Cecair Pra Ejakulasi Boleh Menyebabkan Kehamilan

Kehamilan adalah proses yang bermula dengan persenyawaan telur oleh sperma. Ketika seorang lelaki mengalami ejakulasi, sel sperma yang memasuki saluran vagina akan melalui banyak halangan untuk memasuki rahim dan dapat menyuburkan telur di dalam saluran fallopio.

Dengan kata lain, kehamilan adalah proses semula jadi dalam tubuh manusia, selagi ada telur dan sperma yang sihat. Terdapat anggapan bahawa melakukan hubungan seks tanpa ejakulasi dalaman atau bahkan tanpa orgasme akan selamat dan tidak akan menyebabkan kehamilan.

Adakah betul? Lalu bagaimana jika seorang lelaki melakukan pra-ejakulasi? Bolehkah cairan pra-ejakulasi mengandung sperma dan menyebabkan kehamilan?

Baca juga: Tanda-tanda Sperma Sihat yang Meningkatkan Kemungkinan Anda Mengandung

Apakah Cairan Pra-ejakulasi?

Ramai orang tidak dapat membezakan antara cecair ejakulasi dan cecair pra-ejakulasi. Cecair pra-ejakulasi berasal dari kelenjar penakut, yang merupakan kelenjar yang sangat kecil dan terletak di pangkal zakar. Cecair ini umumnya berwarna cerah dan dikeluarkan semasa ereksi.

Fungsi cecair ini adalah untuk meneutralkan persekitaran asid uretra dan membantu melindungi sperma yang akan keluar. Cecair pra-ejakulasi dan cecair sperma adalah dua perkara yang berbeza. Cecair sperma berasal dari testis, dan mengandungi berjuta-juta sperma setelah seorang lelaki mengalami ejakulasi.

Tetapi itu tidak bermakna cecair pra-ejakulasi tidak mengandungi sperma, anda tahu! Dalam kajian yang dipetik dari NCBI, terdapat keadaan yang berbeza pada setiap lelaki. Terdapat lelaki yang mempunyai air mani dalam cairan pra-ejakulasi mereka dan ada yang tidak. Semuanya bergantung pada keadaan badan dan pengaruh makanan dan ubat yang dimakan.

Cecair pra-ejakulasi biasanya keluar kerana rangsangan seksual. Setiap lelaki mempunyai kapasiti yang berbeza untuk cecair pra-ejakulasi. Terdapat pembuangan sebelum ejakulasi berlaku, ada yang tidak melepaskan cairan ini sama sekali semasa hubungan seksual dengan pasangan.

Bagi lelaki yang tidak mengeluarkan cecair sebelum ejakulasi, masalahnya mungkin terdapat pada kelenjar Cowper yang tidak mengeluarkan banyak cecair. Jadi cecair pra-ejakulasi yang dikeluarkan bergantung pada pengeluaran kelenjar Cowper.

Baca juga: Seperti Apa Sperma Sihat?

Cecair Pra Ejakulasi Boleh Menyebabkan Kehamilan

Sebilangan besar pendapat menyatakan bahawa cecair pra-ejakulasi tidak berisiko menyebabkan kehamilan. Walau bagaimanapun, ini tidak sepenuhnya benar. Seperti disebutkan di atas bahawa cairan pra-ejakulasi mungkin mengandung sperma. Itu tentunya berpotensi menyebabkan kehamilan.

Tidak akan ada banyak sperma yang terkandung dalam cairan ejakulasi, tetapi ada kemungkinan ada beberapa sisa dari ejakulasi terakhir, terutama jika lelaki itu tidak membuang air kecil sejak ejakulasi pertama. Perlu diingat bahawa wanita hanya memerlukan 1 sperma untuk menyuburkan telurnya.

Dilaporkan di NCBI (Pusat Neutral untuk Bioteknologi), penyelidik mengumpulkan sampel cecair pra-ejakulasi dari 21 subjek. Hasilnya, 11 dari 27 sampel didapati mengandungi sperma dan 10 daripadanya bergerak aktif. Sebenarnya, walaupun sperma yang terkandung dalam cairan pra-ejakulasi mati, ia masih tidak menolak kemungkinan menyebabkan kehamilan.

Baca juga: Lelaki tidak mempunyai sperma, apa penyelesaiannya?

Di luar sana, masih banyak yang bergantung pada ejakulasi di luar faraj untuk mencegah kehamilan. Ejakulasi di luar badan wanita bukanlah kaedah kontrasepsi yang selamat. Seorang lelaki yang terangsang secara seksual masih boleh mengeluarkan cecair dari zakarnya, walaupun tanpa mengalami syahwat. Walaupun kemungkinan kehamilan kecil, kemungkinan masih ada dan disebut sebagai risiko cairan pra-ejakulasi.

Inilah yang sering tidak disedari oleh lelaki. Ketika mereka berada di puncak kesenangan, tidak mustahil jika zakar secara tidak sengaja melepaskan sejumlah kecil air mani pra-ejakulasi. Ini bahkan boleh berlaku tanpa lelaki itu sendiri menyedarinya.

Di samping itu, kehamilan boleh berlaku apabila cecair pra-ejakulasi yang mengandungi sperma berada di dalam atau di sekitar bukaan faraj. Plus sperma adalah perenang yang sangat dipercayai. Mungkin sperma berjaya memasuki bahagian intim wanita dan bertahan selama 7 hari dan akan membuahi ketika wanita itu dalam masa suburnya.

Bagi wanita yang ingin hamil ini tidak menjadi masalah. Namun, bagi mereka yang mengalami kelewatan, risiko cairan pra-ejakulasi tentu membimbangkan. Untuk itu, para penyelidik menyarankan untuk bergantung pada kaedah mengeluarkan zakar dari vagina sebelum ejakulasi untuk mencegah kehamilan, atau menggunakan kondom.

Baca juga: Tabiat Lelaki Yang Boleh Merosakkan Kualiti Sperma

Rujukan:

NCBI.nlm.nih.gov. Kandungan sperma cecair pra-ejakulasi

Sexetc.org. Sperma dan pra yang perlu anda ketahui.

Medicalcaily.com. Kehamilan dan seks boleh hamil.