Manfaat Ketumbar untuk Lelaki | Saya sihat

Mungkin Gang Sihat sudah tahu apa itu ketumbar. Di Indonesia sendiri, ketumbar umumnya digunakan sebagai bumbu makanan. Nampaknya, rempah ini cukup bermanfaat untuk kesihatan. Lalu, apa faedah ketumbar untuk lelaki?

Manfaat ketumbar untuk lelaki tidak hanya berkaitan dengan kesihatan, tetapi juga dengan gairah seksual dan membantu merawat mati pucuk. Untuk membincangkan lebih lanjut mengenai manfaat ketumbar untuk lelaki, berikut penjelasannya!

Baca juga: Mati pucuk pada Malam Pertama, Mungkinkah Terjadi?

Khasiat Ketumbar untuk Lelaki

Manfaat ketumbar untuk lelaki, terutama berkaitan dengan keintiman seksual. Kemudian secara seksual, apa faedah ketumbar untuk lelaki? Inilah penjelasannya:

1. Meningkatkan Libido

Khasiat ketumbar untuk lelaki diketahui setelah beberapa kajian menunjukkan bahawa orang yang memakannya mengalami peningkatan gairah seksual.

Kemudian, para pakar mendapati ia disebabkan oleh komponen ketumbar yang memasuki saluran darah. Kandungan ketumbar, seperti vitamin A dan vitamin C meningkatkan ketajaman pancaindera. Sementara itu, kandungan riboflavin atau vitamin B ketumbar membuat seseorang terpaksa melakukan hubungan seks.

Jadi ternyata, bukan hanya digunakan untuk menghilangkan gangguan pencernaan, sifat ketumbar untuk lelaki juga meningkatkan gairah seksual.

2. Merawat mati pucuk atau Disfungsi Seksual

Selain itu, ketumbar juga dapat menghilangkan mati pucuk. Sejak zaman kuno, ketumbar telah digunakan untuk merawat pelbagai masalah kesihatan. Menurut sejarah, di Yunani dan Itali, ketumbar telah digunakan sebagai bahan utama dalam 'ramuan cinta' sejak dahulu kala.

Cecair 'ramuan cinta' dibuat bukan hanya untuk meningkatkan gairah seksual, tetapi juga melawan mati pucuk dan meningkatkan libido. Kerana sifat ini, minuman yang dicampurkan dengan ketumbar sangat disarankan untuk pengantin baru, sehingga dapat meningkatkan kepuasan seksual dan gairah semasa berhubungan seks.

Sudah tentu anda masih perlu berjumpa doktor sekiranya anda mengalami masalah mati pucuk. Namun, sebagai ubat semula jadi, ketumbar dapat membantu mempercepat penyembuhan.

Baca juga: Melancap Boleh Menyebabkan Disfungsi Ereksi, Mitos atau Fakta?

Manfaat Ketumbar lain untuk Kesihatan

Setelah mengetahui faedah ketumbar untuk lelaki yang berkaitan dengan masalah seksual, anda perlu mengetahui faedah ketumbar lain untuk kesihatan. Dengan kandungan khasiatnya yang pelbagai, tidak menghairankan ketumbar mempunyai banyak manfaat kesihatan. Berdasarkan kajian, berikut adalah beberapa manfaat kesihatan ketumbar untuk kesihatan:

1. Meningkatkan Kesihatan Mata

Daun ketumbar kaya dengan vitamin C. 28 gram ketumbar sahaja mengandungi 7.6 miligram vitamin C. Jumlah ini menyumbang 13 peratus daripada pengambilan vitamin C. harian yang disyorkan.

Vitamin C membantu tubuh membentuk dan mengekalkan tisu penghubung, seperti kolagen, yang terdapat di kornea. Di samping itu, vitamin C mengekalkan kekuatan dan kelenturan saluran darah, termasuk saluran darah nipis di dalam mata.

Manfaat lain dari ketumbar adalah kandungan beta karotennya. Beta karotena adalah pigmen semula jadi yang terdapat di beberapa tumbuhan. Badan menggunakan beta karoten untuk menghasilkan vitamin A.

Beta karoten terbukti dapat melindungi mata daripada degenerasi makula dan kebutaan. Bersama dengan vitamin C, beta karoten sangat baik untuk meningkatkan kesihatan mata.

2. Detoksifikasi Badan

Manfaat lain dari ketumbar untuk lelaki adalah detoksifikasi badan. Tinggal di Indonesia, anda mesti sentiasa sedar tentang pencemaran. Dalam aktiviti, mungkin sukar untuk mengelakkan pendedahan kepada pencemaran. Oleh itu, anda mesti tahu cara membuang pendedahan dari badan.

Bahan pencemar yang terdapat dalam pencemaran dapat dijumpai di banyak tempat, baik di udara, tanah, air, makanan, dan lain-lain. Perkara seperti arsenik, kadmium, plumbum, dan merkuri boleh terdapat di persekitaran di sekitar anda. Lama kelamaan, pendedahan kepada bahan-bahan ini berbahaya bagi kesihatan.

Nah, kerosakan ini dapat dicegah oleh sistem detoks tubuh sendiri. Namun, untuk berfungsi dengan baik, sistem detoks badan memerlukan bahan bakar. Ketumbar dipercayai dapat membantu tubuh dalam proses detoksifikasi.

Ketumbar membantu mengeluarkan bahan berbahaya dari tisu, mengumpulkannya dan kemudian mengeluarkannya dari sistem. Satu kajian menunjukkan bahawa ketumbar dapat mempercepat proses penyingkiran merkuri dari badan.

3. Melindungi Badan dari Keracunan Makanan

Ketumbar tidak hanya efektif dalam merawat jangkitan, tetapi juga mencegah penyebaran jangkitan. Keracunan makanan dari salmonella, listeria, dan kolera masih menjadi masalah kesihatan utama di dunia.

Ketumbar dapat membantu anda mencegah keracunan makanan. Ramuan ini adalah antimikroba semula jadi yang dapat membunuh mikroorganisma berbahaya. Oleh itu, ketumbar berkesan melawan pelbagai jenis keracunan makanan.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam International Journal of Food Microbiology mendapati bahawa ketumbar sangat baik untuk melawan keracunan makanan yang disebabkan oleh listeria.

4. Mencegah Penyakit Jantung

Manfaat ketumbar lain untuk lelaki adalah mencegah penyakit jantung. Penyakit jantung adalah penyebab utama kematian di dunia. Itulah sebabnya anda perlu menyedari penyakit ini. Lakukan pencegahan penyakit jantung seawal mungkin.

Salah satu cara untuk mencegah penyakit jantung adalah dengan mengambil daun ketumbar secara berkala. Ramuan ini terbukti menurunkan kadar kolesterol dan trigliserida secara keseluruhan. Kedua-duanya adalah faktor risiko utama penyakit jantung.

Selain itu, berdasarkan penelitian yang diterbitkan dalam Journal of Food and Chemical Toxicology, ketumbar dapat mencegah kerosakan oksidatif yang dapat menyebabkan penyakit jantung.

5. Melindungi Sistem Otak dan Saraf

Bukan hanya dapat membantu menyembuhkan masalah seksual, manfaat lain dari ketumbar untuk lelaki adalah melindungi kesihatan otak. Seperti disebutkan sebelumnya, ketumbar dapat membantu mengeluarkan bahan berbahaya dari tubuh. Ia juga bermanfaat untuk otak dan sistem saraf.

Penumpukan bahan berbahaya dalam badan dapat meningkatkan risiko beberapa masalah saraf, termasuk penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson, dan sklerosis berganda. Sekiranya anda mengonsumsi ketumbar secara berkala, kesan detoksifikasi dapat mengurangkan risiko terkena penyakit berbahaya. Keradangan kronik sangat berbahaya bagi kesihatan saraf.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Molecular Neurobiology mendapati bahawa ketumbar dapat melawan keradangan dan melindungi sistem saraf dalam jangka panjang.

Adakah Ketumbar Selamat Dimakan?

Ketumbar selamat dimakan, kecuali jika anda alah kepada ramuan ini. Anda boleh mencampurkan ketumbar sebagai bahan makanan. Apabila dimakan, ketumbar mendorong tubuh menghasilkan unsur gastrik yang dapat mencegah sakit perut.

Ketumbar juga dapat meningkatkan rasa lapar. Oleh kerana ketumbar dapat meningkatkan keinginan untuk terus makan, para ahli berpendapat itu ada hubungannya dengan kemampuan ketumbar untuk meningkatkan keinginan untuk melakukan hubungan seks.

Jadi, manfaat ketumbar untuk lelaki tidak hanya berkaitan dengan keintiman seksual, tetapi juga bermanfaat untuk kesihatan secara keseluruhan. Ketumbar sendiri adalah ramuan yang senang dijumpai dan murah.

Oleh itu, Geng Sihat boleh membelinya dengan mudah dan mencampurkannya ke dalam masakan. Bagi lelaki yang mempunyai masalah seksual, selain menjalani rawatan dari doktor, minum ketumbar untuk mempercepat proses penyembuhan! (UH)

Baca juga: 7 Makanan Tambahan Herba untuk Lelaki Dewasa

Sumber:

Halaman Hub. Sembuhkan Dorongan Seks Rendah dengan Ketumbar. September 2009.

Afrodisiak saya. Ketumbar Aphrodisiac - Benih Untuk Mengubah Kehidupan Seks Anda.

Makanan Tumbuhan Penyembuhan. Manfaat Daun Ketumbar Dan Kesan Sampingan Yang Perlu Anda Ketahui.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found