Manfaat ketumbar untuk darah tinggi

Ketumbar adalah salah satu rempah utama ketika Geng Sehat ingin memasak opor ayam, membuat daging lembu, atau sate. Ketumbar atau ketumbar Ternyata ia bukan hanya memberikan rasa khas pada hidangan, tetapi juga mempunyai manfaat kesihatan. Sudah tahu faedah ketumbar untuk tekanan darah tinggi?

Ya, ketumbar yang digunakan kering, biji atau serbuk, dikatakan sebagai ubat semula jadi untuk membantu menurunkan tekanan darah tinggi. Ketumbar akan "memodulasi aktiviti usus" dan menyebabkan anda membuang air kecil lebih kerap. Bagi penghidap hipertensi, kencing yang kerap akan membantu menurunkan tekanan darah kerana ia serupa dengan cara kerja ubat diuretik.

Apa mekanisme dan faedah ketumbar untuk tekanan darah tinggi, dan juga untuk penyakit jantung? Berikut adalah penjelasan saintifik.

Baca juga: Ternyata ubat ini dapat meningkatkan tekanan darah, anda tahu!

Hipertensi, penyakit kronik yang mesti diatasi seumur hidup

Tekanan darah tinggi atau darah tinggi adalah salah satu gangguan kardiovaskular yang paling biasa di seluruh dunia. Riskesdas 2013 menunjukkan bahawa penghidap hipertensi di Indonesia meningkat dari 25.8% menjadi 34.1%. Ini bermaksud bahawa terdapat 3-4 orang dengan hipertensi dari setiap 10 orang Indonesia yang memeriksa tekanan darah mereka.

Menurut WHO, hipertensi dianggarkan menyebabkan 7.5 juta kematian atau sekitar 12.8% daripada keseluruhan kematian di seluruh dunia. Hipertensi atau tekanan darah tinggi adalah peningkatan tekanan darah sistolik lebih dari 140 mmHg dan tekanan darah diastolik lebih dari 90 mmHg pada minimum dua pengukuran dengan selang lima minit dalam keadaan rehat / tenang yang mencukupi.

Salah satu aspek hipertensi yang paling berbahaya adalah bahawa penghidap mungkin tidak mengetahui bahawa mereka menghidapnya. Sebenarnya, hampir satu pertiga orang yang mempunyai tekanan darah tinggi tidak mengetahuinya. Ini kerana hipertensi secara amnya tanpa gejala.

Satu-satunya cara untuk mengetahui apakah tekanan darah anda tinggi adalah melalui pemeriksaan tekanan darah secara berkala. Memeriksa tekanan darah dengan sphygmomanometer sangat penting jika anda mempunyai saudara terdekat yang mempunyai tekanan darah tinggi.

Baca juga: Ketahui Patofisiologi Hipertensi

Hipertensi mesti dikendalikan seumur hidup. Kurangnya kesedaran untuk menguruskan darah tinggi boleh memburukkan lagi keadaan. Tekanan darah tinggi yang dibiarkan berlanjutan, suatu hari boleh menyebabkan strok, penyakit jantung, kegagalan buah pinggang, dan komplikasi lain yang tidak kurang berbahaya, bahkan kematian.

Orang dengan tekanan darah tinggi mesti minum ubat untuk menurunkan tekanan darah sepanjang hidup mereka, dan menyesuaikan diet mereka. Geng Sihat pasti mengetahui bahawa pengambilan natrium atau garam yang berlebihan dapat memperburuk darah tinggi dan mempercepat penyempitan saluran darah.

Atas sebab yang sama, pesakit tekanan darah tinggi juga diminta untuk menjauhi makanan pedas. Sumber makanan pedas biasanya dari rempah. Namun, jenis rempah yang betul, jika digunakan dengan cara yang betul, juga dapat membantu menguruskan tekanan darah.

Salah satu rempah yang dapat dipertimbangkan untuk digunakan dalam diet tekanan darah tinggi adalah ketumbar. Ketumbar adalah salah satu bahan makanan yang dipercayai sangat baik untuk kesihatan jantung.

Menurut buku itu Makanan Penyembuhan Ketumbar disenaraikan dalam perubatan Ayurveda tradisional kerana sifat anti-radang. Penyelidikan moden juga menunjukkan bahawa ketumbar juga mempunyai kesan menurunkan kolesterol.

Baca juga: Inilah Cara Mencegah Komplikasi Hipertensi!

Khasiat Ketumbar untuk Darah Tinggi

Ketumbar adalah salah satu rempah yang paling berharga di Asia, terutama dapur India. Ketumbar adalah salah satu rempah tertua yang terkenal di dunia. Tempah Penyembuhan Rempah ditulis oleh Bharat B. Aggarwal menyebutkan bahawa biji ketumbar dijumpai dalam penggalian arkeologi Neolitik sekitar tahun 7000 SM.

Ketumbar juga dijumpai di makam Tutenkhamen di Mesir dan disebut dalam Alkitab. Bukan hanya itu, ketumbar adalah rempah yang terkenal di Yunani kuno. Buku ini menyatakan bahawa biji ketumbar manis dan pedas sangat baik untuk kesihatan. Manfaatnya termasuk membantu menguruskan keadaan seperti diabetes, obesiti dan darah tinggi.

Terutama untuk darah tinggi, ketumbar membantu mengeluarkan lebihan cecair dan bahan tidak berguna lain dari aliran darah, sehingga memberi kesan pada penurunan tekanan darah.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Etnofarmakologi pada tahun 2009 mengenai manfaat kesihatan dari ketumbar yang disebutkan, ketumbar mempunyai kesan langsung terhadap tekanan darah. Manfaat ini diperoleh dari sebatian yang terdapat dalam tanaman ketumbar yang disebut kolinergik.

Mengonsumsi ketumbar dalam bentuk biji dapat membantu mengurangkan tekanan darah. Satu kajian pada haiwan juga mendapati bahawa ekstrak biji ketumbar mengurangkan tekanan darah dengan ketara.

Baca juga: Manfaat Kayu Secang untuk Diet untuk Orang yang Menghidap Hipertensi dan Diabetes

Bagaimana Ketumbar Berfungsi untuk Menurunkan Tekanan Darah

Ketumbar adalah ubat yang sangat baik untuk menguruskan tekanan darah tinggi. Dengan cara itu, ia juga bagus untuk menjaga kesihatan jantung.

Beberapa kajian mendapati bahawa sebatian yang terdapat dalam ketumbar berinteraksi dengan ion kalsium dan neurotransmitter asetilkolin, yang membantu menghilangkan ketegangan pada saluran darah. Apabila saluran darah mengendur, tekanan darah akan turun.

Selain itu, rempah kecil ini sangat berkesan untuk memodulasi aktiviti usus, yang juga sangat penting dalam menguruskan tekanan darah tinggi. Seperti disebutkan di atas, biji ketumbar juga mempunyai efek diuretik.

Diuretik membantu meningkatkan pengeluaran air kencing. Melalui air kencing, lebihan garam yang terkumpul di dalam sistem peredaran darah dan badan akan dikeluarkan.

Baca juga: Bagaimana Ia Berfungsi dan Jenis Dadah Hipertensi

Cara Menggunakan Ketumbar untuk Darah Tinggi

Mendapatkan manfaat ketumbar untuk tekanan darah tinggi, tentu saja, tidak cukup hanya untuk menjadikannya rempah memasak. paling banyak, setelah dimasak, anda hanya memerlukan 1 sudu teh ketumbar. Sudah tentu faedahnya tidak optimum.

Dalam buku masakan kuno, ada cara menggunakan ketumbar untuk menurunkan tekanan darah. Salah satunya adalah dari buku ramuan Ayurvedic kuno dari India yang berusia berabad-abad. Inilah kaedah mudah menggunakan ketumbar: rendam sesudu biji ketumbar dalam segelas air dan biarkan semalaman. Terikan dan minum air ini pada keesokan harinya.

Menurut buku itu Buku Lengkap Penyelesaian Rumah Ayurveda oleh Dr. Vasant Lad, ketumbar juga boleh digabungkan dengan rempah-rempah lain.

- Masukkan 1 sudu ketumbar dan 1 secubit kapulaga ke 1 cawan jus pic segar (tidak diproses / produk dalam tin). Kemudian minum 2 hingga 3 kali sehari.

Ketumbar mudah didapati di pasar tradisional dan pasar raya moden. Ketumbar umumnya terdapat dalam bentuk biji kering. Tetapi di luar negara, misalnya di negara-negara Eropah, ketumbar juga boleh dibeli sebagai ramuan kering, atau tanaman untuk daunnya.

Baca juga: Bagaimana Mengambil Ubat Hipertensi Jadi Beser, Ya?

Oh ya, menurut Jabatan Pertanian Amerika Syarikat, ketumbar juga merupakan sumber vitamin A dan vitamin C. Jadi mulai sekarang jangan memandang rendah ketumbar, kerana manfaat ketumbar untuk tekanan darah tinggi sangat nyata. Daripada membeli makanan tambahan yang mahal untuk menemani ubat penurun tekanan darah, tidak ada salahnya mencuba ramuan ini dari ketumbar.

tetapi ingat bahawa menguruskan hipertensi tidak cukup untuk bergantung pada ubat atau terapi alternatif seperti ketumbar ini. Pada masa yang sama, penghidap hipertensi harus selalu mengamalkan gaya hidup yang sihat dan jangan lupa untuk selalu berjumpa doktor dengan kerap.

Pada setiap lawatan, sekurang-kurangnya orang yang mempunyai tekanan darah tinggi mesti mengukur tekanan darah. Tujuannya adalah untuk melihat apakah perubahan ubat dan gaya hidup yang dilakukan telah efektif dalam menurunkan tekanan darah.

Baca juga: Kepentingan Penggunaan Rutin Dadah Hipertensi

Rujukan:

NDTV.com. Ketumbar untuk darah tinggi.

Express.co.uk. Tekanan darah tinggi menurunkan ubat semula jadi.

Guesehat.com. Definisi, Sebab dan Gejala Hipertensi yang Perlu Diperhatikan