Kesan Nipple Filler Terhadap Kesihatan

Wanita menafsirkan kecantikan dengan pelbagai cara. Sebilangan daripada mereka tidak teragak-agak untuk mengikuti trend, untuk meningkatkan versi kecantikan mereka. Salah satu trend kecantikan yang kini sedang dibincangkan oleh wanita adalah pembedahan pengisian puting.

Selidiki kalibrasi, pembedahan suntikan pengisi yang menjanjikan untuk menjadikan puting lebih cantik nampaknya diilhamkan oleh model terkenal, Kendall Jenner. Kenapa Kendall? Model yang meningkat ini sering muncul di khalayak ramai tanpa memakai coli. Keindahan putingnya itulah yang menarik perhatian beberapa wanita dan menjadikan mereka ingin mempunyai puting yang serupa.

Dilaporkan dari womenshealthmag.com, pakar bedah plastik, Norman Rowe, mengatakan, banyak wanita yang datang ke kliniknya untuk melakukan pembedahan rekonstruksi puting, sehingga bentuk, warna, dan tahap ketumpatannya sama dengan Kendall. Wah, inspirasi trend kecantikan yang luar biasa!

Tetapi bercakap mengenai kesannya, trend pengisi puting ini mempunyai kesan sampingan pada kesihatan yang tidak boleh dipandang rendah, anda tahu. Lihat penjelasan penuh sebelum bosan mengikuti trend ini.

Baca juga: Ketahui kebaikan dan keburukan pembedahan plastik

Prosedur Pengisian Puting

Berdasarkan maklumat dari klinik pembedahan kosmetik di Jakarta melalui deminne.comSecara amnya, lelaki dan wanita boleh melakukan pembedahan puting. Pesakit yang menjalani prosedur ini mengakui bahawa mereka ingin mencantikkan dan memperbaiki payudara agar kelihatan lebih sebanding. Pembedahan pengisian payudara boleh dilakukan sebagai pembedahan plastik tunggal atau bersama dengan pembedahan payudara yang lain.

Terdapat 2 aduan yang biasanya dialami wanita mengenai bentuk putingnya.

 1. Bentuk puting masuk (puting terbalik).

 2. Puting yang terlalu besar.

Dengan melakukan pembedahan, ukuran puting kanan dan kiri dapat dibuat lebih simetris. Tidak jarang setelah menerima suntikan pengisi pada puting susu, ada wanita yang juga ingin beroperasi pada diameter areola payudara yang agak besar dan lebar. Uniknya, pesakit lelaki yang melakukan operasi ini biasanya juga meminta pembedahan ginekomastia, iaitu pembedahan sedot lemak di kawasan dada, agar mereka kelihatan lebih maskulin.

Inilah maklumat terperinci yang perlu anda ketahui mengenai pengisi puting.

 • Siapkan kos sekitar 10-12 juta rupiah untuk melakukan pembedahan rekonstruksi puting atau areola.

 • Ia mengambil masa 1-2 jam setiap tindakan.

 • Pesakit akan menerima anestesia tempatan.

 • Untuk mempersiapkan operasi ini, pesakit mesti berada dalam keadaan sihat dan stabil. Sebagai tambahan, kira-kira 1 minggu sebelum pembedahan, pesakit diminta berhenti merokok dan berhenti minum minuman beralkohol, herba, dan vitamin.

 • Pesakit akan mengalami bengkak, lebam, dan sakit pasca operasi selama kira-kira 5 hari.

 • Puncak pembengkakan akan berlaku pada hari ke-3 hingga ke-5. Bengkak yang dialami akan menyusut dan bertambah baik sekitar 3 minggu selepas pembedahan.

 • Keadaan kesihatan payudara pesakit akan kembali normal 3 bulan kemudian.

Sebab Lelaki dan Wanita Melakukan Pembedahan Puting

Sebilangan wanita cenderung merasa terganggu dengan keadaan puting yang tidak berkadar dan areola dianggap terlalu besar. Oleh kerana itu, mereka memerlukan operasi ini yang hasilnya kekal.

Sementara untuk lelaki, banyak yang merasa malu dan tidak aman jika mereka harus tampil telanjang ketika berenang atau ketika menukar pakaian di khalayak ramai. Pembedahan penyesuaian puting dan areola ini menjadikan bentuk payudara atau dada kelihatan lebih estetik, sehingga meningkatkan keyakinan diri.

Kesan Pembedahan Puting Payudara

Terdapat sejumlah risiko yang mesti disiapkan untuk lelaki dan wanita yang ingin melakukan pembedahan pembinaan semula puting. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Pendarahan berterusan.

 • Tempoh penyembuhan dan keadaan yang semakin teruk.

 • Hasil operasi yang tidak seimbang.

 • Perubahan kepekaan di kawasan puting atau areola.

 • Kemungkinan besar, tindakan menyuntikkan pengisi ke puting dan areola akan mempengaruhi keupayaan untuk menyusui.

Sensasi seksual payudara yang menurun dan kesannya semasa menyusui adalah dua kesan sampingan yang perlu diperhatikan dari pembedahan ini. Menurut pakar kesihatan Jennifer Wider, MD., Pembedahan plastik dapat mempengaruhi kemampuan menyusui, terutama jika ada jangkitan dan keradangan.

Ironinya, banyak wanita melaporkan penurunan sensasi di kawasan puting susu selepas pembedahan rekonstruktif. Pendapat Jennifer juga dikongsi oleh Darren M. Smith, pakar bedah plastik yang berpusat di New York City.

Menurut Darren, pengisi sangat berisiko merosakkan struktur tisu pada puting susu. Seperti yang kita ketahui, puting adalah bahagian yang paling sensitif dan mempunyai banyak saraf. "Pengisi dapat menyekat saluran susu atau menyekat bekalan darah ke puting susu. Pada akhirnya, ini boleh mengganggu penyusuan, sensasi seksual, dan bahkan merosakkan puting susu, "tambah Darren.

Sudah tentu, setiap tindakan pembedahan plastik mempunyai akibat. Sekarang terpulang kepada anda untuk menentukan sama ada trend kecantikan ini patut diikuti atau tidak. (FY / AS)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found