Kelebihan Jerami Keluli Tahan Karat - GueSehat.com

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, penggunaan jerami yang diperbuat daripada keluli tahan karat banyak berlaku di kalangan orang ramai. Ya, bukan hanya sebagai gaya hidup baru, penggunaan straw tahan karat juga bertujuan untuk mengurangkan sampah plastik yang memberi kesan buruk kepada manusia dan alam sekitar.

Namun, setelah diperiksa dengan lebih teliti, penggunaan jerami tahan karat bukan sahaja bermanfaat untuk alam sekitar, anda tahu, geng. Terdapat beberapa faedah lain yang anda dapat dengan menggunakan straw ini. Wah, apa faedahnya? Ayuh, ketahui lebih lanjut!

Baca juga: Ayuh, Kurangkan Bahaya Beg Plastik!

Sisa Plastik Memerlukan Masa Yang Sangat Lama untuk Diuraikan

Geng Sihat, cuba ingat lagi, berapa kerap anda menggunakan plastik dalam kehidupan seharian? Wow, saya rasa ia tidak dikira lagi, ya. Apabila anda ingin membeli-belah di pasar mini, anda pulang dengan beg plastik. Sekiranya anda ingin membeli minuman, gunakan gelas dan jerami plastik.

Duh, bolehkah anda bayangkan berapa banyak plastik yang anda gunakan setiap hari? Bayangkan jika semua orang di dunia menggunakan plastik? Pasti akan ada banyak sampah plastik di sana! Dilaporkan dari Kompas, berdasarkan data yang diperoleh dari Persatuan Industri Plastik Indonesia (INAPLAS) dan Badan Pusat Statistik (BPS), sampah plastik di Indonesia saja telah mencapai 64 juta ton per tahun. Ini hanya dari Indonesia, anda tahu, geng. Bolehkah anda bayangkan berapa banyak sampah di seluruh dunia?

Tidak dapat dinafikan bahawa penggunaan plastik dalam kehidupan seharian sangat praktikal. Namun, itu tidak bermaksud bahawa penggunaan plastik tidak memberi kesan negatif kepada diri sendiri dan persekitaran. Yup, seperti yang kita semua tahu, proses penguraian plastik boleh memakan masa sehingga 12 tahun.

Sudah tentu, penggunaan plastik yang berlebihan boleh mempengaruhi keseimbangan ekosistem dan persekitaran, bukan? Sebenarnya, kini ada banyak berita yang beredar bahawa sebilangan haiwan laut juga mengalami kesan buruk sampah plastik ini.

Baca juga: Kenali bungkusan makanan plastik anda, ayuh!

Penggunaan Straw Stainless Mempunyai Banyak Manfaat

Sisa plastik yang terkumpul pastinya boleh membahayakan alam sekitar. Oleh itu, satu langkah kecil seperti mengganti penggunaan straw plastik dengan straw tahan karat boleh memberi kesan positif. Sebenarnya, bukan hanya mengambil bahagian dalam usaha melindungi alam sekitar, mengganti straw plastik dengan straw tahan karat juga mempunyai banyak faedah, anda tahu. Tidak percaya? Inilah keterangan lengkap!

1. Mesra alam

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, proses menguraikan plastik dapat memakan waktu yang sangat lama, sehingga proses tersebut akan terkumpul dalam beberapa tahun setelah dibuang. Bukan hanya itu, pembuatan plastik juga akan menghasilkan bahan karsinogenik, yang boleh merosakkan alam sekitar dan bersifat neurotoksik kepada atmosfera. Bahan berbahaya ini akhirnya akan memberi kesan terhadap pencemaran udara, air, dan tanah.

2. Boleh digunakan semula

Jerami keluli tahan karat boleh digunakan semula dan juga tahan lama jika dijaga dengan betul. Selain itu, keluli tahan karat juga tidak melepaskan bahan kimia dan tidak berinteraksi dengan produk makanan atau minuman yang dimakan.

3. Mudah dibersihkan

Jerami tahan karat adalah produk yang paling mudah dibersihkan. Anda hanya perlu memasukkannya ke dalam mesin basuh pinggan mangkuk. Jerami akan bersih tanpa rasa takut akan rosak atau berubah bentuk. Sebagai tambahan, jerami tahan karat biasanya akan dilengkapi dengan sikat pembersih khas yang boleh digunakan untuk membersihkan bahagian dalam jerami.

4. Selamat digunakan

Tidak seperti produk plastik, jerami keluli tahan karat sangat selamat digunakan kerana bebas BPA (Bisphenol A). Harap maklum, BPA adalah bahan kimia dalam plastik yang boleh mencetuskan masalah pembiakan dan keadaan lain, seperti diabetes dan penyakit jantung.

5. Praktikal untuk dibawa ke mana sahaja

Kerana mempunyai bentuk yang kukuh, jerami tahan karat boleh dibawa ke mana sahaja anda pergi. Anda tidak perlu takut bahawa jerami akan rosak atau pecah semasa disimpan di dalam beg.

Wow, penggunaan straw tahan karat bukan sahaja dapat melindungi alam sekitar, tetapi juga mempunyai banyak manfaat positif, termasuk untuk kesihatan anda! Oleh itu, adakah anda mempunyai niat untuk beralih menggunakan jerami tahan karat atau adakah anda sudah menggunakannya? Ayuh, kongsi komen! (TAS / AS)

Baca juga: Penggunaan Plastik Terus Meningkat, Inilah Cara Meminimumkannya!