Apakah Hubungan Dipimpin Wanita - GueSehat.com

Dalam hubungan, kita sering melihat bahawa adam adalah pihak yang paling dominan. Namun, tidak demikian dalam hubungan FLR atau Hubungan Led Wanita. Ya, dalam hubungan FLR, wanita menjadi tokoh berkuasa yang memimpin dan membuat keputusan. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai jenis hubungan ini? Inilah ulasannya.

Jenis Hubungan FLR

Jenis hubungan FLR sebenarnya dapat dikategorikan lebih lanjut menjadi 4 tahap dengan intensiti yang berbeza, iaitu:

1. Kawalan wanita tahap rendah

Dalam hubungan FLR jenis ini, wanita mempunyai kewibawaan yang rendah, dan semua keputusan dibuat bersama oleh wanita dan lelaki. Dalam hubungan ini, lelaki itu membenarkan pasangan wanitanya memimpin dalam senario tertentu. Ini bermaksud bahawa kadangkala wanita masih memerlukan kebenaran daripada pasangan lelaki mereka untuk membuat keputusan.

2. kawalan wanita pertengahan

Pada tahap FLR ini, wanita dapat menikmati menjadi pemimpin untuk sementara waktu dan mempunyai wewenang untuk memerintah lelaki. Ini membantu wanita dalam meningkatkan keyakinan diri dan semangat dan menjadikan hubungan lebih positif. Pada tahap ini, seorang wanita biasanya membuat keputusan sehari-hari, tetapi dia juga menetapkan had sejauh mana penguasaannya dapat dicapai.

3. kawalan terhad

Dalam hubungan jenis ini, sebahagian besar keputusan dibuat oleh wanita, dan juga peranan lelaki yang diambil alih oleh wanita.

4. kawalan yang melampau

Dalam jenis ini, ada hubungan di mana wanita itu benar-benar memiliki kekuatan tertinggi, sementara lelaki itu seolah-olah menjadi hamba abdi.

Peraturan dalam FLR

Peraturan berikut dapat mengenal pasti bahawa pasangan berada dalam hubungan FLR. Peraturan ini merangkumi:

1. Wanita membuat keputusan rumah tangga. Lelaki hanya berkongsi pendapat mereka sebelum keputusan dibuat, dan wanita akan menilai sama ada ia patut dilakukan atau tidak.

2. Wanita dapat menolong lelaki menyingkirkan tabiat buruk seperti merokok atau ketergantungan alkohol secara berlebihan dengan berwibawa.

3. Walaupun lelaki dan wanita berkongsi tugas rumah tangga, lelaki biasanya bersetuju untuk melakukan tugas seperti memasak, mencuci, atau menyapu.

4. Wanita mengambil sebagian besar kemampuan dalam keputusan kewangan, dan lelaki mempercayai isteri mereka untuk menjaganya.

5. Wanita juga membuat keputusan mengenai acara sosial dan perjumpaan dengan saudara-mara.

Mengapa Wanita Memilih FLR?

Terdapat beberapa sebab wanita lebih suka menjalani hubungan FLR, termasuk:

- Sebilangan wanita menyukai hubungan ini kerana mereka dapat mengawal segalanya dari kewangan hingga urusan dapur.

- Wanita dapat membentuk watak pasangan lelaki seperti yang dia mahukan.

- Lelaki cenderung untuk mengambil alih kuasa mereka, jadi hubungannya kurang tertekan dan tertekan.

Mengapa Lelaki Memilih FLR?

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa sebilangan lelaki ingin berada dalam hubungan ini, memandangkan mereka umumnya mempunyai sifat yang lebih dominan. Berikut adalah beberapa sebab:

- Ketika seorang wanita mengendalikan hubungan, dia tidak perlu membuat keputusan yang sukar atau bimbang tentang akibat dan tanggungjawab yang lebih besar.

- Lelaki dapat menikmati suasana damai kerana tidak ada perebutan kuasa atau penguasaan.

- Beberapa lelaki, yang setiap keputusan hidupnya diambil oleh tokoh wanita lain, seperti ibu mereka, lebih suka membiarkan wanita mengambil alih, sehingga mereka dapat fokus pada hal-hal lain.

Kekurangan FLR

Walaupun nampaknya bermanfaat bagi kedua-dua pihak dalam hubungan, FLR juga mempunyai kelemahannya, seperti:

- Stigma sosial dan pandangan tradisional boleh memberi kesan negatif terhadap hubungan atau perkahwinan.

- Seorang lelaki yang dikuasai mungkin takut untuk menentang pasangannya, walaupun hubungan itu sudah terasa tidak memuaskan.

- Wanita mungkin membuat keputusan yang salah kerana tidak ada perbincangan dengan pasangannya.

Bagaimana Menjaga Hubungan FLR Sihat?

Wanita yang menjalani FLR dapat melakukan banyak hal untuk menjaga keseimbangan dalam hubungan mereka. Perkara paling senang dilakukan ialah mendorong pasangan lelaki untuk mengambil lebih banyak inisiatif dan menyumbang kepada hubungan sebanyak mungkin.

Perkara lain yang mesti diingat oleh seorang wanita adalah selalu menghormati pasangannya. Saling menghormati diperlukan untuk mengekalkan hubungan.

Bagi lelaki, jika anda menjalin hubungan FLR dan merasa tidak serasi, jangan takut untuk membicarakannya dengan pasangan anda dan cari jalan keluar yang boleh diterima oleh kedua-dua belah pihak.

Ternyata bukan hanya lelaki yang dapat menjadi dominan dalam hubungan, tetapi wanita juga. Sekiranya hubungan anda sendiri tergolong dalam kategori FLR, bukan? (TAS)

Sumber:

Persimpangan Ibu. "Apa Arti Hubungan Led Wanita (FLR) Dan Bagaimana Ia Berfungsi?".