan sakit kepala.

Kejadian kesan sampingan mual pada penggunaan bremelanotide itu sendiri cukup tinggi, iaitu hingga 40% pada pesakit yang menggunakan ubat ini. Biasanya, kesan sampingan muncul pada penggunaan pertama.

Bremelanotide juga boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah, jadi ubat ini tidak disarankan untuk pasien dengan hipertensi yang tidak terkawal atau dengan riwayat penyakit kardiovaskular yang lain.

Teman-teman, inilah sekilas maklumat mengenai bremelanotide, ubat baru yang ditujukan untuk wanita pra-menopaus yang mengalami penurunan keinginan seksual. Ubat ini mempunyai kesan meningkatkan gairah seksual pada wanita pra-menopaus.

Namun, ada kesan sampingan yang boleh berlaku, termasuk loya dan peningkatan tekanan darah. Sehingga kini, ubat bremelanotide belum ada di Indonesia. Penggunaannya sendiri mesti berdasarkan preskripsi atau arahan dari doktor. (AS)

Makna Seks bagi Wanita - GueSehat.com

Rujukan:

Pengumuman akhbar FDA mengenai bremelanotide (2019)