Kesan Sampingan Antidepresan Sertraline - GueSehat.com

Masalah dan tuntutan hidup yang banyak menjadikan orang mudah tertekan dan tertekan. Sekiranya tidak ditangani dengan betul, maka seseorang boleh membunuh diri. Tidak jarang orang yang mengalami kemurungan akan disarankan untuk mengambil ubat tertentu. Salah satu ubat antidepresan yang paling biasa digunakan adalah kelas serotonin atau SSRI.Inhibitor Pengambilan Serotonin Selektif), termasuk sertraline.

Apa itu Sertraline?

Orang yang mengalami kemurungan mempunyai tahap serotonin yang rendah di bahagian otak ini. Kesannya, kadang-kadang mereka merasa gelisah dan tidak selesa. Keadaan ini dapat diatasi dengan menggunakan ubat, salah satunya adalah sertraline. Ubat ini digunakan untuk merawat pelbagai gangguan mental, seperti kemurungan, OCD (Gangguan Kompulsif Obsesif), gangguan panik, gangguan kecemasan sosial, dan PTSD (gangguan tekanan pasca-trauma). Sertraline berfungsi untuk mengimbangkan serotonin kimia di otak.

Namun, penggunaan sertraline yang tidak bijak dapat menimbulkan bahaya. James Murrough, MD., Pengarah Program Kecemasan dan Gangguan Mood di Sekolah Perubatan Icahn, Gunung Sinai, Mesir, biasanya menasihati pesakitnya untuk mengurangkan dos ubat ini atau membagi satu pil menjadi dua bahagian, untuk meminimumkan risiko kepada badan. Berikut adalah beberapa kesan sampingan pengambilan sertraline dalam dos berlebihan atau untuk jangka masa yang panjang.

  1. Pencernaan Pencernaan

Semasa mengambil ubat antidepresan, ada kemungkinan masalah pencernaan. Ini mungkin sakit perut, mual, sembelit, atau cirit-birit. Doktor Murrough mengesyorkan mengurangkan dos ubat untuk mengelakkan kerosakan pada saluran gastrousus.

Baca juga: PCC dan Dumolid, mengapa ia disalahgunakan?
  1. Gangguan Seksual

Tidak diketahui dengan pasti mengapa orang yang mengambil sertraline dapat mengalami masalah seksual, seperti orgasme yang lebih sukar, penurunan keinginan seksual, dan kesukaran untuk ereksi.

  1. Meningkatkan Kegelisahan

Salah satu kesan lain dari sertraline adalah akathisia, iaitu perasaan gelisah atau gelisah, tidak dapat diam, dan sentiasa bergerak. Dalam beberapa kes, akathisia boleh menjadi lebih teruk, di mana pesakit mengalami serangan panik. Walau bagaimanapun, keadaan ini mungkin tidak berlaku jika sertraline diambil dalam dos yang rendah.

  1. Perubahan Mood

Mengambil ubat antidepresan akan mengubah mood atau tingkah laku anda. Intervensi antidepresan berpotensi menjadikan seseorang itu bipolar.

  1. Kesan kepada Kesihatan

Ini adalah keadaan yang akan berlaku di dalam badan jika anda mengambil terlalu banyak sertraline. Kesannya boleh mempengaruhi tekanan darah, menyebabkan masalah pencernaan, menyebabkan kekeliruan, demam, dan sawan. Dalam kes yang melampau, berlebihan serotonin dalam badan juga boleh mengancam nyawa.

  1. Perubahan Selera

Orang yang mengambil sertraline cenderung tidak mempunyai selera makan. Menurut satu kajian, orang yang mengambil sertraline hanya menambah hampir 2 kg dalam satu tahun. Selain itu, orang yang mengambil sertraline juga akan mengalami masalah tidur kerana mereka jarang merasa letih.

Bagi orang yang mengambil satu pil dalam 1-2 hari, kesan sampingan di atas cenderung tidak berlaku. Namun, jika diambil bersama dengan ubat lain, akan meningkatkan risikonya. Kadang kala, kesannya bermula dengan selesema yang tidak hilang. Segera berjumpa doktor sekiranya selepas mengambil sertraline anda mengalami masalah di atas. (FENNEL)