Kelebihan Susu Kuda Liar - guesehat.com

Kebanyakan orang mengambil susu dari lembu atau kambing. Bagi vegetarian, mereka akan mengambil susu yang berasal dari kacang, seperti susu badam atau susu kedelai. Tetapi adakah Gang Sihat pernah mendengar susu kuda liar? Walaupun kurang popular, ternyata susu ini telah diminum oleh banyak orang selama ribuan tahun, anda tahu. Sebenarnya, susu yang satu ini tidak kurang sihat daripada susu lembu!

Selain itu, susu kuda liar juga diklaim mampu menyembuhkan beberapa penyakit, seperti masalah jantung, darah tinggi, barah payudara, barah serviks, untuk meningkatkan gairah seksual. Kandungan protein dikatakan kurang, menjadikannya sesuai untuk bayi atau orang yang tidak bertoleransi laktosa. Susu kuda liar yang terkenal di Indonesia berasal dari Sumbawa, Nusa Tenggara Barat.

Ingin tahu apa faedah susu kuda liar? Inilah penjelasannya!

1. Kandungan nutriennya serupa dengan susu ibu

Susu haiwan yang mempunyai nilai pemakanan yang setara dengan susu ibu adalah susu kuda liar. Seperti yang diketahui umum, susu ibu mengandungi serangkaian vitamin dan mineral yang sangat penting untuk tubuh bayi, bermula dari protein, asid lemak (omega-3 dan omega-6), karnitin, vitamin A, C, D, E dan K, riboflavin, niasin., Kepada karbohidrat. Kerana kesamaannya dengan susu ibu, ada hospital di Perancis yang menggunakan susu kuda liar sebagai pengganti susu ibu untuk meningkatkan kekuatan dan kekebalan bayi baru lahir, terutama pada bayi pramatang.

2. Sesuai untuk penghidap alergi susu lembu

Susu kuda liar mengandungi protein kasein kurang daripada susu lembu. Susu kuda liar juga lebih mudah dicerna daripada susu lembu, dan cenderung selamat untuk dimakan oleh kanak-kanak dan orang dewasa yang alah kepada susu lembu atau mengalami kesukaran untuk mencerna susu lembu. Untuk kandungan protein, susu kuda liar mengandungi protein yang lebih baik, kerana mempunyai jenis asam amino yang lebih lengkap.

3. Penghadaman yang lancar

Susu kuda liar dapat membantu merawat pelbagai masalah pencernaan yang disebabkan oleh bakteria buruk dalam usus, seperti cirit-birit dan jangkitan usus. Ini kerana susu kuda liar mengandungi lysozyme dan lactoferrin, yang dapat membatasi dan menahan pertumbuhan bakteria jahat dalam usus.

Lysozyme adalah enzim yang bertindak sebagai antimikroba, sementara lactoferrin adalah bahan yang mempunyai sifat antibakteria. Antioksidan dan anti-radang berfungsi untuk menguatkan sistem imun. Kerana kandungan ini, susu kuda liar boleh bertindak sebagai probiotik.

4. Rawatan untuk kecantikan

Manfaat susu kuda liar sebagai penjagaan kulit sama dengan susu kambing. Ini kerana kandungan laktoferin dalam susu kuda liar mempunyai sifat sebagai pelembap semula jadi, yang dapat membantu menjana semula kulit dan melambatkan penuaan pramatang. Selain itu, susu kuda liar juga berguna dalam merawat dan mencegah munculnya jerawat pada kulit.

5. rendah kalori

Dalam setiap 100 gram susu kuda liar, terdapat 44 kalori lebih sedikit daripada susu lembu. Kesannya, minum susu kuda liar tidak akan membuat anda gemuk. Kandungan lemak tak jenuh tunggal dalam susu kuda liar juga menyumbang untuk mengurangkan kolesterol jahat dalam badan.

6. Mengubati ekzema

Salah satu kelebihan susu kuda liar adalah dapat menyembuhkan eksim, penyakit kulit yang menyebabkan jangkitan tempatan dengan gejala gatal, bengkak, kemerahan, dan lecet. Untuk mendapatkan faedah yang satu ini, anda boleh mencampurkan susu kuda tanah liat dengan lidah buaya.

7. Baik untuk wanita hamil

Kandungan vitamin dalam susu kuda liar bermanfaat untuk wanita hamil. Susu ini dapat meningkatkan sistem ketahanan badan, sehingga dapat mengelakkan penyakit yang disebabkan oleh radikal bebas. Selain vitamin, mineral yang terkandung dalam susu kuda liar juga baik untuk menjaga tulang dan gigi yang sihat, dan meningkatkan pengeluaran sel darah merah. Protein yang terkandung di dalamnya juga mampu meningkatkan perkembangan otak janin dan pertumbuhan semula sel-sel di dalam badan.

Oleh itu, bilakah kumpulan yang sihat ingin mencuba susu kuda liar?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found