Petua untuk Menyertai Pertandingan Lari - GueSehat.com

The Healthy Gang adalah pengagum Kemudian Muhammad Zohri, idola pelari Indonesia yang baru? Zohri adalah pemegang pingat emas kejuaraan dunia atletik berusia 19 tahun, dalam kategori larian 100 meter. Pada Sukan Asia 2018 bersama 3 rakannya, Zohri memenangi pingat perak untuk relay 4x400 meter. Pencapaian luar biasa bagi seorang pemuda berusia 19 tahun dari Nusa Tenggara Barat, geng!

Menjadi pelari elit dunia pastinya menjadi impian semua atlet berlari. Siapa yang tidak mahu menjadi manusia terpantas di bumi, yang gelarannya masih dipegang oleh Usain Bolt? Berlari adalah sukan yang sihat. Kita semua disyorkan untuk berlari secara berkala. Namun, bagi bukan atlet, disarankan berlari dengan intensiti ringan hingga sederhana, misalnya berjoging pada waktu pagi atau petang. Berlari berguna untuk melatih kekuatan jantung dan saluran darah.

Sekiranya anda memutuskan untuk mengambil bahagian dalam pertandingan larian, apalagi menjadi atlet, sudah tentu anda memerlukan persiapan khas. Berlari untuk pertandingan, tidak kira jarak, 5 kilometer, setengah maraton, atau maraton, memerlukan banyak latihan dan persiapan.

Baca juga: Berlari Berkesan Meningkatkan Prestasi Seksual

Berikut adalah langkah penting yang dapat anda ambil sebelum memulakan perlumbaan, seperti yang dilaporkan oleh clevelandclinic.org.

1. Jadikan tidur sebagai keutamaan

Mungkin anda tertanya-tanya mengapa tidur mesti dipertimbangkan, bukan latihan stamina? Ternyata persiapan utama sebelum perlumbaan sebenarnya cukup tidur. Sepanjang tempoh latihan, cubalah tidur sekurang-kurangnya 7-8 jam setiap malam. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak tidur, tidak ada masalah untuk tidur lebih dari 8 jam.

Walaupun cukup rehat adalah wajib kerana hari perlumbaan semakin hampir. Ingatlah, malam tanpa tidur yang cukup dapat membuat anda merasa lemas, kelam kabut, dan tidak layak di pagi hari. Tidur yang cukup akan membantu anda menjadi cergas dan bersemangat pada hari perlumbaan.

Baca juga: Kapasiti Paru, Rahsia Atlet Berenang dan Berlari yang Berjaya

2. Strategi Amalan dan Rancang

Tidak kira jarak perlumbaan yang akan anda sertai, semuanya memerlukan persiapan rapi. Bagi mereka yang mengambil bahagian dalam pertandingan larian untuk pertama kalinya, persiapan mesti dibuat beberapa bulan lebih awal. Tujuannya adalah untuk menguruskan badan anda.

Persediaan lain adalah untuk menyediakan secara fizikal, contohnya keperluan cecair dan pemakanan. Berapa berat anda semasa menyertai pertandingan juga perlu dipertimbangkan. Di samping itu, sediakan pakaian khas yang selesa. Sudah tentu, pilih pakaian dan seluar lari yang ringan dan menyerap peluh dengan baik, terutama untuk pertandingan lari jarak jauh.

3. Buat sasaran

Walaupun anda seorang pemula, penting untuk menetapkan matlamat. Jejaki masa terpantas anda semasa berlatih, dan pastikan anda dapat mencapainya atau meningkatkan rekod anda sendiri semasa berlumba. Namun, terdapat banyak faktor yang dapat mengubah sasaran di lapangan, seperti cuaca yang tidak dapat diramalkan. Buat sasaran sandaran untuk menjangkakan perubahan keadaan.

4. Penghidratan yang mencukupi sebelum dan semasa perlumbaan

Sebagai pelari, sangat penting untuk mengelakkan dehidrasi. Air akan membantu mengelakkan badan anda terlalu panas atau terlalu panas. Peraturan yang sesuai adalah minum air secukupnya kira-kira 30 minit sebelum berlari. Kemudian minum beberapa teguk air sepanjang perlumbaan, terutamanya apabila mulut anda terasa kering. Selepas perlumbaan berakhir, anda harus minum untuk menyegarkan badan semula.

Baca juga: Cara Mudah Mengatasi Dehidrasi

5. Tetap optimis dan positif

Mengekalkan sikap positif semasa latihan dan menjelang perlumbaan. Sikap mental yang positif boleh menyebabkan anda menjadi juara, anda tahu!

6. Berehat dan menikmati perlumbaan

Adalah wajar untuk gugup sebelum memulakan perlumbaan. Itu perkara biasa dalam semua pertandingan. Maknanya, anda mengambil berat tentang semua persiapan pra-perlumbaan dan mahu melakukannya dengan baik. Namun, ada perkara yang boleh anda lakukan untuk merasa tenang dan santai. Cuba pasangkan fon telinga dan dengarkan muzik untuk melepaskan ketegangan.

Baca juga: 5 Kesalahan Berlari Yang Anda Perlu Tahu

7. Mula perlahan

Jangan tamak, geng! Begitu juga mulakan mulakan, jangan memijak gas dengan segera. Tetapkan kelajuan pada kilometer pertama, kemudian sesuaikan irama dan mula meningkatkan kelajuan secara beransur-ansur. Dengan begitu, tenaga anda tidak akan habis pada awalnya dan anda dapat menyelesaikan perlumbaan ke barisan selesai.

Itulah petua untuk menyertai perlumbaan larian untuk pertama kalinya. Anda boleh berjumpa doktor jika anda menghadapi masalah, misalnya, mempunyai penyakit tertentu atau mengalami kecederaan pada kaki. Jalankan perlumbaan dengan selamat dan bahagia, dan kejar pencapaian tertinggi! (AY / USA)