Fakta mengenai Testosteron | Saya sihat

Apa yang terlintas di fikiran Geng Sehat ketika anda mendengar kata testosteron? Kebanyakan orang akan mengaitkan perkataan ini dengan dorongan seksual atau libido pada lelaki, dan kaitan testosteron akan lebih berkaitan dengan kehidupan seksual.

Walaupun ini tidak salah, ternyata testosteron mempunyai lebih dari sekadar fungsi dalam kehidupan seksual lelaki. Testosteron adalah hormon yang dihasilkan dalam sel Leydig di testis.

Testosteron adalah hormon utama yang mengatur seksualiti lelaki, di mana testosteron berperanan dalam perkembangan organ seksual lelaki seperti zakar dan testis, memberikan perubahan fizikal dan vokal pada lelaki semasa akil baligh, mengawal libido, dan berperanan dalam pengeluaran sperma.

Baca juga: Tahap Testosteron Rendah, Punca Kematian Lelaki Lebih Tinggi Kerana Covid-19

Fakta mengenai Testosteron

Ternyata selain berperanan dalam aspek seksual, testosteron juga berperan penting dalam mengatur fungsi metabolisme, dan berperanan dalam penyakit seperti kegemukan, darah tinggi, diabetes mellitus, dan hiperlipidemia pada lelaki. Berikut adalah 5 fakta mengenai testosteron yang mungkin tidak anda ketahui!

1. Testosteron juga dimiliki oleh wanita

Nampaknya, hormon testosteron bukan hanya dimiliki oleh lelaki. Wanita juga menghasilkan hormon testosteron tetapi pada tahap yang lebih rendah. Sementara itu, jika seorang wanita mempunyai kadar testosteron yang melebihi normal, ia boleh menyebabkan gangguan kitaran haid, suaranya menjadi lebih berat seperti lelaki, dan rambut yang lebih halus tumbuh di badan.

2. Testosteron dibuat dari kolesterol

Kolesterol ternyata menjadi 'bahan asas' pengeluaran testosteron setelah melalui pelbagai tahap metabolisme dalam badan. Namun, itu tidak bermaksud bahawa kadar kolesterol tinggi dalam tubuh akan menjadikan pengeluaran testosteron semakin banyak. Ini kerana pengeluaran testosteron diatur oleh kelenjar pituitari di hipotalamus otak.

3. Kekurangan testosteron pada lelaki boleh menyebabkan osteoporosis

Sekiranya pada wanita osteoporosis atau kehilangan tulang dikaitkan dengan penurunan kadar hormon estrogen setelah menopaus, pada lelaki osteoporosis juga boleh berlaku kerana penurunan pengeluaran testosteron seiring bertambahnya usia. Pengurangan testosteron pada lelaki boleh menyebabkan kepadatan tulang berkurang dan boleh menyebabkan osteoporosis.

Baca juga: Kenali Punca Osteoporosis dan Cara Mencegahnya!

4. Terapi testosteron boleh diberikan untuk keadaan hipogonadisme

Keadaan klinikal di mana tahap testosteron dalam badan kurang daripada biasa dikenali sebagai kekurangan testosteron atau hipogonadisme. Hipogonadisme boleh terjadi, antara lain, kerana kerosakan pada testis sebagai tempat pengeluaran testosteron, misalnya disebabkan oleh kecederaan atau akibat penggunaan ubat-ubatan tertentu seperti kemoterapi.

Hipogonadisme juga dapat terjadi jika ada kerusakan pada kelenjar pituitari di otak yang mengawal pengeluaran testosteron dalam tubuh, misalnya disebabkan oleh jangkitan, tumor, atau keadaan autoimun.

Sekiranya seseorang didiagnosis menderita hipogonadisme, maka salah satu kaedah rawatannya adalah memberi suntikan testosteron atau suntikan, biasanya setiap beberapa minggu sehingga tahap testosteron dalam darah kembali normal.

5. Tahap testosteron yang berlebihan dalam badan boleh menyebabkan serangan jantung dan strok

Kerana peranannya dalam mendorong libido dan pengeluaran sperma, banyak orang menganggap bahawa semakin banyak testosteron seorang lelaki, semakin baik kehidupan seksnya.

Sebenarnya, kadar testosteron yang berlebihan dalam badan sebenarnya boleh menyebabkan masalah kesihatan bagi seorang lelaki. Masalah yang dapat timbul jika kadar testosteron dalam darah terlalu tinggi termasuk kerusakan pada otot jantung dan peningkatan risiko terkena serangan jantung, peningkatan tekanan darah dan kadar kolesterol dalam darah, dan peningkatan risiko pembentukan gumpalan darah yang dapat menyebabkan Mengusap.

Baca juga: 11 Cara Semula Jadi untuk Meningkatkan Hormon Testosteron

Rujukan:

Miner, M., Barkin, J., Rosenberg, MT. Kekurangan testosteron: mitos, fakta, dan kontroversi. Boleh J Urol 2014: 21 (Suppl 2): ​​39-54

Testosteron - Apa yang Tidak dan Tidak Dilakukan - Kesihatan Harvard. Kesihatan Harvard.